11 vinkkiä jos Android-sovellus ei toimi

Kaatuuko WhatsApp? Meneekö Facebook koko ajan mustaksi? Palaako puhelin heti aloitusnäyttöön kun avaat Messengerin? Onneksi olkoon, olet kohdannut oikuttelevan sovelluksen.

Joskus ohjelmat sekoavat, kaatuvat tai oikuttelevat. Sovellus jota olet käyttänyt ties kuinka pitkään lopettaa toimimisen ja kaatuu käynnistettäessä tai muuten käyttäytyy omituisesti. Tässä ohjeistuksessa kerron miten voit korjata oikuttelevan Android-sovelluksen.
Kun Android sovellus (tuttavallisesti appi) sekoaa, voit kokeilla useita toimenpiteitä. Kokeile seuraavia yksi kerralla ja katso auttoiko. Osa ratkaisuista toimii vain tietyissä Android-versioissa.

Ennen kun iPhone-käyttäjät alkavat kuittailla kaatuilusta, tiedoksi että oikuttelevan iPhone-sovelluksen kanssa on todella vähän mahdollisuuksia toimia. iOS-sovelluksetkin kiukuttelevat joissain tapauksissa, mutta niiden seotessa mahdollisuudet ovat vähissä.

1. Käynnistä puhelin uudelleen

Pidä virtanäppäintä pohjassa kunnes valikko ilmestyy. Valitse siitä joko uudelleenkäynnistys (restart) tai sammutus (power off). Jos valitsit sammutuksen, laite pitää käsin vielä käynnistää uudelleen. Kokeile toimiiko sovellus nyt paremmin. Jos ei tai ongelmat palaavat myöhemmin, siirry eteenpäin listalla. 

2. Sovelluksen pysäytys

Sovelluksen voi pysäyttää kahdella tavalla, toinen on nopea ja helppo muttei pysäytä sovellusta "kokonaan" ja toinen on vähän kömpelömpi mutta tekee täyden pysäytyksen.

Nopea pysäytys: avaa sovelluksien vaihtaja (yleensä neliönappi alalaidan oikealla laidalla tai Samsungilla vasemmalla). Kun valikoima sovelluksista avautuu, pyyhkäise huonosti käyttäytyvä sovellus sivuun. 

Jos tämä ei auta ja sovellus oikuttelee vieläkin, pakota sovellus pysähtymään. Tämä tehdään sovelluksen tiedoista Android-laitteen asetuksissa ja saat tiedot auki seuraavilla menetelmillä: 
  • Yksi on avata asetukset, etsiä sieltä Sovellukset (Apps) ja selata sieltä oikutteleva sovellus.
  • Avaa sovelluksien vaihtaja kuten edellä, paina pitkään sovelluksen oikeaa yläkulmaa ja asetukset avautuvat joko suoraan tai joudut vielä painamaan info-näppäintä joka ilmestyy sovelluksen oikeaan ylälaitaan.
  • Paina sovelluksen kuvaketta pitkään, valitse valikosta Sovelluksen tiedot (App Info).
Ensimmäinen näistä toimii kaikilla Android-laitteilla, toinen Android 6- tai uudemmilla ja viimeinen vain Android 7 tai uudemmilla - tai tietyissä launchereissa.

Joka tapauksessa, kun pääset sovelluksen omalle asetussivulle valitse sieltä Pakota Lopetus (Force Stop).

3. Sovelluksen välimuistin tyhjennys tai sovelluksen nollaus tai poistaminen

Jos pysäyttäminen ei lopettanut ongelmaa, kokeile ensin tyhjentää sovelluksen välimuisti. Tämän löydät avaamalla sovelluksen tiedot kuten sovellusta pysäytettäessä. Valitse täältä sitten komento Tyhjennä välimuisti (Clear Cache). Vanhemmissa laitteissa tämä komento löytyy suoraan sovelluksen tietosivulta, uudemmissa joudut valitsemaan ensin kohdan Tallennustila (Storage) ja tyhjennys löytyy täältä.

Välimuistin tyhjennys poistaa kyseisen sovelluksen väliaikaiset tiedot, eikä ole sovellukselle vaarallista. 

Jos tämä ei toimi, voit kokeilla nollata sovelluksen tiedot kokonaan. Tämä poistaa kaikki sovelluksen tiedot (esim. pelin tallennukset) mutta on hyvä viimeinen kokeiltava keino. Löydät sen samasta paikasta kun välimuistin tyhjentämisen, komento onkin nimeltään Tyhjennä tiedot (Clear Data).

Tämä nollaa sovelluksen kokonaan ja poistaa kaikki sen tiedot. Suosittelen tätä vasta viimeisenä keinona oikuttelevan sovelluksen korjaamiseen.

Viimeinen vaihtoehto on sovelluksen poisto ja uudelleenasennus. Sovelluksen poistaminen tapahtuu avaamalla sovelluksen tiedot kuten sovellusta pysäytettäessä, mutta valitsekin nyt komento Poista (Uninstall). Asenna sovellus sitten uudelleen Play-kaupasta tai mitä lähdettä käytätkään.

4. Älä käytä sovellusta SD-kortilta ja alusta SD-kortti välillä

Joissain Android-laitteissa sovelluksen voi asentaa SD-kortille laitteen sisäisen tallennustilan sijaan. Näin tekeminen käytännössä takaa hitaasti toimivan sovelluksen ja altistaa oikuttelulle. Jos sovellus toimii huonosti, kokeile siirtää se takasin laitteen tallennustilaan. Optio siirtää SD-kortille (Move to SD) tai takaisin puhelimen muistiin löytyy sovelluksen asetuksista.

Pienellä tallennustilalla varustetulla laitteella tämä ei luonnollisesti ole yhtä helposti tehty kun sanottu.

Joskus sovellukset tallentavat tietoa (tai tallennat koko sovelluksen) SD-kortille. Jos kortti on huono, hidas, rikki tai sen tiedostojärjestelmä on seonnut, voi tämä aiheuttaa joukon oireita, kuten epävakautta tai hidastelua. Joskus koko puhelimen käyttönopeus voi jopa hidastua huonosta SD-kortista.

Kokeile alustaa SD-korttisi. Tämä poistaa KAIKKI tiedot kortilta, joten jos olet asentanut kortille sovelluksia tai kopioinut kuvia, varmuuskopioi relevantti sisältö ensin. Alusta sitten muistikortti. Alustus löytyy Androidin asetuksista hakemalla Tallennustilan (Storage) asetukset, jonka alta löytyy myös kortin tyhjennys.

5. Pidä tilaa vapaana

Varmista että puhelimesi sisäisestä tallennustilasta lähes kaikki ei ole käytetty. Jos puhelin on aivan täynnä tai lähes täynnä, sovelluksilla voi olla hankaluuksia tallentaa väliaikaisia tarvitsemiaan tietoja laitteesi muistiin ja tämä voi aikaansaada ongelmia. Muutenkin laitteesi tallennustilan nopeus kärsii jos laitteen muisti on täynnä. Olisi hyvä jos laitteessa olisi noin gigatavun verran käyttämätöntä tallennustilaa.

Tilaa voi vapauttaa poistamalla tarpeettomia sovelluksia ja tiedostoja, sekä esimerkiksi siistimällä väliaikaiset tiedot sovelluksista. Jos käytät Google Kuvat-sovellusta, voit varmuuskopioida kuvat helposti pilveen ja poistaa kappaleet laitteestasi.

6. Päivitä sovellukset

Itsestäänselvyys, mutta lisätään listalle: pidä sovelluksesi päivitettyinä. Vanhemmat versiot voivat sisältää bugeja jotka uudemmissa on poistettu. Monien nykysovellusten vanhemmat versiot eivät myöskään saa haettua sovelluksen palvelimilta tietoja oikein ja voivat oikutella. Play-kauppa on hyvä määrittää asentamaan päivitykset automaattisesti kun puhelin on lataamassa.

7. Älä asenna outoja (tai tuttuja) sovelluksia oudoista lähteistä

Toinen minkä pitäisi olla itsestäänselvyys. Android-sovelluksia levitetään Play-kaupan ulkopuolellakin, mutta jos et voi luottaa sovelluksen lähteeseen täysin, älä asenna. On paljon tapauksia jossa sovellus on tehnyt kyseenalaisia asioita. 

On myös tapauksia missä asiallisesta sovelluksesta on tehty viruksilla varustettu versio ja levitetty tätä esim. vertaisverkoissa. Oli piraattiohjelmista mitä tahansa mieltä muuten, älypuhelimelle niiden asentaminen on tässä mielessä huono ajatus, et voi tietää onko tarjottu piraattikopioi alkuperäisen veroinen vai onko sitä peukaloitu.

Epämääräinen tai peukaloitu sovellus voi virusmaisesti tehdä kaikkea ikävää. Huonosti tehty tällainen sovellus voi aiheuttaa yleistä epävakautta tai kaatuilua, eli siis vaikuttaa myös muihin sovelluksiin puhelimessasi. Poista epämääräiset sovellukset.

8. Ota pois päältä muiden sovellusten päälle piirtävät sovellukset 

On paljon sovelluksia jotka voivat piirtää muiden sovellusten päälle. Esimerkiksi Facebook Messenger piirtää ruudulle chattikuplat kun saat viestejä, vaikka käyttäisit jotain kokonaan toista sovellusta. Jotkut tällaiset sovellukset voivat kuitenkin aiheuttaa oikuttelua muissa sovelluksissa ja niiden oikeuden piirtää muiden sovelluksien päälle voi ottaa pois käytöstä tai sovelluksen kokonaan poistaa.

Määrittääksesi mitkä sovellukset voivat piirtää muiden avaa asetukset ja etsi sieltä Sovellukset (Apps). Paina ylänurkan mutterin kuvaa ja etsi lisäasetukset. Sieltä valitse Erikoiskäyttöoikeudet/Piirrä muihin sovelluksiin (Special Access/Draw on other apps). Tämä avaa listan sovelluksista joilla on oikeus piirtää muiden sovellusten päälle. Voit kokeilla ottaa oikeuksia pois näiltä sovelluksilta piirtää ruudulle ja katsoa auttaako tämä tilannetta.

Tunnetuimmat sovellukset, kuten vaikkapa Facebook Messenger eivät yleensä aiheuta ongelmia vaikka niillä näitä oikeuksia olisikin. Oikeuden voi sovellukselle palauttaa kokeiltuaan johtuiko ongelma tästä.

9. Poista akun optimointi käytöstä sovellukselta

Joitain vanhoja sovelluksia voi haitata myös akun optimointi ja voitkin ottaa sen pois käytöstä haluamasi sovelluksen kohdalla (tosin riskeeraten että kyseinen sovellus voi nyt kuluttaa poikkeuksellisen paljon virtaa). Tämä tehdään samoista asetuksista kun sovelluksien päälle piirto, mutta valitsetkin viimeisenä kohdan Akun optimointi (Battery Optimization). 

Ota akun optimointi pois päältä oikuttelevan sovelluksen kohdalta ja katso auttaako tämä. Akun optimointi ei lähes koskaan vaikuta muuhun kun siihen miten sovellus toimii kun sitä ei aktiivisesti käytetä, eli optimoinnin poistaminen käytöstä voi ratkaista sellaisia ongelmia kuten sovelluksen kaatuminen tai jäätyminen kun sovelluksesta poistutaan tai ilmoituksien puute sovelluksesta.

10. Palauta laitteesi tehdasasetuksille

Ehkäpä koko puhelimesi tai tablettisi on sekaisin ja se ilmenee sovelluksen (tai usean) kaatuiluna ja oikutteluna. Kokeile palauttaa puhelimesi tai tablettisi tehdasasetuksille ja katso auttoiko. Yleensä SD-kortin alustaminen on tämän prosessin yhteydessä suositeltavaa jos laitteessasi moinen on. Tämä on yksi varmimpia tapoja saada oikutteleva laite taas ruotuun, mutta keino jota ei kannata kokeilla kevyesti. 

Varoitus! Puhelimen palautus tehdasasetuksille poistaa kaiken tiedon puhelimestasi. 

Nykylaitteista palautus löytyy asetuksista kohdasta Varmuuskopiointi ja palautus (Backup & Reset). Joissain laitteissa se voi myös olla Tietoja-kohdan (About) alla.

11. Päivitä laitteesi

Jotkut Android-valmistajat eivät viitsi julkaista päivityksiä puhelimiin ja tabletteihin. Sovellukset kehitetään kuitenkin yleisimmät ja uusimmat Androidin versiot mielessä. Tällä hetkellä lähes kaikki Android-sovellukset toimivat Android 4.4 (KitKat) versiolla ja sitä uudemmilla, mutta näemme jo paljon sovelluksia jotka vaativat uudemman Android-version.

Jos laitteesi onkin jumissa Android 4:n tai 5:n ajoissa, harkitse päivittämistä. Tätä kirjoitettaessa Android O, eli Android 8 on tuloillaan ja tällä hetkellä varhaisin versio mitä pidän käyttökelpoisena on Android 6 (Marshmallow). Jos käytät sitä vanhempaa, päivitys voi olla hyvä ajatus.

Päivittäminen voi korjata ongelmia myös siksi että joskus ongelma on raudassa, eikä softassa. Vuosien ikäinen puhelin tai tabletti ei enää toimi täydellisesti ja jotkin vanhimmat ja hitaimmat komponentit eivät välttämättä pelaa hyvin joidenkin sovellusten kanssa.

Laitteesi saattaa myös vikaantua ja tämä voi ilmentyä kaatumisina. Iän kanssa laitteesi tallennustilan luotettavuus heikkenee, sillä on kuitenkin vain rajoitettu elinikä. Kovasti rasitunut älypuhelin voi kärsiä paljonkin pitkän iän kanssa, esimerkiksi lämpenemisen ja kosteuden aiheuttamia vaurioita, jotka suoran toimimattomuuden sijaan näkyvätkin laitteen oikutteluina.


Kommentit