Kuinka moni palautettu todella kuolee?

Dramaattinen otsikko kertoo miten Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa. Hänet palautettiin Irakiin ja tunnistamattomat miehet tappoivat hänet muutaman viikon sisään.

Tässä kuolemassa syyllisyyttä on osoitettu Maahanmuuttoviraston suuntaan, joka lähettää noin 90% Irakista paenneista takaisin Irakiin.

Alin tapahtuma on surullinen ja traaginen, mutta onko se maahanmuuttoviraston syy?
Alin tapauksessa Alin murhasivat tunnistamattomat miehet. Emme tiedä syytä tähän tappoon, vaikka Alin tytär sanookin olevansa siitä varma. Toki hän voi olla oikeassa tässä, mutta voi olla myös olematta. Voimme vain spekuloida. Ja lopulta tässä on villakoiran ydin kun mietimme Alin tapausta ja Suomen palautuspolitiikkaa.

Fakta on: tilastollisesti on itsestäänselvää että joku lopulta kuolee, lähetettiin ihmisiä minne tahansa. Jos lähettäisimme kaikki maahantulijat vaikkapa Saksaan, enemmin tai myöhemmin joku Saksaan palautettu kuolisi palautuksen jälkeen. Osa tulisi kuolemaan tapaturmaisesti ja lopulta brutaalisti murhattunakin. Tarkoittaisiko tämä ettei ihmisiä voi palauttaa Saksaan?

Ei välttämättä. Jos nimittäin seuraamme tarpeeksi pitkään, Saksaan palautetuistakin kuolee peräti 100%, viimeistään ikään. Olisikin makaaberilla tavalla kiinnostavaa (ja tässä jopa relevanttia) tietää kuinka moni Irakiin palautetuista on todella kuollut palautuksen jälkeen.

Kuitenkin yksittäisen tapauksen revittely ja siitä yleisen linjan tekeminen on karkea yleistys. Se että yksi kuoli tuntemattomissa olosuhteissa, ei vielä luo säännönmukaisuutta. Samalla logiikalla yksittäinenkin raiskaukseen tai henkirikokseen syyllistynyt maahanmuuttaja on perustelu lopettaa maahanmuutto kokonaan.

En yhtään epäile etteikö Irak olisi vaarallinen maa. Kysymys on lähinnä vaarallisuuden asteesta. Jos Irak on liian vaarallinen, sitten palautukset pitäisi keskeyttää. Tästä on maailmalla erilaisia kantoja, toisten mielestä Irak on liian vaarallinen, toisten mielestä ei. 

Jossain määrin vaarallinen Irak on joka tapauksessa ja sitä tuskin kukaan kiistää. Maa on sekaisin kaikesta yrityksestä huolimatta. Tulkinnasta huolimatta olisin itse sillä kannalla, että ainakin lasten palauttaminen Irakiin pitäisi keskeyttää. Vanhempana itse en voi käsittää moista julmuutta ja vastustan sitä täysin.

Samalla tosin jotain ikäkontrollia tarvitaan. Kolmea vuosikymmentään lähestyvät nuoret miehet eivät ole lapsia, vaikka kuinka väittäisivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.