VirtualBox - jaetut kansiot eivät näy virtuaalikoneessa

Olen ajanut virtualisoituja käyttöjärjestelmiä VirtualBoxin avulla jo vuosia. Pidän VirtualBoxia parhaana ratkaisuna kevyeen virtualisointiin, sillä kiitos eri alustojen tuen, voin siirtää saman virtuaalikoneen Mac-tietokoneesta vaikka Linux-työasemaan.

Yksi ongelma on kuitenkin vuosien aikana toistunut useammankin kerran: jaan isäntäkoneelta kansion virtuaalikoneelle ja jossain vaiheessa se ei enää näy. Itseasiassa virtuaalikone ei näe mitään sille jakamaani kansiota verkkoasemana. Asiaa ei auta uudelleenkäynnistäminen, eikä manuaalinen verkkoaseman avaaminen.

Keksin kuitenkin menetelmän joka on toiminut tähän mennessä aina. Tässä ohje miten korjaat kadonneet verkkolevyasemat.


Ohje tiivistettynä

Ongelma tulee VirtualBoxin laajennuksesta joka virtuaalikoneeseen on asennettava levyjaon toimintaa varten.

Proseesi menee näin:
  1. Poista "vieraslaajennukset"  (Guest Additions) virtuaalikoneesta. Jos kyseessä on virtualisoitu Windows-työasema, tämä tehdään samalla tavalla kun minkä tahansa ohjelman poistaminen. 
  2. Kun poisto on tehty, sammutta virtuaalikone ja VirtualBox molemma ja seuraavana käynnistä ne molemmat myös takaisin päälle. 
  3. Kun VirtualBoxin ja virtuaalikone ovat taas päällä, asenna asennamme vieraslaajennukset takaisin. Tämän jälkeen sammuta vielä virtuaalikone ja VirtualBox, ja käynnistä molemmat uudestaan vielä kerran.
Jaettujen  kansioiden pitäisi tämän jälkeen olla taas käytettävissä.

Huom: Uudelleenkäynnistely on tärkeää, mutta niin on myös VirtualBox-sovelluksen sulkeminen. Ongelma voi joskus korjaantua pelkällä laajennuksien uudelleenasentamisella käynnistelemättä, mutta välillä VirtualBoxilla jää itsellään jotain hampaankoloon ja sen sammuttaminen vaiheiden välissä tuntuu takaavan onnistumisen.

Isäntäkonetta ei tarvitse sammutella.

Tämä menetelmä on auttanut itseäni, erityisesti virtualisoitujen Windows-työasemien kanssa. Ilmoittele kommenteissa jos tästä oli apua tai jos menetelmä ei itselläsi toiminutkaan.

Kommentit