Stock Android-ulkoasu Honor-laitteeseen (tai muuhunkin)

Tykästyin odottamaani enemmän Honor 9:n käyttöliittymään ja ulkoasuun. Olen siitä huolimatta vakio-Androidin ystävä, joten lopulta halusin kokeilla kuinka paljon saan muutettua Honoriani normaalia vakio-Androidia kohti.
Tässä ohje miten saat laitteestasi puhtaan Androidin tai Pixel-puhelimen näköisen - tunnetaan myös nimellä Vanilla Android tai Stock Android. Tämä ohje toimii pienillä muutoksilla lähes minkä tahansa Android-laitteen kanssa, ohje on testattu Honor 9-mallia silmälläpitäen.

Aloitetaan aloitusohjelmalla

Aloitusruudun korvaaminen enemmän vakio-Androidia muistuttavalla on ehdoton alku. Honorin oma aloitusohjelma on teemoitettavissa, mutta se jää vielä turhan kauas vakio-Androidista. 

Ensireaktio voisi olla Googlen oma aloitusohjelma, mutta sen kuvakkeiden vaihtaminen on liian vaikeaa, eikä se edusta enää uudempaa tyylisuuntausta jota Pixel-laitteissakin käytetään. Ottaisin itse mieluummin aloitusohjelmien kuninkaan, Nova Launcherin. Lataa ja asenna se.

Asennuksen jälkeen avaa Nova Launcher ja sen aloitusohjelma kysäisee pari kysymystä. Voit valita vaalean tai tumman teeman, vaalea on lähempänä vakiota, mutta voit valita tummankin. Sovellusvalikon tyyli voi olla kortti tai "mukaansatempaava" joista taaskin, voi valita makunsa mukaan mutta Mukaansatempaava on lähempänä nykyistä stock-tyyliä. Sen jälkeen valitset otatko painkkeella vai ylöspyyhkäisyllä avattavan sovellusvalikon, vanhempi malli oli ensimmäinen, mutta pyyhkäisy on nykyisten Pixel-laitteiden oletustyyli, joten se tuo stock-tyyliä lähemmän ulkoasun.

Tämän jälkeen käynnistä Nova Launcher-sovellus ja pääset uudelle työpöydällesi. Nova Launcer on vielä määritettävä oletus-käynnistimeksi. Nova Launcherin aloitusnäytöllä, paina pitkään tyhjää kohtaa työpöydällä ja valitse sitten alalaidan kuvakkeista Asetukset (Settings), vieritä alaspäin ja valitse Valitse oletuskäynnistin (Default Launcher). Asetukset avautuvat, valitse täältä Sovellusten oletusasetukset/Käynnistysohjelma (Default apps/Launcher) ja valitse siihen Nova Launcher - hyväksy mahdollinen kysely valitsemalla Vaihda (Change). Palaa sitten aloitusruudullesi painamalla laitteen kotinäppäintä ja huomaatkin palaavasi Nova Launcherin etusivulle Honorin normaalin EMUI-käyttöliittymän sijaan.

Ikonit pikseleiksi

Tämän lisäksi haluamme kuvakkeet kuntoon. Vakio-Androidin kuvakkeet löydät jo Nova Launcherista. Jos haluat pyöristetyt Pixel-tyyliset kuvakkeet, asenna Pixel Icon Pack:

(Vaihtoehtona kaksi mainiota maksullista teemaa ovat loistava Dives tai FlatDroid. Suosittelen, vaikka vajaan euron maksavatkin!)

Kuvaketeema vaihdetaan Nova Launcherissa seuraavasti: paina pitkään tyhjää kohtaa aloitusnäytölläsi ja valitse Asetukset (Settings) kuten edellisessäkin. Valitse Ulkoasu/Kuvaketeema (Look and feel/Icon theme). Jos haluat perinteisemmät Androidin vakiokuvakkeet, valitse Marshmallow, jos taas asensit Pixel-paketin, Divesin tai jonkin muun, valitse se.

Palaa sitten aloitusnäytölle ja huomaat Honorin vakiokuvakkeiden esimerkiksi Puhelin-sovellukselle muuttuneen tutummiksi.

Sovellukset kuntoon

Jos Honorin vakiosovellukset eivät kaikki tai yksikään miellytä, ne voi näppärästi korvata Googlen omilla täydellisen Stock-kokemuksen saamiseksi. Osa Googlen vakiosovelluksista löytyy jo laitteestasi, esimerkiksi Googlen Kuvat-sovellus jolla voit korvata Honorin Gallerian, tai Gmail joka korvaa vakiosähköpostin, tai Play Pelit joka korvaa HiGamesin.

Näiden lisäksi voit asentaa lisää Play-kaupasta. Tarvitset seuraavat sovellukset täydelliseen stock-kokemukseen:
Huom: uudet sovellukset kannattaa käynnistää kerran, ne eivät välttämättä toimi täysin ilman alkumäärittelyä. Näppäimistö pitää vielä erikseen ottaa käyttöön asetuksista kohdasta Lisäasetukset/Kieli ja syöttötapa/Virtuaalinen näppäimistö (Advanced/Language and Input/Virtual Keyboard).

Sovellukset täytyy määrittää vielä oletuksiksi. Avaa Honorin ilmoitusalue ja valitse mutterin kuvake sen oikeasta ylänurkasta päästäksesi asetuksiin. Vieritä kohtaan Sovellukset (Apps) ja valitse sitten alhaalta mutterin kuva päästäksesi sovellusten asetuksiin. Valitse täältä Sovellusten oletusasetukset (Default Apps). Näet täällä mitä sovellusta käytetään Käynnistysohjelmana, puheluihin, viesteihin, kameraan, galleriaan, musiikkiin, sähköpostiina ja selaimena. 

Vaihda täältä ne mitä asensit. Voit vaihtaa ainakin: 
  • Käynnistysohjelma: Nova Launcher (ellet jo tehnytkin tätä)
  • Viestit: Android Messages
  • Galleria: Google Kuvat
  • Musiikki: Play Musiikki
  • Sähköposti: Gmail.
Kalenterisovellusta ei tarvitse tätä kautta ottaa oletukseksi, mutta saatat haluta kääntää oletuskalenterin ilmoitukset pois, ettet turhaan saa tuplahälytyksiä kalenteritapahtumista. Avaa siis Honorin oma kalenteri, valitse sen vasemmasta ylänurkasta kolmen viivan kuvake, eli valikko ja sitten selaa valikko pohjalle, josta löydät kohdan Asetukset (Settings). Etsi täältä kohta Ilmoitukset (Notifications) ja ota se pois käytöstä.

Samaten kelloa ei tarvitse valita oletukseksi, mutta poista aiemmasta kellosta hälytykset. Jos haluat tuoda työpöydälle pienoisohjelman kellosta, katso että tuot Googlen kellon pienoisohjelman, etkä Honorin oman - sen napsauttaminen kun vie Honorin omaan kelloon.

Täyttä Google-kokemusta tavoitteleva voi asentaa lisäksi vielä seuraavat:

Vanhojen vakiosovellusten piilotus

Honorin vakiosovelluksia ei voi poistaa vaikka ne kuinka olisi korvattu "paremmilla", mutta ne voi piilottaa. Valitettavasti  piilotus onnistuu Nova Launcherissa vain jos ostat sen maksullisen Prime-version, jota voin suositella - pitkäikäisin sovellusostokseni ikinä. Ilman tätä, sovellusvalikkoosi jäävät niin Googlen sovellukset, kun Honorin omatkin.

Jos Prime-versio on ostettu ja asennettu, sovellukset piilotetaan näin. Paina ensin pitkään tyhjää kohtaa aloitusnäytöllä ja valitse sitten Asetukset (Settings). Valitse Sovellus- ja widgetvalikot (App and Widget Drawers), vieritä se lähes pohjalle ja valitse sielät Piilota sovellukset (Hide Apps). Ruksaa sitten kaikki sovellukset jotka haluat piilottaa palaa lopuksi valikosta pois.

Entä asetukset, kamera, puhelinsovellus tai jokin muu?

Joitain aspekteja puhelimesta on hankalampi vaihtaa, ainakaan täysin vakioihin sovelluksiin. Esimerkiksi asetuksien ulkoasua on periaatteessa mahdollista muokata kolmansien osapuolien teemoja käyttämällä, mutta en löytänyt vielä Honor 9:llä tehtyä ja testattua sellaista, joten jättäisin sen välistä.

Googlen virallinen puhelin, yhteystiedot ja kamera eivät toimi erityisen hyvin Honor-laitteilla. Niiden sijaan voit hakea kolmansien osapuolien sovelluksia tarvittaessa, tai elää Honorin sangen toimivien omien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.