Näin vaihdat Android-puhelimen ikonit

Haluatko puhelimesi ikonit puhtaan Androidin (Stock)-tyylisiksi? Tai ehkäpä haluat katsella puhelimessasi yhtenäisen muotoisia kuvakkeita, kuten Pixel-puhelimissa, vanhoissa Nokian Meego-laitteissa tai vaikkapa neliöitä kuten Windows-puhelimissa.

Android-sovellusten ikonit (tai kuvakkeet) on yllättävän helppo vaihtaa jos valmistajan sanelema ulkoasu ei miellytä. Voit vaihtaa ne Androidin standardikuvakkeiksi, tai käyttää vaikka yhtenäisen muotoisia ympyröitä, neli

Joissain Android-puhelimissa on jonkinlainen oma tekniikkansa tähän, esimerkiksi Sonyn puhelimissa voit vaihtaa laitteen ulkoasua vapaasti. Käymme kuitenkin läpi nyt miten voit vaihtaa kuvakkeet missä tahansa Android-laitteessa.

1. Vaihda oletuskäynnistin

Valmistajan aloitusnäytön kuvakkeet ovat vain harvoin muokattavissa. Vaihdammekin aloitusnäytön tämän takia. Luotettavin ja suosituimpiin kuuluva käynnistin (Launcher) on Nova Launcher ja voit ladata sen Play-kaupasta ilmaiseksi.

Kun Nova on asennettu, paina laitteesi kotinäppäintä. Alalaitaan pitäisi tulla kysely siitä mitä käynnistintä käytetään. Valitse Nova Launcer. Paina kotinäppäintä vielä uudestaan ja sama kysely ilmestyy toisen kerran. Valitse Nova Launcherin alapuolelta Aina (Always) ja näin Nova Launcher korvaa valmistajasi aloitusnäytön.


Jos kotinäppäimen painaminen ei tuo tätä kyselyä, siirry sovellusvalikkoon ja käynnistä Nova Launcher sieltä käsin. Näin Nova Launcherin aloitusnäyttö tulee näkyville, muttei ole vielä käytössä. Paina pitkään tyhjää kohtaa näytöllä, valitse sitten alalaidasta Asetukset (Settings) ja Nova Launcherin asetusvalikko avautuu. Vieritä se lähes pohjalle ja valitse kohta Määritä oletuskäynnistin (Set Default Launcher) ja pääset määrittämään käynnistimen valmistajasi haluamalla tavalla. 

Se voi olla hyvin erilainen valmistajasta riippuen, esimerkiksi Huawein Honor-laitteissa tämä avaa erillisen oletussovelluksien määrittämisen. Määritä joka tapauksessa Nova Launcher oletuskäynnistimeksi ja jatkossa kun painat laitteesi kotinappia päädytkin uuteen hienompaan aloitusnäyttöön.

Nova Launcerin käynnistäminen ensimmäistä kertaa avaa aloitusmääritykset joissa voit valita miten uusi aloitusnäyttösi toimii. Käy nämä määritykset läpi ja valitse haluamasi vaihtoehdot. Työpöytä on sitten valmis.

2. Vaihda kuvakkeet

Kun käynnistin on vaihdettu, siirry Novan aloitusnäytölle painamalla kotinappia ellet jo ole siellä. Paina sitten pitkään tyhjää kohtaa aloitusnäytöllä. Valitse alalaitaan avautuvista vaihtoehdoista Asetukset (Settings). Kun asetusvalikko avautuu, valitse sieltä Ulkoasu (Look & Feel) ja sen alta heti alusta Kuvaketeema (Icon Theme). Voit sitten valita haluamasi kuvakkeet. 

Valittavissasi on ainakin kaksi vaihtoehtoa,  Järjestelmä (System) ja Marshmallow. Järjestelmä tarkoittaa laitteesi oletuskuvakkeita ja Marshmallow on Googlen vakiokuvakkeet. Valitse Marshmallow ja palaa sitten aloitusnäyttöösi. Pienen hetken jälkeen huomaat miten kuvakkeet vaihtuvat kokonaan uusiin!

3. Asenna lisää

Voit asentaa uusia kuvakepaketteja helposti Play-kaupasta. Kokeile etsiä hakusanalla "Icon pack" ja löydät joukon ilmaisia ja maksullisia. Voit ottaa ne käyttöön samalla tavalla kun kakkosvaiheessa, valitset vain lopuksi haluamasi kuvakepaketin Marshmallow-vaihtoehdon sijaan. Kokeile vapaasti erilaisia!

Muista myös katsoa mitä paketteja asennat, katso erityisesti arviot mitä kuvaketeema on saanut ja että muutkin ovat ladanneet sen. Kuvakepakkauskin on kuitenkin sovellus ja haluat olla tarkkana siitä mitä päästät puhelimeesi.


Kommentit

 1. Onko ollut ongelmia launcherin ja eri appien kanssa? Eli launcher ei aiheuta ongelmia esim. käyttämäni Bubble Cloudin kanssa? Onko kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kohdannut yhtäkään appsia joka ei vaihtoehto-Launcherin kanssa suostuisi toimimaan. Launcherin vaihtaminen ei lopulta vaikuta kuin käynnistimeen, ei siis Androidiin syvemmin, joten sovellukset pysyvät ennallaan. Ainoa mikä joskus menetetään on osa älypuhelimen valmistajan omista työpöytätoiminnoista, kuten osa widgeteistä.

   Poista
 2. Enpä tiennytkään että noita ikoneita voi vaihtaa. Puhelimen kuoret peittää silleen hassusti reunaa ettei näe kunnolla ikoneita. Jos ne on kerta helppokin vaihtaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä vinkistä, sillä olen juuri yrittänyt vaihdella noita ikoneita, ilman siinä onnistumatta. Vaihdoin juuri androidiin, kun iphoneni näyttö meni ihan säpäleiksi, niin vähän vielä totuttelemista tähän uuteen käyttöjärjestelmään. Yllättävän vaikean kuuloinen projekti oli kyllä, mutta sain loppujen lopuksi vaihdettua, kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaa hyvä, mukava kuulla että sait tuttua ulkoasua puhelimeesi. Monissa Android-malleissa kuvakkeiden vaihto on nykyisin sisäänrakennettu homma, mutta mukautettu oma launcher-sovellus on vieläkin kova homma. Olen itse käyttänyt Novaa ties kuinka monen puhelimen kanssa.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.