Näin tyssää aloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistumisesta

Kansalaisaloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisesta on sitten kerännyt tarvittavat kannatusilmoitukset ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Tämä laittaakin kansanedustajat jännittävän paikan eteen: heillä ei varmasti ole halua kumota sopeutumiseläkettä, mutta sen aloitteen vastustaminen on samoin hankalaa.

Sitä kun ei voi oikein ääneen sanoa vastustavansa. Tässä onkin ongelma: eduskunta ei varmasti halua kaataa mukavaa eläkelaskuvarjoaan, mutta ei voi ääneen sanoa tätä. Mikä nyt eteen, ei kai sitä joudu omia etujaan vastaan äänestämään? Tuskin joutuvat, tässä ennusteeni miten asia tulee etenemään.

Kuumentaa kansan tunteet

Kansanedustajien ylipitkä eläke on herättänyt paljon kohua. Tuija Nurmi toimi lääkärinä ja sai melkoisia keikkapalkkoja, mutta samalla nautti runsasta eläkettä. Myös tekijänoikeuslaista tuttu Tanja Karpela nauttii eläkettä, mutta ei se häntä yrityksen pyörittämisestä ole estänyt.

Suvi Linden taas toimii yrityksensä palkattomana eläkeläis-toimitusjohtajana, eli käytännössä pyörittää yritystään valtion palkalla. Tällaiset esimerkit sotivat kenen tahansa oikeustajua kohtaan ja vähemmän yllättäen kansalaisaloite potkaistiinkin pystyyn kaatamaan tätä kultaista laskuvarjoa.

Kansanedustajien eläke on jotain mitä nykymuotoisena on todella hankala puolustaa. Ainoa lähtökohta on kertoa miten se takaa kansanedustajan puolueettomuuden kun hänen ei tarvitse huolehtia edustajakauden jälkeisestä työllistymisestä. Kuitenkin työttömät ex-edustajat ovat suhteellisen pieni joukko, joten se ongelma tuskin on suuren suuri.

Poliittinen itsemurha

Tällaisen aloitteen vastustaminen näyttäisikin äkkiä mietittynä poliitselta itsemurhalta. Kaikki kansanosat kannattavat sopeutumiseläkkeen sopeuttamista jos ei suoraa lopettamista, tämä ei ole kansaa jakava asia kuten esimerkiksi aloitteet turkistarhauksesta tai eutanasiasta. Niissä poliitikot voivat kaataa ne ja edelleen sanoa tehneensä mitä heidän äänestäjänsä halusivat. Ei, tätä aloitetta kannatetaan niin vasemmalla (jossa tämä nähdään epäoikeudenmukaisena) ja oikealla (jossa moinen raha nähdään vastikkeettomana).

Lisäksi aloitteen kaataminen näyttäisi isolta keskisormen näytöltä kansalle. Suomessa on vuosikymmen kuunneltu laulua säästötarpeista ja sopeuttamisesta, siinä eduskunnan on hyvin hankala ottaa "ei koske meitä!"-asennetta. Tämän aloitteen ääneen vastustaminen olisi suora "leikkaan teiltä, en multa"-kannanotto. Miten sitten tämä aloite ei voisi olla menemättä läpi?

Valehdellaan pienemmäksi vahinko

Eduskunta tuskin tulee kuitenkaan äänestämään aloitetta läpi, mutta siihen keksitään kiertokeino. Lakia ei tuoda eduskunnalle äänestettäväksi, vaan se romahtaa jo sitä ennen. Ehkäpä aloitteen katsotaan olevan laiksi sopimaton, väärin kirjoitettu tai muuten ihan tyhmä.

Sitten kansanedustajat jeesustelevat miten ikävää oli, mutta miten he eivät voineet hyvällä omallatunnolla viedä eteenpäin aloitetta jossa oli noin suuria "ristiriitoja" vaikka sen idean kanssa olivatkin samalla viivalla. Jatkoa luvataan seuraavan ja asiaa luvataan lähteä selvittämään.

Mitään ei lähdetä selvittämään, vaan asian annetaan kuihtua ja toivotaan että kansa unohtaa koko jutun.

Paitsi tietysti jos tämä lakialoite saadaan jotekin pelitettyä kiinni presidenttipeliin. Jos kukaan poliitikko ei tee aloitteesta jonkinlaista keppihevosta, se kuolee ja kuivuu ja unohtuu.

Ja sopeutumiseläkettä nostetaan hautaan asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.