Testissä Honor 9 - Kamera ja kuvat

Kamera on monelle se tärkein osa älypuhelinta. Hyvä kamera onkin ehdoton edellytys, että älypuhelinta voi kutsua lippulaivaksi. Honor 9 tarjoilee kameroita peräti kolme kappaletta: laitteen edessä on yksi ja takana on kaksi. Oliko Honor 9:n kamera sitten hyvä? Oli, ei täydellinen mutta varsin hyvä.

Tämä on neljäs osa Honor 9 testiäni.
  1. Fyysinen laite ja käyttöliittymä
  2. Sovellukset
  3. Asetukset 
  4. Kamera ja kuvat
  5. Kikat ja temput
  6. Akkukesto, arvio ja mielipiteeni

Tekniikka kamerassa

Etukamera on kahdeksan megapikselin laite. Honor 9:n kiinnostavin piirre monelle on se takakuoren kaksoiskamera. Toinen kameroista on 20 megapikselin monokromikamera ja toinen 12 megapikselin värikamera. Näitä täydentää kaksoissalama. Kameralla voi kuvata myös 4k-videota tai 60 fps Full HD-videota. 

Tuplakameraa käytetään muutamaan mielenkiintoiseen kuvaustilaan ja kaksinkertaisen häviöttämäksi sanotun zoomin lisäämiseen laitteeseen.

Ominaisuudet ja sovellus

Honorin kamerasovellusta oli ilo käyttää, se oli yksi selkeimpiä ja miellyttävimpiä käyttämiäni. Kameran ylälaidasta löytyivät kameran toiminnot, alalaidasta aiempi kuva ja kuvausnapit kuville ja videolle.
Etukameraa käytettäessä oikeaan alanurkkaan tuli näkyville lisäksi kauneus-liukusäädin joka silotteli ihoa ja syväterävyyttä lisäävä bokeh-toiminto.
Kameran kuvaustilat löytyivät pyyhkäisemällä ne esille näytön vasemmalta laidalta. Kvaustiloja olikin varsin hyvä määrä. Pro-tilassa täysi käsisäätö avautui (ja RAW-kuvaus!) tai sama Pro videon avulla videon kuvaamiselle. HDR-kuvaus ei ole osa automaatilla kuvaamista, vaan on oma kuvaustilansa.
Muutamia mielenkiintoisia kuvatiloja olivat 3D-tilat Panoramoille ja 3D Creatorilla ihmisille. Nämä loivat kolmiulotteisen katseltavan version joko maisemasta tai kasvoista. Valomaalaus oli myös mielenkiintoinen, sillä saikin autojen valoista tai tulesta pimeässä mielenkiintoisemman näköistä, olipa siinä kuvaustila myös virtaavalle vedelle. Yökuvaustila oli hauska: siinä yömaisemaa valotettiin erittäin pitkään eri asetuksilla ja yhdistelmästä luotiin kuva.

Mustavalkoitila osoittautui suurimmaksi suosikikseni. Honor 9 ottaa loistavia mustavalkokuvia, jotka eivät todellakaan näytä vain harmaasävyille muutetuilta värikuvilta. Tyylikkäitä mustavalkokuvia Honorin kameralla oli ilo ottaa, kiitos sen omistetun monokromikameran.

Videokuvauksen erikoisuuksista voisi vielä mainita hidastetun ja nopeutetun videon. Hidastettu alkaa normaalinopeuksisena, mutta sitten hidastuu. Myös 3D Creatorilla tehdyistä kolmiulotteisista hahmoista pystyi tallentamaan videota.

Kameran oikean reunan takaa pystyy pyyhkäistä näkyville kameran asetukset. Kuvan tarkkuuden lisäksi kuviin voi määrittää mukaan GPS-sijainnin ja vesileiman, samaten kameraan saan hyödyllisiä ominaisuuksia päälle, kuten ruudukon tai ääniohjauksen.

Laatu

Kamerat ottivat hyviä kuvia. Etukamera oli kohtuullisen hyvä ja takakamera oikeasti hyvä. Se ei voita alan parhaita, kuten Galaxy S8:n, Pixelin tai HTC U11:sta kameroita, mutta kilpailee kyllä samassa sarjassa.

Kamerat ottivat erittäin hyviä kuvia hyvässä valossa. Kamera vangitsi tarkat yksityiskohdat varsin hyvin, erityisesti kun valoa riitti. Valon heikkeneminen tuotti äkkiä kohinaa, tarkennuksen ongelmia ja yleisiä tärähdyksiä.

Kuvissa oli suhteellisen voimakasta jälkikäsittelyn jälkeä, erityisesti jos lisätoimintoja käytti. Etukameralla otettuihin kuviin käytettiin oletuksena voimakasta ihon silottelua, mikä sai sänkisen ja ryppyisen naamani näyttämään kaksikymppiseltä - tai oikeammin kaksikymppiseksi silotellulta, efektin keinotekoisuus näkyi tottuneeseen silmään helposti. Sama koski esimerkiksi syväterävyyden illuusiota luovaan efektiin.

Efektejä sai kuitenkin poistettua käytöstä ja pro-tilassa pystyi kuvaamaan myös raw-tiedostoja joten käsittelyn jälkeä pystyy halutessaan vähentää.

Kuvanäytteet

Tässä muutamia näytteitä Honor 9:llä ottamistani kuvista. Yksityisyyssyistä jätin setistä pois ihmisiä esittävät kuvat vaikka niissä laite loisti kaikkein eniten. Kuvia ei ole käsitelty, mutta niistä on poistettu metadataa ja lisäksi Blogialustani kasvattaa hieman niiden pakkausta. Napsauta kuvia nähdäksesi kuvat tarkemmin.

Tässä ensin joukko peruskuvia jotka on pääasiallisesti kuvattu täysin automatiikalla, joka toimikin lähes kaikissa tilanteissa varsin hyvin.

Lentokone lentää myrskypilviä kohti:
Patsas pilvisenä päivänä.
 Mittari, kuvattu huonevalaistuksessa:
Kirja värikkäällä pyödällä hyvässä huonevalaistuksessa:
Honor 9:n tallensi tarkat yksityiskohdat varsin hyvin. Kolikon yksityiskohdat, samaten valopallon näkyvät varsin kivasti.
 Romua:
 Häkki:
 Puhelinkoppi tai ulkohuussi:
Honor 9:n pystyi valottamaan kuvan useita kertoja ja yhdistelemään HDR-kuvan. Joissain kuvissa näkyi satunnaisia omituisia väri-ilmiöitä, mutta enimmäkseen HDR-moodi pelasi erittäin hyvin. Tässä esimerkki HDR-kuva Suomen järvimaisemista:
Kuviin oli kaksoiskameran ansiosta mahdollista lisätä syväterävyyttä käyttäen kameran Laaja aukko (Aperture) toimintoa. Tässä esimerkkejä sen käytöstä maksimiarvoilla.
Epäterävöinti on hieman luonnoton kun suuria arvoja käytetään ja ei aina osu kohdalleen, sillä osia joiden pitäisi pysyä terävänä epäterävöityy. Kuvien epäterävöintiä voi kuitenkin säätää jälkikäteen pienentäen tai lisäten efektin voimakkuutta.

Tässä vielä vastaavat kuvat pienemmillä arvoilla.

Valomaalaustekniikalla valoja sisältäviä kohteita pystyi valottamaan pitkään ja luoda hauskoja efektejä. Tässä ensin automatiikalla otettu tavallinen kuva kohteesta:
 Sitten sama valomaalausta käyttäen. Efekti on varsin hauskan näköinen.
Kameran pimeäkuvaus ei ollut parhain testaamani. Laitteen pimeäkuvaustila otti kuitenkin varsin mukavaa jälkeä jos kameran ja kohteen sai pidettyä täysin paikallaan (lue: jalusta). Tässä ensin automaattitilassa ilman pimeäkuvaustoimintoa otettu kuva:
Sitten pimeäkuvaustilassa otettu. Yksityiskohdat tummissa ja valaistuissa alueissa näkyvät nyt paljon paremmin.
Mustavalkotila otti erittäin hyvää jälkeä, kiitos omistetun monokromikameran.  Huomasin usein saavani mustavalkoisena jopa tyylikkäimmän mahdollisen kuvan. Tässä pari esimerkkiä.
Laitteen zoomi oli myös varsin toimiva. Tässä sarja kuvia otettuna samasta kohdasta, koko ajan hieman suuremmalla zoomilla. Ensimmäinen kuva on zoomaamaton, jokaisessa zoomia on lisätty.
 2X:
 4X:
 6X:
 8X:
 10X:

Videonäytteitä

Honor 9 tukee videotarkkuuksia aina 4K:n asti. Tässä ensin esimerkki 4K tarkkuuden videosta.

Tässä esimerkkivideo 60 fps-nauhoituksesta.
Tässä vielä esimerkkivideo hidastustoiminnosta.

Kamerasta kikkoihin

Kamera on siis sekoitus toimivaa tekniikkaa ja kikkoja. Kokonaisuus on kuitenkin hyvä ja se on tärkeintä. Honor 9 ottaa useammin hyvää jälkeä kun huonoa.


Kommentit