Saako kissoja pitää vapaana taajamassa?

Suomessa on vuosia liikkunut erilaisia tulkintoja siitä saako kissoja pitää vapaana taajama-alueilla. Jotkut ovat sitä mieltä että saa ja toiset että ei saa. Totuus on kuitenkin... epäselvä. Miten on:

Saa, ei saa, saa, ei saa

Ensin tärkeä fakta: Suomessa ei ole yhtäkään lakia joka sanoisi että kissat pitää pitää kiinni tai että kissaa ei saisi pitää vapaana. Jos joku väittää muuta, hän erehtyy. Koska tämä on Suomi, tuo ei tarkoita että kissat välttämättä saisivat olla vapaana, vaikkei sitä kielletäkään. Tai sitten ei.

Nimittäin, lakimme kieltää kissojen pääsyn tiettyihin paikkoihin, kuten lasten leikkialueille.  Tarkalleen järjestyslain 14. pykälän mukaan kissaa ja koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, elintarviketorille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

On siis alueita joinne kissoilta on pääsy kielletty, mutta laki ei kuitenkaan määritä miten tästä pitäisi huolehtia. Esimerkiksi vapaana oleva kissa voi tallustella omistajan tietämättä kielletylle alueelle, kissalle kun on varsin hankala selittää ettei jonnekin saa mennä.

Tämä on joissain paikoissa tulkittu kissojen vapaana pitämisen kieltona, esimerkiksi Lappeenrannassa poliisi on suosittanut kiinni pitämistä jotta lakia ei rikottaisi. Tässäkin näemme lain erikoisuuden: kiinni pitäminen on yksi tapa noudattaa lakia.

Esimerkiksi Ylikomisario Mia Poutanen summasi asian näin:
Vaikka järjestyslaki ei suoranaisesti edellytä kissan pitämistä kytkettynä taajamassa, lienee se yksinkertaisin ja käytännöllisin keino samalla noudattaa kaikkia säännöksiä ja huolehtia lemmikkieläimen turvallisuudesta.
Ihanan selkeää, eikö?

Tässä paradoksi, voit noudattaa lakia myös pitämällä sormia ristissä ja toivomalla parasta. Lain edellytykset täyttyvät nimittäin myös jos kiinnipidon sijaan on antaa kissan liikkua vapaasti ja toivoa ettei se mene mihikään kiellettyyn paikkaan. Rikkomus kun tapahtuu vasta jos kissa seikkailee yllä kursiivilla mainituille alueille, muuten kissan oma ulkoilu on täysin sallittua.

Vieläkö on villikissoja?

Tässä kohtaa joku yleensä nostaa huomautuksen villiintyneistä kissoista ja niiden lopettamisesta. Parhaimmillaan naapurusriidoissa on ilmoitettu miten joku aikoo tulkita pihalleen tulevat kissat villiintyneiksi ja lopettaa ne itse.

Villiintyneen kissan voi todella lopettaa - tosin vain maanomistaja (jolla kissa on) tai metsästysoikeuden haltija. Oleellista on kuitenkin tunnistaa mikä on villiintynyt kissa. Kotikissa ei välttämättä ole villiintynyt, vaikka se olisi huonokuntoinen tai metsäistäisi pihallasi pikkulintuja. Villiintynyt kissa hankkii kaiken ravintonsa luonnosta, eikä siis ole sama asia kun yksin ulkona liikkuva kissa. Naapurin kissan lopettamisesta saat todennäköisesti sakot. Metsästyslaissa säädetään että kotikissalla on lain suoja koko maassa, ei vain maaseudulla.

Maksimissaan kotikissan voi ottaa kiinni ja toimittaa jollekin eläinsuojeluyhdistykselle tai suojalle heitteillejätettynä.

Kommentit

 1. Sulta puuttuu tästä kokonaan sops 49/1992.

  VastaaPoista
 2. Jos en nyt ihan väärässä ole niin tuo asetus ei ole Suomessa voimassa... Suomen laki kumoaa sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi noudattaa noita sopimuksia kyllä, joten paikallisen lainsäädännön pitäisi taipua siihen suuntaan. Meidän laki tässä on niin helkkarin ympäripyöreä, että sen voi tulkita olevan yleissopimuksen mukainen tai vastainen. 🇫🇮

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.