Todellinen syy miksi hallitus kaatui Halla-ahoon

Halla-aho tuli, hallitus meni. Hallitus näyttää nyt kaatuvan ja mitä on edessä, se onkin jännempi juttu. Mutta mikä oli kaatumisen todellinen syy? Oliko se EU-vastaisuus ja rasismi vai aivan jokin muu?

Hallitus kaatumataudissa

Halla-aho valittiin Perussuomalaisten johtoon melkoisella äänivyöryllä männäviikonloppuna. Mukana persujen vallankahvaan pääsi muukin puolueen maahanmuuttovastainen siipi, varapuheenjohtajaksi päätyi Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja neljä vuotta sitten viimeksi käsittelemäni Juho Eerola.

Halla-ahon nousu persujen johtoon tuskin on paras vaihtoehto muulle Suomelle, mutta persuille hän todennäköisesti oli se paras vaihtoehto. Pidän edelleen Halla-ahoa on hyvässä ja pahassa persujen parhaana toivona pysyä jotenkin relevanttina puolueena tämän farssiksi menneen hallituskauden jälkeen. He tuskin hänen allaan palaavat suurpuolueeksi, mutta nyt heillä on jokin ekologinen lokero ja heidän romahduksensa voi pysähtyä.

Kuitenkin näin lyhyellä tähtäimellä Halla-aho ei näyttäisi tekevän puolueelle hyvää. Nyt hän nimittäin näyttäisi kaatavan todennäköisesti viimeisen hallituksen jossa persuilla on merkittävä jalansija. Ei huonosti miehen ensimmäisellä viikolla, sai aikaan sen mitä olen toivonut tapahtuvan tämän hallituksen koko olemassaolon ajan.

Tämä hallituskriisi on kuitenkin erityisen mielenkiintoinen, koska käytännössä Halla-ahon valinta ei todennäköisesti olisi muuttanut paljoakaan hallituksemme linjassa. Halla-aho oli kuitenkin ilmoittanut olevansa valmis kompromisseihin ja aikovansa noudattaa hallitusohjelmaa. Hän jopa sanoi hyväksyvänsä nykyisen ministerijaon.

Helsingin Sanomien uutisointi oli suorastaan absurdia: Halla-aho pakotti muka hallituksen heittämään itsensä ulos hallituksesta, mutta samanaikaisesti suostui kaikkiin hallituksen vaatimuksiin. Tässä kuten monessa muussakin uutisoinnissa aiheesta hallituskriisi halutaan selittää sillä miten paha Halla-aho on, ja miten hallitus voi jatkaa moisen EU-vastaisen rasistin kanssa. Vähän kun että joustamisella ei ole väliä, kyseessä on kuitenkin Halla-aho ja se on jo täysi showstopper.

Tämä on varmasti totta tiettyyn asteeseen asti. Halla-aho on tuomittu niin monella taholla rasistiksi ja muutenkin ei-halutuksi henkilöksi, ettei hänen kanssaan yhteistyö ole helppoa omaa mainetta tahraamatta. Jokainen positiivinen kommentti Halla-ahosta on aina selitettävä puolustellen ja mahdollinen yhteistyö hänen kanssaan olisi samoin ollut hallituskumppaneille ehkä liian suuri pala purtavaksi.

Halla-ahon voittoa ennen persuja suorastaan painostettiin olemaan valitsematta Halla-ahoa. Julkisessa keskustelussa nähtiin monia erittäin jyrkkiä kannanottoja ja varoiteltiin miten kukaan ei enää leiki persujen kanssa jos Halla-aho voittaa. Sen uhattiin jopa olevan hallituksen loppu.

Kaiken takana on..?

Ja näin kävikin, Halla-aho voitti ja hallitus kaatuu. En kuitenkaan usko kaatumisen syiden olevan näin yksinkertaisia. Halla-ahon "rasismi" tai EU-vastaisuus eivät varmasti auttaneet hallitusta pysymään kasassa, mutta mielestäni ne eivät ole uskottavia syitä hallituksen kaatumiseen jos kokonaisuutta ja aiempia tapahtumia katsotaan.

Tässäpä pähkinä purtavaksi: miksi hallitus jolla ei ole häpeää viedä vähävaraisilta selviämiseen riittäviä tukia ja palkkaa ja jopa heidän lomapäiviään epäröisi työskennellä rasistiksi tuomitun kanssa? Moraalin puute tässä hallituksessa on ollut niin läpinäkyvää etten jaksa uskoa Halla-ahon maineen olleen se kaatava tekijä. Hitto, tämä on hallitus joka kaavaili sote-uudistuksen, joka on täysin läpinäkyvästi vallansiirto Keskustalle ja Kokoomusta lähellä oleville yksityisille terveysjäteille kansan kustannuksella. Tämä hallitus on myös kestänyt Juha Sipilän toistuvat perseilyt (osat 1, 2, 3, 4), läpeensä mädän Bernerin ja Alexander Stubbin jatkuvan valehtelun muutamia mainitakseni.

Tämä hallitus ei ole missään asemassa yrittää näyttää tekevänsä mitään moraalisista syistä. Moraalin puuttuminen on osoitettu kerta toisensa jälkeen ja päitäkin on pudonnut vasta kun on kaikille ilmiselvää ettei läpeensä ryvettynyt enää voi kasvojaan pelastaa.

Eli ei, läpeensä mädän hallituksen ilmiselvä korruptio ja sen esiintulo kerta toisensa jälkeen ei tätä hallitusta kaatanut... mutta EU-kriittisen rasistin kanssa yhteistoiminta sitten muka kaatoi? Pah. Persujen uuden johdon kestäminen hallituksessa on pieni moraalinen jousto verrattuna siihen mitä hallitus on jo tehnyt, se on kuin venyttelyä aiempaan venytyspenkkiin verrattuna.

Seuraa puhdasta spekulaatiota

Persujen rooli tässä hallituksessa on alusta asti ollut minusta pahuksen kiehtova. He kun ovat kerta toisensa jälkeen tehneet päätöksiä joita heidän kannattajansa eivät halua ja nähneet miten suosio sen kun sulaa pois. Jytkystä on jäljellä vain tyssähdys. Mitä tapahtui?

Persut myivät perseensä, vaikka Soini muuta vakuuttikin. Persujen valtaeliitti lakkasi tekemästä mitä persujen kannattajat halusivat. Näyttäisi jopa että persujen vallanpitäjät ostettiin hallituksen linjaan mukaan. Timo Soini sai heti alussa mukavan ulkoministerin paikan ja pääsi matkustelemaan. Sampo Terhokin voideltiin oikein uudella ministerin pestillä kun yhtäkkiä uusi ministeri oli ihan pakko saada, aiempi kun oikein väsähti.

Täältä maasta katsottuna näyttäisi pahasti siltä että Soini ja hänen kannattajansa myivät itsensä.


Halla-aho kannattajakuntineen oli ehkä juuri tämän takia hallitukselle niin ei-toivottu petikumppani: heitä ei oltu ostettu hallituksen linjan taakse. Aiempi persujohto oli voideltu ja ostettu pelaamaan Sipilän ja Orpon pillin mukaan ministeripaikoilla ja hallituksen sisällä oli todennäköisesti jo sovittu jokin kuvio Terhon kanssa Soinin väistyessä. Kun sitten Soinin poika ei päässytkään vallankahvaan, nämä suunnitelmat menivät mönkään ja persujen puikkoihin astui kaveri jota ei oltu lehmänkaupoilla sidottu Sipilän, Orpon ja Soinin visioihin.

Hallituksen kaataminen on Keskustalle aina helpompi vaihtoehto kun vallasta luopuminen. Sipilä oli aikeissa antaa hallituksen kaatua jo kun Kokoomus ei ensin aikonut antaa heidän kasvattaa omaa valtaansa sote-sotkulla. Tästäkin perspektiivistä ajateltuna, kumpi on uskottavampaa:
 • Se että muutenkin moraaliton ja häpeätön hallitus kaatuisi muutamaan rasistiin?
 • Vai että keskusta mieluummin kaataa hallituksen kun vanhaan tapaansa päästää vallankahvasti irti piiruakaan?
Väitän jälkimmäistä. Odotankin nyt mielenkiinnolla minkä takahuonesopimuksen Sipilä ja kumppanit ovat säätäneet, jotta Sotesoppaa päästään hämmentämään uusien kokkien kanssa. Minkä puolueiden moraali on tarpeeksi joustava lähtemään Sipilän kelkkaan?

4 kommenttia:

 1. Tuhkakin pohti vähän samansuuntaisesti mikä mahtoi olla hallituksen kaatumisen taustalla.

  Arvokysymykset ovat sinänsä hyvä tekosyy kaataa hallitus, ne uppoavat ihmiseen ja kuulostavat hienolta.

  Kenties hallitusohjelmaa ei aiottu alunperinkään noudataa kovin tarkastti. Kenties puolueet aikoivat saada omiaan läpi ja lykätä ja torpata toisten ohjelmia aina seuraaviin vaaleihin asti.

  No katsotaan nyt millainen hallitus seuraavaksi muodostuu vai mennäänkö uusiin vaaleihin. Ja maailmalla on nähty ettei ne mene aina sillä tavalla kuin on kuviteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista, en tosin jaksa kyseessä olleen juonen jolla alunperinkin persut meinattiin savustaa lopulta hallituksesta. Jos näin olisi, oltaisiin odotettu sote-sotku loppuun ja vasta sitten tehty tämä.

   Poista
 2. No niin, nyt riemuitkaa kaikki! Hallitus ei kaatunutkaan vaan voi jatkaa vanhalla linjallaan, ja kaikki sen vanhat synnit on annettu anteeksi kun saivat estettyä pelottavan rasistin valtaanpääsyn!

  Ts. Ei jumalauta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää draamaa ei puutu. PS hajoaminen oli jotain mitä ei olisi arvannut.

   Mitähän huominen tuo

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.