OnePlus 5, ei arviota?

Olen hankkinut tähän asti kaikki OnePlus-älypuhelimet. OnePlus 5 rikkoo tämän putken ja näillä näkymin on ensimmäinen OnePlus-malli jota en hanki, enkä todennäköisesti arvioi.
Syyt tälle päätökselle ovat OnePlussan takana olevassa yrityksessä ja erityisesti OnePlus 5-laitteessa.

Ostin kaiken

Olen pitänyt OnePlussan laitteista alusta asti. Ne ovat olleet erittäin mielenkiintoisia teknisesti, kohtuuhintaisia ja selvästi teknologiasta kiinnostuneille suunnattuja. Alkuperäinen OnePlus One oli ehkä sukupolvensa paras laite. Paljon muistia ja tallennustilaa, aikansa paras järjestelmäpiiri ja Cyanogen-käyttöjärjestelmä rikkaine ominaisuuksineen tekivät siitä erittäin onnistuneen paketin. Aikana kun tallennustilan kasvattamisesta joutui maksamaan lähes eksponentaalisesti kasvavia hintoja (kiitti Apple), OnePlus One veloitti viitisen kymppiä lisähintaa hypystä 16 Gt:n tallennustilasta 64 Gt tilaan.

Fyysisesti laite oli tehty erittäin mukavaksi, sen sandstone-pinnoite teki siitä vakaan ja mukavan kädessä, käytännöllisin muoto mitä puhelimessa olen tavannut. Lisäksi OnePlus One oli erittäin avoimeksi tehty ja sille kirjoitetaan ohjelmistoa yhä tänä päivänä. 

Sen jatko-osana tuli OnePlus 2. Tämän mallin hankin ja arvioin mutta myin vähän sen jälkeen. Olin yksinkertaisesti liian tyytyväinen OnePlus Oneen etten tarvinnut kakkosta. OnePlus 2 oli arviohetkellä erittäin mukava laite, mutta päivitykset tekivät sille hallaa. Puhelimen käyttöliittymästä tuli nopean sijaan tahmainen ja kameraan lisättiin tiukasti pakkausta, mikä tiputti kuvien tiedostokoon ja laadun. 

Seuraavana tuli ulos OnePlus X ja se oli yksi suosikkejani. X oli käytännössä OnePlus One, pienemmissä ja nätimmissä kuorissa. Ostin sen puolisolleni, joka ei ollut innostunut nykypäivän jättimäisistä luureista, muttei tahtonut myöskään tehotonta nuhapumppua mitä valtaosa pienemmmistä laitteista oli. X oli sangen onnistunut laite, tosin ei teknisesti, vaan muotoilultaan. Harmittavasti se ei myynyt läheskään tarpeeksi ettei sen tukea jatkettu niin pitkään kun olisi ehkäpä pitänyt. 

Sitten tuli suuri suosikkini OnePlus 3/3T, OnePlussan täydellisin puhelin. OP3:ssa ei ollut juurikaan mitään vialla ja kaikki mahtavaa. Hinta oli kohtuullinen ja mitään ei puuttunut, mutta silti laite oli yksi komeimmista markkinoilla. Saatavuus oli viimein hyvä ja laitteen pystyi Suomessa hakemaan kaupasta OnePlussan verkkokaupan sijaan.

Näistä laitteista omistan edelleen kaikki paitsi OnePlus 2:n. OnePlus Onen sim-korttipaikka hajosi ja laite on lasteni hupikäytössä. OnePlus X on vaimoni käytössä ja hän on edelleen siihen hyvin tyytyväinen. OnePlus 3 on oma päivittäsessä käytössä oleva laitteeni.

Sitten tuli OnePlus 5...

Huijaaminen testeissä

OnePlus on tehnyt monia kyseenalaisia tekoja. Heidän hämärä markkinointinsa, kuten "murskaa vanha puhelimesi ja voit voittaa" ei häirinnyt minua, eikä häiritse vieläkään. Heillä oli paljon kyseenalaisempiakin tekoja, kuten nopeustesteissä huijaaminen. OnePlus 3 ja 5 molemmat nimittäin sisältävät koodia joka käytännössä huijaa nopeustesteissä. Kun laite huomaa päällä olevan testausohjelman, se nostaa prosessoriytimien minimikellotaajuuden tappiin. Tämä ei ole massiivinen nopeuden lisäys, mutta riittävästi tekemään OnePlussan laitteista hieman nopeampia kun vastaavaa rautaa käyttävät kilpailijat.

Optimoinnissa ei ole mitään vikaa, esimerkiksi OnePlussan toiminto jossa prosessorien kellotaajuus hyppää kun sovellusta käynnistetään on hyvä juttu, se kun nopeuttaa puhelimen toimintaa käyttäjää hyödyttävällä tavalla. Keinotekoinen nopeuttaminen vain testiohjelmille on vain puhtaan epärehellistä.

Lisähuijauksena, OnePlus 5 sai omituisen hyvät pisteet kameroita testaavalta Dx0-markilta. He arvioivat sen kameran vain yhden pisteen Galaxy S8:n alapuolelle. He myös kehuivat selkeitä kuvia, kun heidän omissa esimerkeissäkin näkyi melkoista laadun heikkenemistä. Huhut kertovat että OnePlussan partnerius Dx0:n kanssa olisi voinut vaikuttaa asiaan.

Tylsä OnePlus 5

OnePlus 5 on itsessään myös syyllinen mielenkiintoni puutteeseen, se ei nimittäin laitteena tarjoa mitään merkittävää. Se on varmasti ihan hyvä puhelin, mutta ei oikein tarjoa mitään riittävän mielenkiintoista että jaksaisin tutustua siihen.

Sen design vaikuttaa täysin kopioidulta, sen kaksoiskamerat ovat kyseenalaisia laadultaan ja sitten... laitteen raudassa on vikaa. OnePlus 5:n näyttö näyttäisi olevan väärin päin, asennettu teknisistä syistä ylösalaisin, mistä seuraa omituinen elastinen efekti kun ruutua värittää. Lisähupina OP5:n audiokin näyttäisi olevan väärin päin.

Nämä eivät ole mahdottomia ongelmia, mutta OnePlussan asenne niihin on ollut yrittää vähätellä ja kätkeä niitä. Näytön vääristyminen on kerrottu olevan "näytön toimintaa niin kun se on suunniteltu", huijaussyytteisiin ollaan myös vastattu samalla nihkeydellä.

OnePlus 5 ei ole huono puhelin, se on marginaalisesti parempi kun OnePlus 3/3T, mutta ei erityisen suurella marginaalilla. Aiemmat OnePlus-laitteet olen ostanut itse, mutta tätä en tule ostamaan, eikä OnePlus ole tähän asti ollut kiinnostunut toimittamaan arvostelukopioita kun niitä olen tiedustellut, eikä todennäköisesti toimita nytkään.

Joka toinen hyvä?

Ehkäpä OnePlussalla on joka-toinen kaava laitteissaan; heidän joka toinen numeronsa on hyvä. OnePlus One oli loistava, OnePlus 2 oli pettymys, OnePlus 3 oli loistava, OnePlus 5 oli meh. Ehkäpä seuraavana näemme OnePlus 6:n joka on taas loistava? Kauaa sitä ei tarvitse odottaa, sillä OnePlus julkaisee uusia laitteita suht nopealla syklillä.

Odotan jotain mielenkiintoisempaa ensi kerralla.

3 kommenttia:

 1. Yrityksen asenne kaiken kaikkiaan niin kritiikkiin kuin omiin lupauksiinsa on sitä tasoa, etten tule kajoamaan enää sen firman tuotteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sinällään ettei yritys tahdo myöntää laitteessaan olevan vikoja, sehän voisi olla perustelu ihmisille vaatia kauppojen purkuja tai korvaavia laitteita. Mutta joo, alkaa olla vähän OnePlussan maine tahraantunut.

   Poista
 2. En tule koskaan enää ostamaan ko. firman tuotteita. Onneksi Nokian Android puhelimet tulee markkinoille kunnollisella päivitysten tahdilla.

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.