Mistä todella on kyse ns. hallituskriisissä

Virallisesti asia menee näin: Halla-aho valitaan Perussuomalaisten johtoon, Juha Sipilä ja Petteri Orpo neuvottelevat hänen kanssaan ja eivät löydä yhteistä säveltä, hallitus kaatuu. Onneksi viime hetkellä puolet persujen kansanedustajista pelastaa hallituksen ja muodostaa uuden ryhmän eduskuntaan.

Sitten miten asia todellisuudessa meni, tänään kerron tarinan siitä miten hallituksen kaatuminen oli puhdasta teatteria. Valitettavasti popparia ei tässä teatterissa kulu, menee väärään kurkkuun aivan liian helposti.

Spekuloin aiemmin hieman todellisilla syillä siitä miksi hallitus kaatui Halla-ahoon. Näyttäisi siltä että olin osittain täysin oikeassa, viimeisimmät tapahtumat näyttäisivät osoittavan tarkasti miten hallituksen kaatumisella oli hyvin vähän tekemistä ns. yhteistyövaikeuksien Halla-ahon kanssa, vaan miten kyse on jälleen samasta valtapelistä kun aina. Spekuloin myös että hallitusta keskusta ei kaada muista syistä kun oman valta-asemansa pönkittämisestä.

Oletin Sipilällä olleen neuvoteltuna jo hallituspohja jonkin muista puolueista kanssa, jotta samaa sote-soppaa päästäisiin hämmentämään keskeytyksettä. Hallituksen kaatuminen ja uudet hallitusneuvottelut vaarantaisivat sen mikä on Sipilälle kaikkein tärkeintä, sen ainoan asian jonka edessä Sipilä on todella valmis kaatamaan hallituksen. Olin kuitenkin väärässä siinä miten pitkälle tämä kaatumisteatteri oli suunniteltu.

Siinä vaiheessa kun Sipilä hajotti hallituksen, ei mielestäni ole epäilystäkään etteikö tilanne olisi ollut hallinnassa. Hän oli varmasti jo sopinut Soinin ja Perussuomalaisten Juudasryhmän kanssa näiden eroamisesta puolueestaan ja paluusta hallituksen sylikoiraksi. Koko "hallitus kaatuu" oli teatteria jolla nykyiset Perussuomalaiset saatiin savustettua hallituksesta, Soinin paremmin Sipilän ja Orpon hallinnassa olevilla. Epäilen myös vahvasti ettei tätä suunnitelmaa oltu luotu minuuteissa, vaan se oli tehty etukäteen.

Itseasiassa en hetkeäkään usko hallitusta hajotetun ilman tätä suunnitelmaa. Sotesoppaa ja nykyhallituksen rakoilevaa valta-asemaa ei riskeerattaisi, suunnitelma Suomi Oy:n yksityistämiseksi ja Keskustapuolueen vallan lujittamiseksi on liian tärkeä sen arkkitehdeille. 

Tästä ei ole epäilystäkään, varsinkin kun Lännen Medialle hallituslähteet olivat vahvistaneet suunnitelmat etukäteen. Halla-ahon kanssa ei haluttu tehdä minkäänlaista yhteistyötä, joten neuvottelut hänen kanssaan olivat selvästi pelkkää silmänlumetta.

Draama oli kuitenkin tässä se mitä nimenomaan haettiin. Hallituksen hajoaminen oli selvästi vain fiktiota, mutta asiasta haluttiin tehdä show. Juha Sipilä kävi jopa heittämässä huviajelun lentokoneella presidentin luokse, kun oli mukamas niin kiire eroa anelemaan. Pitäähän kunnon teatterissa puitteet olla viimeisen päälle.

Soini on ostettu tyytyväiseksi ulkoministerin salkulla, josta hän ei halua luopua, jopa niin hanakasti, että hajoittaa oman puolueensa, todennäköisesti pysyvästi. Tai ehkäpä Soini ei vaan kestä ajatusta ettei "hänen" puolueensa jää "hänen" valitsemiinsa käsiin ja on valmis polttamaan koko talon sen sijaan. Persujen Sebastian Tynkkynen kirjoitti tästä karun tylytyksen Soinille blogiinsa, matkien siinä Soinin omaa plokituskieltä.

Minulla ei ole mitään harhaluuloja siitä mitä Halla-ahon hallinnassa oleva Perussuomalaisten puolue tulee jatkossa tekemään ja se tuskin on mitään erityisen hyvää. Mutta tämä juoninnan ja kähminnän määrä mitä hallituksessamme tapahtuu on vastenmielistä ja perin... keskustalaista. Eikä sinällään, Halla-ahon ja hänen seuraajiensa savustaminen ulos hallituksesta voi myös hyvä juttu.

Edit: juttua päivitetty klo 11:30.

5 kommenttia:

 1. Tuhkaa jakaa jossain määrin mielipiteen. Tuhkaa tosin mietityttää miten seuraavat vaalit menee.

  Maahanmuuttokriisi, talouskriisi(maailmalla & Suomessa) sekä Venäjän teot yms. Ne eivät ole kadonneet mihinkään. No katsoaan myöhemmin uudestaan kun pöly vähän laskeutunut ja saamme enemän tietoa.

  VastaaPoista
 2. Olisihan se aika epäpätevää, jos pääministeri ei etukäteen miettisi vaihtoehtoja. Mikä ei tosin tarkoita sitä, etteikö lopullinen käänne olisi voinut olla yllätys myös hänelle. Mistäs sitä olisi tiennyt, vaikka PS:stä lähtijöitä olisikin ollut liian vähän.

  Mutta muutoin suosittelisin faktoissa pysymistä. Esim. lentonsa Sipilä lentää omalla kustannuksellaan. (https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sipila-lentaa-valtioneuvoston-kanslia-tieda-milla-han-maksanut-kulut/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopullinen käänne oli käänne vain niille jotka siitä eivät etukäteen tienneet. Sipilä tiesi, hän ei olisi elehtinyt ja moralisoinut ja väläytellyt hallituksen hajoittamista jos tilanne ei olisi ollut jo tiedossa.

   Hyvä korjaus lentokuluista, korjaan tekstin.

   Poista
  2. Ei se varmasti mikään täysi yllätys ollut. Luulen kuitenkin, että Sipilä oli ihan tosissaan viemässä eroilmoitusta, koska sillä tavalla loikkareilla oli paine toimia nopeasti. Jos "uutta" vaihtoehtoa ei olisi syntynyt ajoissa, niin varasuunnitelmana oli hallituksen hajottaminen. Ehkä muistelmat paljastavat totuuden sitten joskus.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.