Uuvelot löysässä hirressä

Timo Soini ja kaverit sanoivat heippa Perussuomalaisille ja perustivat Uuden Vaihtoehdon eli Sinisen Tulevaisuuden. Nyt heidän asemansa on kiikkerä. He ovat ryhmänä liian pieni vaikuttamaan asioihin ja jos sanovat mitään riittävän poikkipuista, voivat "hallituskumppanit" potkaista heidät hallituksesta ja korvata RKP:llä.

Ainoa mikä heillä on ässänä hihassa on se että he myötäilevät hallituksen rakkainta lasta, Sote-uudistusta ja sen mukana tulevaa Keskustapuolueen härskiä vallankaappausta, jota myös maakuntamalliksi kutsutaan.

Sinisen tulevaisuuden aseman voikin summata näin:


Loikka mitättömyyteen

Kun Timo Soini, Sampo Terho ja muut Halla-Ahosta närkästyneet Perussuomalaisten edustajat loikkasivat omaan Siniseen eduskuntaryhmäänsä, heille kävi huonosti. He menettivät käytännössä kaiken poliittisen vaikutusvaltansa. Hallituksen sisällä puolueen vaikutusvallan sanelee tietysti lämpimien ruumiiden määrä, jokainen edustaja on yksi ääni ja voi vaikuttaa politiikkaan.

Tämän lisäksi on myös pitkäaikainen vaikutus, sillä puolue on yleensä olemassa pitkän aikaa ja seuraavanakin vaalikautena saattavat muut puolueet tarvita hyvää yhteispeliä että politiikkaa saadaan tehtyä. Siltoja ei voi polttaa tai ketään pomottaa liian kovaa, tai he ehkä vetävät maton altasi kun saavat siihen tilaisuudet.

Soinin Sinisillä Uuveloilla ei ole tätä. Heidän puolueensa kannatus ei kilpaile Perussuomalaisten kanssa, se kilpailee Piraattipuolueen ja Muutos-puolueen luokassa. Heidän mahdollisuutensa saada yhtäkään edustajaa ovat varsin heikot.

Vaikutusvalta ja sen puute

Tulevaisuuden näkymien puuttumisen takia uuveloiden poliittinen vaikutusvalta on mitätöntä. Kukaan hallituksessa ei usko näitä kavereita nähtävän tämän puolueen riveissä osana hallitusta enää seuraavien vaalien yli. Tästä johtuen Uuveloita voi kohdella miten haluaa, heidän mahdollisuutensa "kostaa" ovat menneet. Heillä ei ole kykyä tehdä uskottavaa oppositiopolitiikkaa myötäiltyään hallitusta näin pitkään. Heidän ainoa toivonsa on roikkua hallituksessa ja toivoa ihmettä.

Lopulta Sinisen tulevaisuuden ainoa vaikutusvalta on ne äänet joita heillä on käytettävissään tässä ja nyt. Tarkoittaen että kunhan he äänestävät hallituksen linjan mukaisesti, he ovat hyödyllisiä hallitukselle. Jos tämä hyödyllisyys loppuu, heidät on korvattavissa äärimmäisen helposti. RKP tai Kristilliset voisi hyvinkin ottaa heidän paikkansa, sopivalla lehmänkaupalla esimerkiksi RKP voitaisiin hyvinkin saada sitoutumaan vaikkapa hallituksen todelliseen keihäänkärkiprojektiin, eli sote-uudistukseen. Hallitus saattaisi uskaltautua jäämään jopa vähemmistöhallitukseksi, ottaen huomioon miten huonosti keskeiset oppositiopuolueet (erityisesti vasemmistoliitto ja vihreät ja persut) tulevat toimeen keskenään.

Kuinka paljon uuvelot itse tiedostavat tämän tilanteensa on kysymysmerkki. Mielestäni tämä on kuitenkin niin selvää, etteivät he voi olla ainakin osin tietoisia tilanteestaan. Uuvelot ovat hallituksen paperitiikeri, voimaton voimablokki.

Jotenkin sopivaa että Timo Soinin poliittinen ura päättyy näin, poliittiseen impotenssiin.

Loikkaa ja leikkii

Loppu ei valitettavasti kuitenkaan ole siinä. Eiköhän herrat loikkaa naapuripöytiin ennen kun tämä hallitus on istumisensa istunut. Keskusta tai Kokoomus toivottanee osan tervetulleiksi, osa saattaa löytää vastaanoton myös demareissa tai muutoksen kaltaisissa pienpuolueissa. Kultaisena kädenpuristuksena voidaan Soini-rukallekin pelata jokin kiva tehtävä jossain hyvin palkatussa johtokunnassa, kunhan hän nyt vaan leikkii kiltisti hallituksen sylikoiraa.

Sitä Uuvelot nimittäin ovat, hallitukset sylikoiria. Ne tekevät mitä käsketään tietoisina että jos eivät, eivät he enää nuku mestarin sängyn jalkopäässä, vaan ulkona sateessa. Räksytys ei tule kysymykseen, siitä joutuu pihalle, puremisesta piikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.