Tervettä lihavuutta ei ole

Kehopositiivisuus on hienoa, mutta lihavuus ei ole terveellistä. Ja sellaista kun terve lihavuus ei ole olemassakaan, oli kuinka urheilullinen tahansa.


Lihava mutta hyvässä kunnossa on mahdollinen yhdistelmä. Tai ainakin hieman sinnepäin, lihava ihminen voi hyvinkin olla liikkuvaa sorttia. Uuden tutkimuksen mukaan vaikka lihavalla ei olisikaan korkeakolesterolista ruokavaliota, korkeaa verenpainetta tai diabetestä, riski sairastua sydänsairauksiin kasvoi jopa puolella ja sydänkohtauksen todennäköisyys kaksinkertaistui.

Tämä ei tietenkään ole ainoa vaiva joka lihavuuden mukana tulee. Esimerkiksi jalka- ja nilkkavaivat ja krooninen kipu näillä alueilla lisääntyy ja sitä ei voi liikunnalla ehkäistä. Liikunta voi jopa pahentaa tilannetta näillä alueilla. Suurempi elopaino on yksinkertaisesti vain suurempi stressi vartaloa kannatteleville luille ja lihaksille.

Ylipainon ja lihavuuden negatiivisista terveysvaikutuksista ei ole epäilystäkään jos asiaa vähänkin tutkii.

Tämä ei tarkoita että ylipainoisen ihmisen pitäisi potea syyllisyyttä olostaan. Hänen on kuitenkin hyvä tiedostaa riskit mitä ylimääräinen paino teettää hänen terveydelleen. Yksilö voi toki olla terve minkä painoisena tahansa, mutta todennäköisemmin olet terveempi jos et ole ylipainoinen. Yksilön terveyttä arvioitaessa on tietysti katsottava kokonaisuutta, eikä keskityttävä vain yksittäisiin asioihin.

Elämässä on myös muita tekijöitä jotka kasvattavat esimerkiksi sydänsairauksien todennäköisyyttä. Voit hyvin olla hoikka mutta silti omata huomattavasti kohonneen sydänkohtausriskin. Lihavuus ei ole ainoa selitys vaivoille, eikä laihuus automaattinen terveyden sinetti.

Ylipaino on kuitenkin tunnustettava merkittäväksi riskiksi ja sen vähättely itseluottamuksen nimiin on tuhoisaa. Ylipaino on yksi monista riskitekijöistä jotka altistavat ongelmille, mutta se ei ole se ainoa. Se kuitenkin on hyvin vakava ja elämää monella tavalla rajoittava ja hankaloittava ongelma.

Joten rakasta vartaloasi ihan niin paljon kun haluat. Älä kuitenkaan kiellä todellisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.