Testissä Googlen HDR+, tästäkö parempi kamera Androidille?

Voisiko Android-laitteesi ottaa parempia kuvia kamerasovellusta vaihtamalla? Se on tänään testissä kun kokeilemme millaista jälkeä ottaa Googlen oma kamera-sovellus jonka HDR+-toiminto on viimein saatu toimimaan missä tahansa puhelimessa (jossa on Snapdragon 820/821/835). Mukana lopuksi myös vertailugalleria kuvista otettuna HDR+-kameralla ja laitteeni normaalilla kamerasovelluksella.


Mistä on kyse?

Googlen Nexus 5X, 6P ja Pixel älypuhelimet ovat pitkään olleet yksiä parhaita kuvia ottavista puhelimista. Toki laitteissa on kohtuullisen hyvät sensorit, mutta suuri osa tästä laadusta on tullut jostain minkä Google osaa kuvasensorien tekoa paremmin: algoritmeissa. Nexus- ja Pixel-puhelinten kuvat ovat poikkeuksellisen hyviä kiitos vain niille saatavilla olevan kuvanparantelutekniikan nimeltään HDR+.

HDR+-tila on tehnyt pahuksen hyvää ja siistiä jälkeä, ottaen erityisesti yksiä parhaista heikon valaistuksen kuvista. HDR-toiminto löytyy nykyisin lähes kaikista kännyköistä ja jopa peruskameroista ja järjestelmälaitteista. Perus HDR-toiminto pyrkii kasvattamaan kuvan väriavaruutta ottamalla useita kuvia kerralla käyttäen eri valotusta ja näin ehkäisemään läpipalaneita alueita ja luomaan parempaa jälkeä. HDR+ lisää päälle erityisesti kohinanpoiston ja jotain muutakin pientä. Tarkan selostuksen toiminnon iloista voit lukea vaikkapa Android Centralista.

HDR+-tila on kuitenkin ollut rajoitettu vain Googlen omiin laitteisiin - tähän asti. Nyt toiminto on saatu toimimaan myös muissa laitteissa, kunhan laitteen sisällä on jokin tuettu järjestelmäpiiri, eli käytännössä jossa on Snapdragon 820, 821 tai 835. Selkeyden vuoksi kutsun sovellusta HDR+kameraksi tämän arvion ajan.

Voit ladata kamera-sovelluksen omaan testiisi XDA:sta.

Toiminta

HDR+kamera on varsin yksinkertainen ja käsisäätöä kaipaavalle liiankin pelkistetty. Se osaa Googlen kameran perustemput, eli hidastetun videon, panoramojen, photosphrejen ja linssisumennettujen kuvien oton. Voit hienosäätää valoisuutta ja värilämpötilaa manuaalisesti ja lisäksi kameraan saa päälle kuvanottoa helpottavan ristikon, jonka saa jopa valita muutamasta vaihtoehdosta. 

Sitten tärkein: kuvattaessa voit valita HDR+ tilan. HDR+-tiloja on kolme. Poissa päältä, joka ei selitystä kaipaa, HDR +Auto tai HDR+ On. Auto-tilassa kamera yrittää arvata tarvitaanko HDR+-tilaa, HDR+ On tilassa sitä käytetään aina. Lisäksi HDR+ Auto-tilassa ei käytetä HDR+-toiminnon koko mahdollisuuksia, vaan kuvaa prosessoidaan kevyemmin. Käytännössä täyden edun HDR+:sta saa vain On-tilassa, tosin tällöin kuvaaminen on hieman hitaampaa koska kuvia prosessoidaan suhteellisen rankasti. Jälki ei kuitenkaan ole monen Aasialaisen kameran tapaan yliprosessoidun näköinen, HDR+kamera tähtää enemmän luonnollisuuteen.

Pienenä ärsyttävyytenä kamera aloittaa aina HDR+ Auto-tilasta, eikä "muista" vaikka haluaisit jättää HDR+ On-tilan käyttöön.

Kuvaaminen tällä epävirallisella kameralla oli yksinkertaista, mutta ei sulavaa. HDR+kamera toimi hitaasti ja selvää lagia tuntui koko ajan. Tämä ei tehnyt sovelluksesta käyttökelvotonta, vain vähemmän kiillotetun kokemuksen kun mikä se oli Pixel- tai Nexus-laitteella. 

Erityisen hidasta oli ottaa useita HDR+ On-tilan kuvia peräkkäin, sillä kuvan ottamisen jälkeen jokaista kuvaa prosessoitiin useita sekunteja. Tämä oli varsin tehoa vaativaa ja OnePlus 3 lämpenikin huomattavasti kuvailun aikana.

Foorumeilla oli myös puhetta kaatuilusta, mutta omalla OnePlus 3:llani tästä ei ollut tietoakaan, HDR+kamera toimi moitteetta. Nettikeskusteluista selvisi myös että joillain puhelimilla HDR+kamera ei toiminut kunnolla. Samsung Galaxy S8:lla sen jälki oli huonoa, samaten LG G6:lla otetut kuvat olivat heikkolaatuisia. Axon 7:lla sovellus ei käynnistynyt lainkaan,

Kuvien laatu

Kuvien väritys oli neutraalia ja luonnollista. OnePlussan oma kamera tuotti monesti ylisaturoituneempaa väriä, mikä on sinällään varsin nättiä, HDR+kamera painotti luonnollisuutta, tosin satunnaisesti aikaasai purppuran sävyjä.

HDR+toiminto tuotti monesti erittäin hyvää yksityiskohtaisuutta kuviin. Yksityiskohdat tulivat kuvissa näkyville terävästi ja kauniisti. Yksityiskohdat olivat OnePlussan kameraan verrattuna myös vähemmän puuroutuneet ja kärsivät vähemmän pakkauksesta.

Vähällä valolla otetut kuvat ovat osa-alue jossa HDR+kamera oli erittäin vakuuttava. Pimeässä ja vähällä valolla otetuista kuvista löytyi yhtäkkiä yksityiskohtia joita tavallinen kamerasovellus ei saanut kaapattua.

Toinen vakuuttavuus oli kuvattaessa kirkkaita ja tummia valoja sekoittavia tilanteita. Taivaat eivät palaneet puhtaan valkoisiksi jos kameran edessä oli jotain tummempaa.

HDR+kamera ei ollut aina OnePlussan omaa parempi kuvanlaadultaan, mutta se oli parempi useammin kun oli huonompi.

Kuvia vertailuun

Tässä muutamia ottamiani kuvia vertailtavaksi. Napsauttamalla saat kuvan suurempaan tarkasteluun, mikä nyt kannattaakin sillä monet yksityiskohdat eivät muuten näy. Kuvista ensimmäinen on aina HDR+kameran kuva ja jälkimmäinen OnePlussan. Jälkimmäisissä on käytetty valikoivasti OnePlus 3:n HD- tai HDR-kuvaustiloja.

Alla olevia kuvia ei ole käsitelty lainkaan, mutta ne ovat kiertäneet Googlen kuvat-sovelluksen kautta joten pakkausta niissä on lisätty. Vertailukuvat on tehty Infraview-ohjelmalla ottamalla kaksi ikkunaa rinnakkain.

Hyvässä valossa

Näissä HDR+kamera ei ollut aina merkittävästi parempi. Tässä ensin kuva salaman katkaisemasta puusta. 


Jos kuvaa tarkastelee pikkukuvana eroja ei paljoa näy. HDR+kamera on tehnyt kuvasta tummemman. Lähemmäs zoomattaessa näemme miten voimakkaasti prosessoidulta OnePlussan oma näyttää - tosin samalla se on jossain määrin terävämpi.
OnePlussan HD-tila on tehnyt tässä suhteellisen hyvää jälkeä. Tämän voi julistaa tasapeliksi.

Seuraavana kuva vaa'asta. Kuva on otettu sisällä kohtuullisessa valaistuksessa.


Kokonaisuutta katsottaessa näemme HDR+kameran tehneen hieman purppuraan kallellaan olevat värit taustaan, siinä missä OnePlus oli neutraalimpi. Itse vaa'an värit ovat HDR+kameralla taas paremmat. Lähemmäs zoomattaessa näemme selkeän eron terävyydessä: HDR+kameran kuva on selvästi terävämpi, eivätkä sen yksityiskohdat näytä prosessoiduilta. 
Piste tästä erästä menee HDR+kameralle.

Sitten kuva lasten lelusta valoisana päivänä.


Tässä OnePlussan oma on paremman värinen ja ensisilmäykseltä paremman näköinen. Tarkemmin zoomattaessa näemme saman tarinan kun puukuvan kanssa aiemmin: OnePlussan oma kamera on tehnyt terävämpää jälkeä, mutta kaikessa on voimakasta prosessoinnin makua. Kamerat tarkensivat myös hieman eri etäisyyksille toinen OnePlus etualalle ja HDR+kamera suht keskelle. 

OnePlussan iloisemmat värit itse lelussa kääntyvät myös huonommiksi väreiksi muualla kuvassa. Tasapeli, riippuen arvostaako eläviä vai realistisia värejä.

Otetaan sitten vielä kuva tikkataulusta.

Tässä ollaa todella lähellä samaa lopputulosta. Kokonaiskuva on hyvin samantapainen, vailla merkittävää eroa. Lähempää katsottaessa näemme taas OnePlussan oman lisäterävöinnin, mutta myös sen jättämät selkeät prosessoinnin merkit. 
Antaisin pisteen HDR+kameralle, mutta vain juuri ja juuri. Kuvat ovat erittäin lähellä toisiaan.

Otetaan sitten kuva muurahaiskeosta, tällä on hyvä testata yksityiskohtien tallentumista.

Tässä kokonaisuus on hieman purppuraan kallellaan HDR+kameran kanssa, siinä missä OnePlus tuottaa luonnollisemman värin. Yksityiskohtiin mentäessä OnePlussan oma kamera häviää 10-0, yksityiskohdat ovat puuroisia ja heikkoja. HDR+kameran kuva on terävä ja yksityiskohdat hyviä jopa 150% zoomiasteella. 
HDR+kamera voittaa tämän selvällä edulla.

Otetaan vielä viimeinen vertailu tavallisen valaistuksen kuvista, vesipisaroita lehdellä.

Kokonaisuus ei anna paljoakaan eroja, mitä nyt värit ovat OnePlussalla paremmat ja elävämmät. Yksityiskohdissa OnePlus voittaa, tosin taas prosessoinnin jälkeä näkyy, muttei merkittävästi. 

Tämä erä menee OnePlussan omalle kameralle.

Vastavalossa ja vähässä valossa

Siirrytään osuuteen jossa HDR+kameralla on erittäin suuri etulyöntiasema. Aloitetaan ottamalla kuva puusta jossa taivas näkyy taistalla.


Kokonaisuudessa OnePlus näyttäisi saaneen paremman värimaiseman. Yksityiskohdissa se myös johtaa hieman, sillä HDR+kamera ei ole kyennyt luomaan lehdistä erityisen teräviä. Tuulessa heiluva kohde ei ole helppo kameran automatiikalle ja Googlen prosessointi ei tässä tee kovin hyvää jälkeä. 
Tästä piste OnePlussan omalle kameralle. HDR+kameran kuvassa aiemminkin häiritsevä purppura näkyy nyt liian voimakkaasti ja yksityiskohdat ovat kamalat.

Katsotaan toinen vastavaloesimerkki. 

Tässä kuvassa HDR+kamera on tuottanut selkeästi paremman kontrastin. OnePlussan oma HDR-tila sai pidettyä taivaan näkyvissä, mutta värit ovat latteita ja kontrastittomia. Lopulta yksityiskohdat eivät ole kamalan hyviä kummallakaan kameralla, osa näkyy paremmin HDR+kameran kuvassa ja osa OnePlussan oman.
HDR+kamera voittaa tämän-

Siirrytään hämärähommiin. Tässä kaksi kuvaa lyhdyistä pimeässä.

HDR+kamera on kaapannut yksityiskohdat paljon paremmin, tosin tuonut mukaan jonkin verran kohinaa. Kuitenkin myös hieman vähemmän valaistut yksityiskohdat näkyvät, mikä on merkittävä sulka HDR+kameran hattuun. Ero on merkittävä varsinkin jos itse lyhdyn sijaan katsomme lyhdyn ympäristöä.
Piste HDR+kameralle.

Seuraavana pari kuvaa hämärästä viinikellarista.

HDR+kamera valottaa kuvan selvästi purppuran suuntaan, siinä missä OnePlussan oma tekee luonnollisempaa jälkeä. Monet hämärät kohteet ovat selkeämmät ja paremmin näkyvillä HDR+kuvassa. Yksityiskohtien terävyydessä OnePlus voittaa sillä vaikka sen kuvan yksityiskohdat ovat epäterävät, mutta vähemmän kun HDR+kameran.
Annan pisteen HDR+kameralle kokonaisuudesta.

Toinen kuva samasta viinikellarista.

Tässä HDR+kamera on saanut valoa enemmän, siinä missä OnePlussan oma kuva on jäänyt erittäin hämäräksi. Tarkemmissa yksityiskohdissa OnePlus voittaa, HDR+kameran kuva on tärähtänyt hieman otettaessa, mitä tosin näissä valo-olosuhteissa käy helposti. Näyttää miten edes Googlen algoritmi ei aina osu kohdalleen.
Annetaan mennä tasapeliksi, toinen oli terävä, toinen valoisa.

Kannattaako?

HDR+kamera kuten kuvista näimme ei voittanut joka kerta, vaan tuotti joskus valmistajan omaa kameraa huonompaakin jälkeä. Tässä oli kuitenkin vain osa otoksista, yksityisyyssyistä en voi näyttää valtaosaa ihmisistä ottamistani kuvista, mikä on harmi, koska niissä algoritmi loisti. En ole puhelimella saanut lapsistani yhtä hyviä kuvia aiemmin.

OnePlus 3 ja 3T-laitteeseen HDR+kameraa voikin suosittaa testiin. Jos hieman kankeampi ja hitaampi kamerasovellus ei ole deal breaker, tämä voi olla parempikin kun nykyinen kamerasi.

Älä kuitenkaan odota saavasi Googlen Pixel-kameroiden laatua. HDR+kamera tuottaa hyvää laatua tietyin varauksin, mutta sitä ei ole selkeästi optimoitu muita kun Pixel-kameroita varten.

Kommentit