Trumpin ja Perussuomalaisten petetty lupaus

En olettanut Perussuomalaisten tai Donald Trumpin tuovan valtaan nousunsa mukana mitään positiivista, mutta optimistina halusin toivoa niissä olevan tietty positiivinen ydin. Ehkäpä Timo Soinin räksytys toisi korruptoituneet poliittiset käytännöt näkyviin ja kuriin ja ehkä politiikan ulkopuolelta tullut Donald Trump voisi oikeasti puhdistaa Washingtonista sinne pesiytyneet läpeensä korruptoituneet käytännöt. Valitettavasti tämä toive ei toteutunut kummankaan kanssa.


Perussuomalaiset ja Donald Trump ovat monella tavalla pettäneet äänestäjänsä. Molemmat ovat aiheuttaneet ongelmia joita ei voida helpolla korjata senkään jälkeen kun vallankahva siirtyy seuraaville.

Toive rehellisestä populistista

Kun rääväsuinen populisti nousee parrasvaloihin, haluan jossain syvällä sisälläni olla toiveikas. En äänestä tätä todennäköisesti, mutta yleensä seuraan tilannetta toiveikkaana.Toiveikkaana siitä että saisimme viimein sen vallan vahtikoiran, joka oikeasti siivoaa korruptiota ja pitää poliittisen eliitin rehellisenä.

Suhtauduin perussuomalaisiin alusta asti penseästi, mutta jollain tasolla halusin uskoa Timo Soinin olevan vähän yksinkertainen, mutta kuitenkin rehellinen. Toivoinperussuomalaisten olevan se räksyttävä rakki joka alkaa huutaa jos poliittinen eliitti jeesaa hyviä veljiään liikaa ja unohtaa vähäosaiset.

Samoin kun Donald Trump kamppaili presidenttiydestä, elättelin toivetta että ehkäpä hänen Drain the Swamp-väitteensä olisivat totta. Ehkä hän oikeasti ryhtyisi siivoamaan Washingtonista korruptiota ja sitä hallitsevaa myrkyttynyttä poliittista tilannetta.

Nämä olivat vain toiveita, yrityksiäni löytää hopeareunuksia näistä sangen ikävistä kehityssuunnista. En äänestänyt Perussuomalaisia, enkä olisi äänestänyt Trumpiakaan.

Sitten tapahtui mitä populististen räksyttäjien kanssa yleensä tapahtuu.

Vahtikoirasta sylikoiraksi

Perussuomalaiset eivät olleet vallan vahtikoira. Stubb ja Sipilä kesyttivät Soinin sylikoiraksi lokoisalla ulkoministerin pestillä - josta Timppa tykkäsi niin kovasti että lahtasi puolueensa sen pitääkseen. Jopa sen jälkeen kun oli julkisesti kirjoittanut ettei näin missään nimessä tee, eihän hän ole Juudas.

Tämä paljasti Soinin luonteen. Hän ei ollut vallan vahtikoira, tai tavallisen ihmisen asialla. Hän oli poliitikko ja itsekeskeinen sellainen.

Trump päätyi valkoiseen taloon luvattuaan kaikennäköistä. Osan hän toteuttikin, kuten pisti päätöksen kammottaville TPP-neuvotteluille (mikä oli oikeasti aika hyvä juttu) tai alkoi rakennuttamaan muuriprojektiaan (joka taas on naurettava juttu). Hänen ehkä tärkein lupauksensa jäi kuitenkin toteuttamatta ja hän näyttäisi tehneen päinvastaista.

Trump lupasi puhdistaa Washingtonin, Drain the Swamp, eli kuivata suo niin kun hän itse asian ilmaisi. Korruptio ja yritysintressit saisivat väistyä, Amerikka olisi taas suoraselkäinen, suorastaan Great.

Päinvastainen tapahtui. Trump toi mukanaan ennennäkemättömän määrän suota. Hän on nimittänyt kasvavan listan lobbareita Yhdysvaltojen eri instanssien johtoon ja nämä ovat nopeasti romuttaneet johtamiensa tahojen toimintakykyä. Viimeisimpänä ja näkyvimpänä on Trumpin nimitys FCC:n johtoon, joka tekee kovasti työtä saadakseen romutettua nettineutraliteetin ja käytännössä tuhota Internetin sellaisena kun sen tunnemme.

Atlanticilla on listaus monista sangen kyseenalaisista tapahtumista jotka osottavat miten suo valuu Washintoniin, eikä tyhjene.

Hysteria ja fake news

Samaan aikaan Trump onnistuu kuitenkin pitämään kiinni kannattajistaan ja minulla on teoria miksi. Vaikka Trump on täysin avoimesti yritysintressien nukke, häntä vastustetaan liian hysteerisesti. Trump on joillekin seuraava paholaisesta tai pahempikin. Tämä on tuonut eetteriin paljon liioittelua ja suorastaan puhdasta hysteeristä valehtelua. Trumpin on helppo osoittaa tähän ja kertoa miten kaikki hänen haukkumisensa on fake news.

Tämä on helppoa koska hänen kannattajansa ovat nähneet median ja Trumphysteriasta kärsivien valheita. Totuus Trumpin perseilystä menee vessanpöntöstä alas näiden ilmiselvien valheiden mukana.

Trump on luonnollisesti hyvin kyseenalainen poliitikko, mutta hänen vastustamisessaan mennään monissa kohtia hyvän maun ja rehellisyyden tuolle puolelle. Trumpia vihaavien on helppo uskoa käsittämättöminkin liioittelu Yhdysvaltojen tämänhetkisestä presidentistä ja jopa maineikkaat uutislähteet ovat levittäneet näitä vääriä tietoja.

Toki todellisuudessa Trump itse valehtelee minkä suustaan ehtiin, mutta hänestä valehteleminen ei auta asiaa. Se luo tilanteen jossa Trump voi osoittaa muiden valheita ja piilottaa omat valheensa niiden taakse. Samalla tavalla kun Anita Sarkeesian sivuuttaa kaiken kritiikin osoittamalla saamaansa ahdistelua, Trump piilottaa oman epärehellisyytensä muiden epärehellisyyden jyväsiin.

Sama hysteria nähdään myös meillä Perussuomalaisten kanssa, erityisesti nyt kun persut ovat Halla-aholaisten hallussa. Halla-ahon persuista lentää paljon täysin virheellistä tietoa ja valheita, jotka sitten tekevät helpoksi sivuuttaa kaikki kritiikki samana median ajojahtina ja kadota oman uhrikompleksin  suojiin.

2 kommenttia:

 1. Tuhkaakin mietityttää miten kauan valeuutisia tehdään. Voi olla että tämä on uusi tapa joka yleistyy myös. Lopulta kaikki pyrkivät esittämään omaa näkemystään ainoana totuutena ja toisen näkemystä valeena. Tämä kärjistää välejä eri ryhmien välillä. Jokainen haluua vain olla omassa kuplassaan ja lopulta totuus hämärtyy. Tämä tekee oikeiden ongelmien ratkaisusta vaikeaa. Lopulta ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja ja se ei pääty hyvin.

  Kyyneliin tämä vain päättyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hypernormalisaatio, kun kaikki valehtelevat, valheet ovat yhtä hyviä kun totuus. Lopputuloksena kaikista tulee mentaliteetiltaan sangen venäläisiä.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.