4chan: äärioikealla vai ei?

4chan keskustelupalsta on melkoinen vedenjakaja. Sitä pidetään nykyisin äärioikestoon kuuluvan Alt-Right-liikkeen päämajana, jossa misogynia ja rasismi rehottaa. Äärioikeisto ja 4chan menevät käsi kädessä monien mielissä. Jos 4chania lähtee lukemaan, ei äärioikeistoleimaa ole helppo jättää antamatta, sisältö nimittäin on vahvasti siihen suuntaan menevä.

Mutta tilanne ei ole aivan niin yksinkertainen. Yleensä jos joku vaakkuu kun ankka, se yleensä on ankka. Mutta entäpä jos joku vaakkuu jostain muusta syystä? 4chanin tapauksessa tämä syy on se kaikkein kiintoisin kohta.

Vielä lyhyt aika sitten 4chan oli aivan jotain muuta kun oikeistolainen. Todellisuudessa 4chanin kaltaiset anonyymit keskustelupalstat eivät ole kumpaakaan, oikeistolaisia tai vasemmistolaisia. 4chan ja sen suomalainen pikkuserkku ylilauta ovat aivan jotain muuta.
Ne ovat ääni niille joilla ei ole muuta ääntä. Ne ovat Internetin vastarinta - tai ainakin vastarinnan kiisket. Aiemmassa kirjoituksessa käsittelin sen mikä 4chan on, nyt on aika miettiä onko 4chan äärisitä vai ääritätä.

Historia

4chanin muutoksen voi avata parhaiten launauksella eräästä 4chan-ketjusta:
Kuvassa 4chan jaetaan kahteen aikaperiodiin: 2003-2009 ja 2009 ja siitä eteenpäin. Kutsutaan näitä yksinkertaisuuden vuoksi alkuajaksi ja loppuajaksi.

Alkuaikoina 4chanissa näkyi oman aikansa henki. Vuosituhannen alussa kapinoitiin nimittäin kristillistä konservatiivia oikeistoa vastaan. Nämä olivat ne vuodet kun ateismiliike nousi merkittävästi. 4chanissa oli kaikenlaista iloista jumalanpilkkaa ja sisältöä jota voisi pitää varsin vasemmalle poliittisesti painottuneena.

Näihin aikoihin myös Anonymous-hakkerikollektiivi heräsi. Heillä oli selkeitä yhteyksiä ja sympatioita 4chan-foorumeihin ja monet heidän operaatioistaan noudattivat varsin vasemmistolaisia ja jopa anarkistisiakin fiiliksiä operaatioissaan. Anarkistisuus oli itseasiassa varsin luonnollinen tila 4chanille, kiitos nimettömyyden kenelläkään ei siellä ollut auktoriteettiasemaa kenenkään muun yli. 4chan on tässä mielessä häkellyttävän tasa-arvoinen.

4chan oli siis anarkistinen ja sillä oli suhteellisen selvä liberaali kanta. Sitten jotain tapahtui ja loppuaikoina tuulen suunta muuttui. Linja muuttui ja yhtäkkiä vihan kohteena olivatkin sosiaalisen oikeuden soturit (sjw), liberaalit ja ateisteille naurettiin. Kaappasivatko äärioikeistolaiset palstan?

Vastarannan tuolla puolen

4chania ei kaapattu, kulttuuri pikemminkin kaapattiin. Vuosituhannen alussa oikeistokonservatiivit olivat menettämässä otettaan kulttuurisesta zeitgeistista. He kuitenkin olivat yhä ne jotka määrittivät julkisen keskustelun rajoja äänekkäimmin. Kulttuuri (ainakin Yhdysvalloissa joista 4chan sen imee) oli heidän käsissään.

Anonyymi keskustelupalsta oli mainio väylä sanoa ääneen asioita joiden sanominen muuten maksaisi kalliisti. Aikana kun homoudesta saattoi menettää työn, sitä ei voinut sanoa ääneen. Alkuaikoina 4chan kapinoikin oikeistolaista konservatiivisuutta vastaan, koska oikeistokonservatvalta ja he olivat ne jotka motkottivat muille väärästä puheesta.

Sitten oikeistokonservatiivien ote kulttuurista. Nyt vallankahvassa on toinen poppoo. Kulttuurisen zeitgeistimme hyväksyttävät ilmiöt sanelee paljon liberaalimpi porukka, joka on tuonut mukanaan uudet dogmat ja uudet koskemattomat aiheet ja ihmiset. Seurauksena tästä anonyymit keskustelupalstat vaihtoivat keskusteluaiheitaan.

Anonyymit keskustelupalstat ovat aina paikkoja joissa sanotaan se mitä ei saa sanoa. Tämä muodostaa hengen ja selkärangan 4chanille ja samaten kotimaiselle ylilaudalle. Niissä aina kapinoidaan sitä vastaan mitä ei saa sanoa.

Aiemmin et saanut sanoa pahoja juttuja etteivät lapset kuule tai koska se oli sopimatonta. Silloin chaneilla vihattiin kukkahattutätejä ja sensoreita. Nyt pahoja juttuja ei saa sanoa, koska se alentaa vähemmistöjä tai naisia. Lapsista tai sopimattomuudesta ei olla huolissaan.

Chanien huomio on siirtynyt. Lapsille sopimaton ei järkytä enää, nyt tarvitsee olla transfobinen ja naisvihainen saadakseen aikaan reaktioita.

Vastarannalla kiiskit kukkii

4chan on pääasiallisesti vastarintainen. Anonyymeillä keskustelupalstoilla on halu järkyttää ja rikkoa normeja. Jos normi muuttuu, myös anonyymien linja muuttuu. Enää et voi rikkoa normeja haukkumalla kristittyjä tai tekemällä lapsille sopimatonta sisältöä. Se on normia nykyisin.

Yhteiskuntamme perspektiivi on muuttunut. Enää väärää sisältöä ei sanota sopimattomaksi, vaan problemaattiseksi, joten luonnollisesti 4chan ja Ylilauta ovat täynnä tätä problemaattista sisältöä.

Voisikin sanoa, että 4chan ja muut sen kaltaiset elävät eräänlaisessa käänteisessä Overtonin ikkunassa. Overtonin ikkuna viittaa siihen mikä on yleisön silmissä sallittua puhetta. Esimerkiksi vielä yllättävän lyhyt aika sitten tällainen oli sopivaa lehtikirjoittelua:
Silloinen Overtonin ikkuna ei olisi sallinut kirjoittelua homoseksuaaleista "ihan normaaleina". Nyt Overtonin ikkuna on siirtynyt ja ylläolevan kaltainen julkaisu olisi käytännössä uraitsemurha sen kirjoittaneelle reportterille.

4chan on päinvastainen. Sen kontraarisuuden henki suorastaan vaatii sisältöä joka on rankasti Overtonin ikkunan ulkopuolella. Siellä koetellaan rajoja ja haetaan ehkä tiettyä shokkia yrittämällä mennä enemmän ja enemmän sallitun keskustelun ulkopuolelle.

Kaikkea ei tiedosteta

Luonnollisesti kukaan 4chan käyttäjä tuskin mieltää olevansa tietoisesti siellä purkamassa ei-sallittuja mielipiteitä. 4chanin luonne tuntuisi olevan pikemminkin eräänlainen paineen purkautuminen, kun mitään suunniteltua. Ympäröivä kulttuuri luo sallitun dialogin rajat ja paine purkautuu paikoissa joissa voit mennä tämän dialogin ulkopuolelle.

Anonyymit keskustelupalstat tekevät parhaansa näyttääkseen pahimmalta mahdolliselta, sillä shokkiarvo on kaikki kaikessa.

 Toisin kun ylläolevasta kuvasta voisi päätellä, harvempi 4chanillakaan tahtoo oikeasti "kaasuttaa juutalaiset". Kyseisen lauseen teho perustuu sen shokeeraavaan luonteeseen. Ymmärtämättä tätä 4chan näyttää suhteellisen natsilta paikalta.

Tätä ei helpota se miten 4chaniin tutustuneet toimittajat eivät ole ymmärtäneet 4chania. Heille tämä pinnallinen natsien kosiminen on osoitus natsismista, eikä edgyjen edgelordien edgyilyä. Asiaa ei auta sekään että anonyymit aktiivisesti ruokkivat tätä mielikuvaa huvin vuoksi.

Tässä ei myöskään ole itseasiassa merkitystä onko havainto siitä kuka hallitsee kulttuurista zeitgeistiä paikkaansa. Oleellista on mikä on ihmisten käsitys siitä ja tällä hetkellä imago on että dialogia hallitsee "suvaitsevaisto" tai millä nimellä sitä tahtoo kutsuakaan. Käsitys tästä kontrollista riittää luomaan halun kapinoida havaittua kontrollia vastaan.

Mutta eikös ne ole rasisteja ja homofobeja?

Oli periodi mikä tahansa, tähän kuuluu aina melkoinen määrä huonoa makua. 4chanissa on aina ollut suuri määrä niggerfaggot-haukkumista. Eikö tämä ole selkeä osoitus sivuston rasistisuudesta?

Ei oikeastaan. Tässä on ymmärrettävä miksi joitain termejä käytetään 4chanin kaltaisissa paikoissa. Kyse on puhtaasta normien rikkomisesta. Jo ennen kun 4chan meni "äärioikealle" oli siellä sama niggerniggernigger-linja, mutta miksi?

Koska ihmisten haukkuminen niggerfaggoteiksi ei ollut hyväksyttävää aiemmankaan kulttuurisen paradigman alla.  Rasismin ja homovihan lähettyvillä oleilu on ollut tuomittavaa jo ennen nykyistä kulttuurista paradigmaa. Jos niistä tulisi sallittuja, 4chan lopettaisi niiden käytön ja siirtyisi johonkin muuhun.

Tämä muuten ei tarkoita etteikö 4chanissa olisi ollenkaan rasismia, homofobiaa tai muuta ikävää. Selityksellä on monia näkökantoja.4chanin sisältä löytyy kyllä Alt-Right-väkeä, roturealisteja, natseja ja muita ikäviä ihmisiä, mutta he ovat mukana koska heitä käytetään normien rikkomiseen. Kun normit taas lopulta väistämättä muuttuvat, tilanne kurssikorjautuu.

Kaikessa on lopulta kyse samasta yhteiskunnallisten normien rikkomisesta. 4chan ja anonyymifoorumit eivät ole mitään muuta kun paikkoja jossa sanotaan se mitä ei saa sanoa. Kun yleisön käsitys sallitusta muuttuu, muuttaa vastarinnan kiiskikin sävelmäänsä.

Lopuksi lainaan muutaman 4chanin kuuluisimpia lauseita viime vuosilta. Topkek, kill all normies, betauprisingnow ja Hitler did nothing wrong. Näillä mennään.

12 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä tekstistä vaikka ihan paskaahan nuo kaikki sun mielipiteet on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidänkin tätä blogia eräänlaisena nettivessanani. Kiitos kun nautit päästöksistäni.

   Poista
 2. Ps. Oleta mut viel kerrankin robootiksi niin ddossaan sun blogis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syytä Googlea. Ja älä ala mulle, tunnen pahamaineisen hakkerin nnimelt 4chan. Se pistää sun nakkekuvat levitykseen.

   Poista
 3. Ai oot homo vai?

  VastaaPoista
 4. Olet iso bloggaaja.

  VastaaPoista
 5. Mitäs täällä oikein homoillaan ja kirjoitellaan semijärkeviä ra(perttejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitto, en ole saanut näin hyviä kommentteja aikoihin. Kaks peukkuu anonyymit.

   Poista
 6. Aika revisionistinen väite, että 4chan olisi ollut "äärivasemmistolainen" ennen vuotta 2009. Kyllä siellä vihattiin juutalaisia ja neekereitä sekä tungettiin kaikenlaista salaliittopaskaa kurkusta alas jo vuosina 2005-06, kun itse lurkkasin. Varsinkin vuonna 2006 tuli lurkattua paljon, kun lukio-opinnot loppuun saaneena vietin lähes vuoden toimettomana armeijaan lähtöä odottaen. Hauskoja kuvia ja flash-animaatioita sieltä tuli ensisijaisesti haettua, fasistinen aivopesu tuli ikään kuin sivutuotteena. Luojan kiitos, etten jäänyt sille tielle, toisin kuin pari irc-kaveriani siltä ajalta. Armeija, työt, opiskelu ja naisystävät pelastivat minut foliohatulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne jutut ovat olleet Overtonin ikkunan ulkopuolella aina. Kirjoituksen pääpointti ei ole onko 4chan oikealla vai vasemmalla, vaan että se on aina vastaan kulttuurisia normeja. Sitä se on aina ollut. Aiemmin siellä oli vahvempi liberaali henki kun ajan henki oli konservatiivisempi, nyt tilanne on päinvastainen.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.