Itsenäisen Katalonian katastrofi

Katalonia julisti siis itsenäisyytensä Espanjasta. Tämä siitä huolimatta että äsken vielä itsenäisyys ei ollut edes kovin suosittu juttu, enemmänkin Espanjan hallinto puski Katalonian tähän tilanteeseen.

Espanjan hallinto toimi koko itsenäisyyskalabaliikin ajan kun joukko lapsia jotka pelkäsivät lelujensa viemistä. Koko itsenäisyysäänestys yritettiin voimakeinoin tukahduttaa, vaikka se oli itsessään jo laiton ja sen tuloksella ei näin olisi ollut mitään merkitystä. Kuitenkin, itsenäisyysäänestystä saatteli melkoinen määrä suoraa väkivaltaa Espanjan poliisin yrittäessä voimakeinoin estää äänestystä tapahtumasta.

Äänestys oli ylivoimainen voitto itsenäisyydelle, 92% äänesti sen puolesta, mutta tämä oli lopulta merkityksetöntä. Äänestys oli laiton ja lisäksi se ei edes kertonut kansan tahtoa Kataloniassa. Jäämistä kannattaneet enimmäkseen boikotoivat tapahtumaa ja äänestysprosentti oli alhainen 43%.

Katalonian paikallishallinto oli tietysti väkivaltaisuuksista närkästynyt, mutta esimerkiksi Katalonian presidentti ei lähtenyt heti julistamaan itsenäisyyttä. Tilanne oli tässä vielä pelastettavissa, mutta Espanjan keskushallinto päätti muuta.

He nimittäin keksivät ottaa Katalonian suoraan hallintaansa ja hajottaa sen oman hallinnon. Eihän se nyt helkkari sovi, että joku paikallishallinto ryppyilee keskushallinnolle! Täältä katsottuna näytti että asiasta tuli arvovaltakysymys, keskushallinnon sukuelinten koko haastettiin, joten heidän oli kuvainnollisesti "pakko" laittaa vehkeet pöytään. Sovittelun tapaisena eleenä ehdotettiin uusia paikallisvaaleajakin Kataloniaan.

Tässä kohtaa kaikki mahdollisuudet rauhanomaiseen ja järkevään sopuun menivät. Nyt paikallishallinto ei vain taistellut itsenäisyyden puolesta, uhattuna oli jotain mikä on poliitikolle vielä tärkeämpää: oma valta-asema! Joten he tekivät ainoan millä pystyivät työpaikkansa pelastamaan: julistivat Katalonian itsenäiseksi.

Ja nyt odotamme mitä tässä käy. Katalonian itsenäisyys on Espanjan lakien mukaan mahdottomuus. Äänestys oli laiton ja itsenäiseksi julistautuminen oli sitä myös. Kataloniassa asia nähdään tietysti vähän eri tavalla. Tilanne toimii hyvänä esimerkkinä siitä että jos yrität väkivallan ja pakon avulla saada tavoitteesi, luo se aktiivista vastarintaa sinnekin missä sitä ei aiemmin ollut.

Ainoa minkä tiedämme varmasti on tämä: show ei ole ohi. Tässä tilanteessa tarvittaisiin kovasti kolmatta osapuolta astumaan riitelijöiden väliin ja fasilitoimaan jotain järkevää keskustelua ja konsensuksen hakua. EU tai Martti Ahtisaari vaikkapa. Kuka tahansa paitsi ne jotka tilannetta nyt vetävät. Stereotyyppi tulisista latinoista näyttää pahasti osuvan kohdalleen tämän tilanteen kanssa.

Kommentit

  1. Tuhkankin mielstä tialnne on aika mielenkiintoinen. Tässä nähdään keiden pokka pitää ja miten pitkälle kukin puoli on valmis menemään. Sotku voi aina mennä pahemmaksi. Miten tässä käykin vaikutuset tunuvat laajalle.

    VastaaPoista
  2. Vieläkin huvittaa ja ihmetyttää nuo jäämistä kannattaneet, jotka vakavissaan kuvittelevat, että demokraattisia äänestyksiä voi boikotoida. Eihän sellaisesta voi seurata mitään muuta kuin vastapuolen murskavoitto. Jälkeenpäin on turha mutista, että tulos "ei vastaa kansan mielipidettä", koska vain annetut äänet lasketaan.

    Itsenäisyyden kannattajat olisivat toki voittaneet joka tapauksessa, koska ei voida olettaa, että kaikki äänestämättömät 57 % olisivat äänestäneet jäämisen puolesta. Mukana oli varmasti valtavasti sellaisiakin, jotka kannattivat itsenäisyyttä, mutta eivät niin voimakkaasti, että olisivat viitsineet ottaa sen takia turpiinsa. Espanja mokasi rankimman kautta pistämällä poliisit estämään äänestyksiä, koska sillä se sai vaiennettua äänet lähinnä juuri niiltä, joita turpiinsaanti itsenäisyyden puolesta ei kiinnostanut.

    Vielä ihmetyttää se, miksi joka puolella jaksetaan muistutella, että äänestys oli "laiton". Joo, aika harvan maan lainsäädännössä on erikseen määritelty ehdot ja keinot, joilla valtion osa-alueet saavat itsenäistyä, ja aika harva maa olisi aikoinaan jäänyt itsenäistymättä, jos asia olisi ollut emämaan mielipiteestä kiinni. Oli äänestys laiton tai ei, sitä olisi käytetty perusteena itsenäisyysjulistukselle aivan riippumatta siitä, miten Espanja asiaan reagoi. Eroa olisi ollut lähinnä siinä, kuinka nopea ja miellyttävä itsenäistymisprosessista osapuolille tulisi.

    Nähdäkseni tässä ei ole missään vaiheessa ollut vaihtoehtona rauhanomainen yhteiselon jatkuminen. Espanjan vaihtoehdot ovat alusta lähtien olleet joko antaa Katalonian itsenäistyä rauhassa ennemmin tai myöhemmin, tai sitten pistää tankit kaduille ja katsoa mitä sen tien päästä löytyy. Nyt se näyttäisi valitsevan jälkimmäisen, mutta hyvä puoli on, että mieltä ehtii vielä muuttaakin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.