Ovat natsit taas juttu?

Natsit ovat palanneet. Heitä ei ole nostanut pinnalle uusi karismaattinen Hitler-hahmo, eikä yhteiskunnan kiihtyvä rasismi. Heidät on palauttanut valokeilaan uskottavuuden palauttaminen.Hanhimarssivien pellejen sijaan heistä on tehty taas uskottavia ja heille on kerrottu natsismin olevan taas hyväksyttävää.

Mutta se kuka tämän on tehnyt on se kiinnostava osa.

Hah, natsi

Aiemmin natsit olivat vitsi. Nyt heistä on tehty jälleen uskottavia ja pelottavia. Vuosikymmeniä natseja ja koko natsismin aatetta pidettiin puhtaasti pahana, sitten koomisena ja lopulta pystyyn kuolleena. Nyt kuitenkin on tapahtut kummia: natsit marssivat viime itsenäisyyspäivänä Suomessa ja aikovat marssia jälleen tänä vuonna.

Natsien nousu on hyvin suhteellinen käsite. Perstuntumani sanoo että jotain nousua on tapahtunut, mutta todellisuudessa kyse on hyvin marginaalisesta joukosta. Natsit ovat oikeasti mitätön vähemmistön irvikuva. Edes tässä mainitut natsimarssit eivät ole kun vaivoin kasaan saatuja joukkoja, joihin joudutaan tänäkin vuonna hakemaan vahvistuksia ulkomailta.

Natsien määrä on edelleen niin pieni ettei heillä ole mitään käytännön poliittista vaikutusvaltaa Suomessa, Yhdysvalloissa tai länsimaissa ylipäätään.

Tätä ei uskoisi jos katsoo miten paljon natseista on uutisoitu viime vuosina. Tuntuu kun natsismi olisi yhtäkkiä nostanut päätään yhteiskunnan jokaisella tasolla. Kirjoitin maaliskuussa ettei kukaan ole natsi ja se ajatus pitää edelleenkin. Jos natsit ovat kuitenkin edelleen se marginaalin ohuin viiva, mistä tämä natsismin tulva mediassa tulee?

Kaikki ovat natseja

Nykyään vähän kaikki kun ovat natseja. Tämä kuitenkin johtuu lähinnä hyvin vesittyneestä natsi-käsitteestä. Todennäköisyytesi törmätä oikeisiin natseihin (heidän tapahtumiensa ulkopuolella) ovat minimaaliset.

Yksinkertainen selitys on tämä: kaikki nationalismia vähänkin liippaavat liikkeet on määritelty natseiksi. Jotkut ovat jopa käyttäneet tästä liioittelua että kaikki Leninistä oikealla ovat nykyään natseja. Tämä ei tietenkään ole todellinen asiantila. On kuitenkin totta että natsin leiman saa nykyisin aivan liian helposti ja natseiksi kutsutaan tahoja jotka eivät ilmiselvästi niitä ole.

Jotkut sanovat että natsiajatusten nousu johtuisi valtaan päässeistä natseista. Puhuit sitten Perussuomalaisista tai Donald Trumpista, on täysin perusteltua sanoa että eivätkö heidän politiikkansa rohkaise natseja palaamaan näkyville? Kyllä, mutta ei siitä syystä mistä voisi luulla. Perussuomalaiset ja Donald Trump nimittäin eivät oikeasti ole natseja, mutta heidän vastustajansa yhdistävät heidät natseihin jatkuvasti.

Osa näistä yhteyksistä on todellisia, mutta niissäkin voidaan enimmäkseen puhua lähinnä yhteyksistä. Perussuomalaiset tai Trump eivät ole natseja. Molemmat ovat oikeistokonservatiivisia ja maahanmuuttovastaisia toki, mutta tämä ei tee heistä natseja. Donald Trumpin pientä hallintoa ja leikkauksia hakeva linja esimerkiksi on päinvastainen natsien suuria julkisia projekteja ihannoivaan työhön (ja ei, sitä turhamaisuusseinää ei lasketa). Perussuomalaisten yhteydet uusnatseihin eivät ole kuvitteellisia, mutta eivät ne kovin konkreettisia ole. Heidänkin kohdallaan voidaan korkeintaa puhua osasta yhteisiä tavoitteita, mutta muuten linjat eroavat.

Persuja ja Trumpia kuitenkin kutsutaan koko ajan natseiksi. Tämä luo julkiseen keskusteluun käsityksen siitä että natsit (tai natsisympatisoijat) ovat vallassa. Oli tämä totta tai ei, ei lopulta ole merkityksellistä. Pelkästään ajatus natsiystävällisistä voimista vallassa on riittävä tuomaan natsit takaisin esiin sen kiven alta missä he piileskelevät: he uskovat että heidän aikansa on. Tämä on täysin looginen päätelmä, sillä niin heille on väitetty nyt pitkään.

Ei sympatiaa Trumpille tai Persuille

Tämä ei ole puolustuspuhe siitä mitä Perussuomalaiset tai Donald Trump ovat tehneet. Molemmat ovat nettona negatiivisia vaikuttajia ihmiskunnan elämänlaatuun ja mahdollisuuksiin selvitä. Molempia on vastustettava... mutta heidän rinnastamisensa natseihin ei ole jotain mitä kannattaa tehdä kevyesti.Molemmat ovat kuitenkin vallassa ja kun kerromme oikeille natseille jatkuvasti miten vallassa on heille sympaattisia tahoja, tämä rohkaisee heitä.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä miten oikea uusnatsijärjestö Pohjoismaalainen vastarintaliike alkoi kuvitella ajan olevan kypsä heille ja sitten kun he tulivat esiin, mitä tapahtuikaan? Käräjäoikeus päätti kieltää koko liikkeen

Tämä on mikä on todellisuus natseista ja heidän asemastaan yhteiskunnassamme, heillä ei oikeasti ole paikkaa eikä roolia. Heitä vastustavat tahot liioittelevat natsien olemassaoloa pönkittääkseen omaa asemaansa ja panetellakseen vihollisiaan.

6 kommenttia:

 1. Tiedätkös. Olen ilmaissut erääseen asiaan kantani kotosalla melko monesti, usein heittäen muutaman syyn myös, ja ainoat asiat mitä on saatu vastapuolelta on kaikenlaista haukkumista. Rasismi-kortti on lennellyt. Samoin erään kerran sivukorvalla kuulin kun tämä natsi-kortti lensi myös. Kysyin sitten myöhemmin natsin määritelmää kyseiseltä henkilöltä. Mainitsi vaan että taidan mennä uusnatsin puolelle ja siihen jäi. Jännästi myös jonkin artikkelin kommentointi johtaa siihen että sen oletetaan olevan MV:stä peräisin (jota joskus vilkuilen) mutta ne ovat valtamediasta kotoisin. Huomaa että omaa neuvoa ei itse noudateta, sillä kyseinen henkilö ei pidä MV:stä ja on sanonut minulle että lue oikeata mediaa. Olen koittanut kysyä perusteita miksi MV olisi roskaa ja valhetta, väite on mutta esimerkkejä ei sitten yhtään, joita en ole tavannut muuallakaan (syynä on tullut vain se klassinen "se vaan on"). Olisi mukava saada esimerkki.

  Mieluummin kuulisin vastaväitteitä haukkumisen sijasta sille miksi nykymenoa pitäisi jatkaa, mutta ilmeisesti niitä ei ole syystä tai toisesta. Joko ollaan tietämättömiä tai ei haluta myöntää että olen syystä mieltä X. Haluaisin sanoa että haukkuminen on automaaginen tappio.

  Natsina en itseäni pidä, enkä usko että maahanmuuttovastaisuus täyttää kriteerit, mutta rasistia löytyy hieman. Johtuu erään ihmisjoukon itselleen hankkimasta maineesta.

  Tällaista tuli mieleen lukiessani tätä tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MV-lehti sisältöineen on erittäin usein vähintään epäluotettavaa. Heidän journalisminsa on kopioimista ja vääristelyä täynnä. Jokin MV-lehden teksti voi olla tottakin, mutta kun huomioidaan miten usein he jäävät kiinni palturista, ei lehden uutisointia voi pitää luotettavana.

   Jos inspiroidun, kirjoitan joskus artikkelin siitä ja annan esimerkkejä avoimesta valehtelusta.

   Joka tapauksessa, natsileima on annettu myös liian herkästi vääristä kriteereistä. Esimerkiksi se että joku on rasisti ei tee siitä natsia, kyseessä on kaksi eri asiaa. Kumpikaan ei ole hyvä asia. Maahanmuuttovastaisuuskaan ei yksin tee kenestäkään natsia, maahanmuuttovastainen voi olla olematta natsi.

   Vastaavasti natsismi ei automaattisesti tee kenestäkään rasistia tai maahanmuuttovastaista, vaikka aika harvassa ovatkin esimerkit natseista jotka eivät myös olisi maahanmuuttovastaisia rasisteja tänä päivänä.

   Poista
  2. Mitä itse olen tuijotellut niin on siellä välillä ihan asiaakin (lähdelinkit katsottu läpi myös). Se tapa millä asiat sanotaan on tosin tietynlainen, aiheuttaa varmaan joillekin automaagisen "lukematta roskaa" -efektin. Tiedä sitten kopioargumentista, kopiointia näkee muuallakin. Valhe-esimerkkejä sisältävän rantin voisi lukea läpi, sillä kun olen nähnyt väitteitä että valtamedia valehtelee ja sille että MV valehtelee, mutta esimerkkejä olen nähnyt valtamedian sekoilusta (artikkeleissa jossa valtamedia kertoo valemedioista), tiedä sitten onko osa niistäkään totta.


   Rupesin itsekin miettimään millä kriteereillä natsileima on itselle annettu. Pienellä hakemisella tulin tulokseen että olen aika kaukana sellaisesta vielä.

   Poista
  3. Valtamedian valehtelu on pääasiallisesti suhteellisen harvinaista, varsinkin kun suhteutamme siihen tietomäärään joka valtamedian kautta tulee. Tässä mielessä valtamediaa voi keskimäärin pitää luotettavana.

   Valtamediassa on takana myös ihmisiä jotka ovat oikeasti vastuussa kertomansa informaation todenmukaisuudesta. Väittäisin että heille paine pysyä totuudessa on kovempi kun MV-lehden kaltaiselle toimijalle.

   Poista
 2. Kiitos taas toivoa antavasta kirjoituksesta. Siinä vaiheessa kun "natsit, natsit"-huuto tuntuu kaikuvan yhteiskunnassa kaikkialla ympärillä, tällainen järkevä analyysi on kuin keidas aavukolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos. Näissä asioissa on nykyään liikaa tunneperäistä reagointia. Natsit ovat aikalailla universaalisti vihattu ryhmä ja aivan liian näppärä leima vihollisten ahdistelemiseksi ruotuun. Natsileima on nykyään enemmän kontrolloinnin menetelmä kun osoitus natsien olemassaolosta tai vallasta.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.