Saa, ei saa, saa, ei saa
Ensin tärkeä fakta: Suomessa ei ole yhtäkään lakia joka sanoisi että kissat pitää pitää kiinni tai että kissaa ei saisi pitää vapaana. Jos joku väittää muuta, hän erehtyy. Koska tämä on Suomi, tuo ei tarkoita että kissat välttämättä saisivat olla vapaana, vaikkei sitä kielletäkään. Tai sitten ei.Nimittäin, lakimme kieltää kissojen pääsyn tiettyihin paikkoihin, kuten lasten leikkialueille. Tarkalleen järjestyslain 14. pykälän mukaan kissaa ja koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, elintarviketorille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.
On siis alueita joinne kissoilta on pääsy kielletty, mutta laki ei kuitenkaan määritä miten tästä pitäisi huolehtia. Esimerkiksi vapaana oleva kissa voi tallustella omistajan tietämättä kielletylle alueelle, kissalle kun on varsin hankala selittää ettei jonnekin saa mennä.
Tämä on joissain paikoissa tulkittu kissojen vapaana pitämisen kieltona, esimerkiksi Lappeenrannassa poliisi on suosittanut kiinni pitämistä jotta lakia ei rikottaisi. Tässäkin näemme lain erikoisuuden: kiinni pitäminen on yksi tapa noudattaa lakia.
Esimerkiksi Ylikomisario Mia Poutanen summasi asian näin:
Ihanan selkeää, eikö?Vaikka järjestyslaki ei suoranaisesti edellytä kissan pitämistä kytkettynä taajamassa, lienee se yksinkertaisin ja käytännöllisin keino samalla noudattaa kaikkia säännöksiä ja huolehtia lemmikkieläimen turvallisuudesta.
Tässä paradoksi, voit noudattaa lakia myös pitämällä sormia ristissä ja toivomalla parasta. Lain edellytykset täyttyvät nimittäin myös jos kiinnipidon sijaan on antaa kissan liikkua vapaasti ja toivoa ettei se mene mihikään kiellettyyn paikkaan. Rikkomus kun tapahtuu vasta jos kissa seikkailee yllä kursiivilla mainituille alueille, muuten kissan oma ulkoilu on täysin sallittua.
Vieläkö on villikissoja?
Tässä kohtaa joku yleensä nostaa huomautuksen villiintyneistä kissoista ja niiden lopettamisesta. Parhaimmillaan naapurusriidoissa on ilmoitettu miten joku aikoo tulkita pihalleen tulevat kissat villiintyneiksi ja lopettaa ne itse.Villiintyneen kissan voi todella lopettaa - tosin vain maanomistaja (jolla kissa on) tai metsästysoikeuden haltija. Oleellista on kuitenkin tunnistaa mikä on villiintynyt kissa. Kotikissa ei välttämättä ole villiintynyt, vaikka se olisi huonokuntoinen tai metsäistäisi pihallasi pikkulintuja. Villiintynyt kissa hankkii kaiken ravintonsa luonnosta, eikä siis ole sama asia kun yksin ulkona liikkuva kissa. Naapurin kissan lopettamisesta saat todennäköisesti sakot. Metsästyslaissa säädetään että kotikissalla on lain suoja koko maassa, ei vain maaseudulla.
Maksimissaan kotikissan voi ottaa kiinni ja toimittaa jollekin eläinsuojeluyhdistykselle tai suojalle heitteillejätettynä.
Sulta puuttuu tästä kokonaan sops 49/1992.
VastaaPoistaHyvä pykälä huomioida. Tarkemmin tietoa löytyy täältä: Asetus Asetus lemmikkieläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen voimaansaattamisesta
PoistaJos en nyt ihan väärässä ole niin tuo asetus ei ole Suomessa voimassa... Suomen laki kumoaa sen.
VastaaPoistaSuomi noudattaa noita sopimuksia kyllä, joten paikallisen lainsäädännön pitäisi taipua siihen suuntaan. Meidän laki tässä on niin helkkarin ympäripyöreä, että sen voi tulkita olevan yleissopimuksen mukainen tai vastainen. 🇫🇮
Poista