Miksi Pepe ei ollut Alt-Right-symboli

Kirjoitin aiemmin ihmettelyn siitä miten Pepe ja Pedokarhu otettiin eri tavalla todesta suuren Internetistä tietämättömän yleisön parissa. Kirjoituksesta nousi keskustelua Redditissä ja haluaisinkin nyt vähän avata yhtä aiemman kirjoitukseni kohdalla vähemmän käsiteltyä kohtaa.
Eli puhutaampa hieman siitä miten Pepe-sammakko ei ollut Alt-Rightin tai vihan symboli ennen kun Anti-Defamation League ja Southern Poverty Law Center sen sellaiseksi leimasivat.

Mikä Pepe on?

Jos olet likainen normi, et välttämättä tunne Pepe-aihetta kovasti. Tässä minimaalinen selitys. Pepe on sammakkokuva, jota käytettiin ilmaisemaan erilaisia tunteita kuvalautojen (kuten 4chan) keskusteluissa. Jos tuntui pahalta, feels bad man-postauksessa oli surullisen Pepen kuva. Iloisemmassa postauksessa oli hymyilevämpi versio sammakosta.
Pepe vetosi kuvalautoihin, koska se sopi niiden Microsoft Paint-henkiseen tyyliinsä. Yksinkertainen karkeasti piirretty sammakko oli yhteiskunnan hylkiöiksi itsensä kokeville hyvä ja sympaattinen symboli, ja siitä oli helppo tehdä loputtomasti uusia variaatioita.
Pepe oli eräänlainen yleismiesjantunen kuvalaudoilla, sitä käytettiin välineenä ilmaista erilaisia asioita. Pepeä voisikin sanoa eräänlaiseksi tiettyjen piirien omalaatuiseksi hymiöksi.

Valehtelisin jos väittäisin ettei Pepestä tehty natsiversioitakin tai muita vihaan viittaavia.
Näitä on toki olemassa, mutta todellisuudessa ei kovinkaan monia. Niitä ei kuitenkaan lopulta ollut kovinkaan monia. Googlaamalla Nazi Pepe-kuvia löytyy tuloksia, mutta ei lopulta kovin massiivista määrää. Joitakin niitä kyllä tehtiin, mutta määrä oli pieni ja kasvoi vasta kun ADL, SPLC ja Rouva Hillary Clinton olivat tehneet väitteensä Pepen ja natsien yhteydestä.

Totuus on totuus

Faktat ovat nämä: Pepeä käytettiin laajasti foorumeilla joissa myös Alt-Right pesäänsä piti ja toki Pepestä tehtiin joitakin heidän tarkoituksiinsa sopivia variaatioita. Kaksi seikkaa tekevät kuitenkin naurettavaksi väitteet Pepestä Alt-Rightin, valkoisen ylivallan tai vihapuheen symbolina.

Ensimmäinen on se suuri määrä variaatioita mitä Pepestä tehtiin. Harvinaiset Pepet olivat yleinen nettivitsi, joka toistui eri muodoissa ja läpällä puhuttiin jopa Pepe-taloudesta ja ebayssa myytiin harvinaisten Pepe-kuvien kokoelmia. Pepejä oli tuhansittain, natsiversiot Pepestä olivat ohimenevä vähemmistö.

Toinen ja tärkeämpi syy on kuitenkin se minkä pitäisi tämä keskustelu lopettaa: Alt-Right ei pitänyt Pepeä symbolinaan ennen kun se "annettiin" heille julistamalla se ulkoapäin heidän symbolikseen. Oikeasti, Alt-Right-tyypit käyttivät toki Pepeä, mutta niin käyttivät he monia muitakin netin dankeimmistä meemeistä. Pepe ei ollut heidän omaisuuttaan, eivätkä he sitä sellaisena pitäneetkään.

Tätä ei voi tarpeeksi korostaa: Pepestä tuli viharyhmien ja äärioikeiston kanssa assosioitava symboli vasta sen jälkeen kun se oltiin vihasymboliksi julistettu. Pepeä alettiin väittää näiden symboliksi ulkopuolelta. Ja tietysti vihaliikkeet - ilmeisesti meemejä paremmin ymmärtävinä vastasivat tähän innolla. Pepellä onkin ollut näppärä kettuilla todellisuudesta vieraantuneille punditeille, kuten esimerkiksi Venäjän suurlähetystö teki Britanniassa.


Harvinaisten Pepejen kokoelma

Maksimissaan voisimme periaatteessa argumentoida Pepen olevan viharyhmien symboli nyt kun se sellaiseksi maalattu. Tämä olisi kuitenkin absurdia. Jos nimittäin katsomme Pepen käyttöä lähiajoilta, näemme massiivisen määrän normi-pepejä ja emme marginaaliin katoavan määrän vihaan viittaaviakin. Sama katsoimmeko esim. Googlen hakutuloksia viimeisen viikon ajalta tai vaikkapa yhtä monista Pepe-aiheisista subredditeistä.

Pikaisella haulla en löytänyt yhtään, kunnes lopulta Rare Pepe Collection-sivulta löysin yhden n*gger-sanaa käyttävän. Ja tämä kahlattuani läpi tonneittain viimeaikaisia Pepejä. Joudun erikseen menemään vihasivustoilla löytääkseni näitä viha-Pepejä ja silti en löydä niitä samoissa määrin kuin tavallisia Pepejä.

Pepen väittäminen vihasymboliksi on tässä valossa perusteetonta ja paljastaa valtavan tietämättömyyden koko aiheesta. Se olisi vähän kun Pepen tekijänoikeuksien haltija alkaisi nyt vetämään Pepeä käyttäviä sivuja oikeuteen annettuaan heidän ensin käyttää Pepeä vuosikaudet.

Mitä, ei oikeesti?
 
Muokkaus 2023: nykypäivän tilanteessa voi sanoa Pepestä hiljalleen tulleen vihasymboli. Sen käyttö on nykyisin rajoittunut niin vahvasti äärifoorumeille, että vaikka argumenttini yläpuolella sinällään ovat valideja, ei asianlaita enää ole näin. Pepelle kävi vähän kun Suomileijonalle.

Kommentit