Miksi Manchesterin terrori-isku merkitsee

Haluan käsitellä tänään tuoretta tapahtumaa, Manchesterin kammottavaa terrori-iskua. Hirvittävä teko ei ole ainutlaatuinen, mutta silti sympatiaa Briteille heruu paljon enemmän kun muualla maailmassa tapahtuneelle iskulle. Miksi näin tapahtuu? Miksi Manchester saa sympatiaa, mutta Palestiina, Irak tai muut konfliktialueet eivät?

Käsittelyssä on tänään juuri tämä.


Odottamaton tragedia

Britannian Manchesterissä tapahtui 22.5.2017 terrori-isku, jossa itsemurhapommittaja räjäytti itsensä kesken konsertin. Tätä kirjoitettaessa uhriluku on 22 koullutta ja 60 haavoittunutta. Isku on ollut poikkeuksellisen karu, koska uhrien joukossa on lapsia ja nuoria.

Tällaiset teot eivät ole maailman skaalalla poikkeuksellisia, terrori ja sen uhan alla elo ovat arkipäivää maailman konfliktivyöhykkeillä. Poikkeuksellisen shokeeraavaa tämä on kun se osuu näin lähelle, yhteiskuntaan joka on niin monella tavalla samanlainen kun omamme.

Kun näemmekin uutisia terrori-iskuista kolmannessa maailmassa tai konfliktialueilta, niiden kamaluus on ihmiskärsimyksessä mitattuna moninkertainen Manchesterin iskuihin verrattuna. Psykologinen vaikutus on kuitenkin pieni, sillä konteksti ratkaisee shokeeraavuuden. Jos joku kuolee sodassa, on se surullista, mutta ei odottamatonta. Jos joku kuolee konfliktialueelle, sekin on kamalaa, mutta ei poikkeuksellista. Emme miellä odotettavissa olevia tragedioita niin traagisina.

Sympatiamme puolellasi

Tärkein ero on kuitenkin yhteenkuuluvuudessa. Kun näemme iskuja kehittyneessä länsimaisessa maassa, näemme kauhua ympäristössä joka näyttää niin tutulta. Katsoessamme Manchesteriin, emme täysin voi välttyä ajatukselta että tämä voisi käydä meillekin. Siellä kuoli samanlaisia ihmisiä, samanlaisesta kulttuurista, jotka asuvat samanlaisessa yhteiskunnassa kun mekin.

Terrori-isku Mosulissa, Baghdadissa tai Pekingissä ei luo tätä samaa reaktiota. Paikat ovat niin erilaisia ja jopa ihmiset erilaisia ettei empatiarefleksime täysin reagoi heihin. Samalla itsesuojeluvaistomme ei mene ylikierroksille, koska tragedia ei ole "meidän ongelmamme".

Tässä on syy miksi suuret terrori-iskut kolmannessa maailmassa ovat sivumerkintöjä ja kohtuullisen pienetkin länsimaissa tapahtuvat etusivun uutisia.

Tämä ei tietenkään mitenkään vähennä Manchesterissä tapahtuneen iskun kauheutta tai puolusta tekoa. Jokainen terrori-isku on hirvittävä ja puolustamisen ulkopuolella oleva teko.

Korppikotkat kiertelevät jo

Kuten näissä tapauksissa aina, tätäkin konfliktia halutaan käyttää keppihevosena oman agendan eteenpäinvientiin ennen kun ruumiit ovat edes kylmenneet. Jotkut ovat syyttäneet Islamia, toiset kiirehtineet varoittamaan miten tästä ei pitäisi syyttää Islamia, kolmannet puhuneet miesten vaarallisuudesta, neljännet aseiden saatavuudesta, viidennet maahanmuutosta, kuudennet sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta.

En rehellisesti sanottuna ole jaksanut selvittää onko kukaan sanonut jotain noista, tiedän varmuudella että on katsomatta. Näiden tragedioiden jälkeen löytyy aina ihmisiä jotka liittävät oman lempiaiheensa tragediaan ja ratsastavat tällä keppihevosella parrasvaloihin.

Tämä on mautonta ja mielestäni vastuutontakin. Ihmisiä on kuollut, odotetaan edes tutkimuksen valmistumista ennen kun hyväksikäytämme tätä tapahtumaa.

Kommentit