Puritanismin aikakausi lähestyy loppuaan

Serena Williamsin kiukuttelu US Openissa oli kaikin puolin huvittavaa, kunnes jotkut ottivat sen vakavasti. Reaktiot siihen osoittavat kuitenkin kuinka kulttuurinen zeitgeist on selvästi muuttumassa, puritaanisen poliittisen korrektiuden aika alkaa olla ohitse.


Maailmaa on viime vuosikymmenen ja hieman pidempäänkin vaivannut tietty yliherkkyys eräissä asioissa. Tietty puritanismi on kohonnut yleisesti hyväksytyksi ajatusmalliksi, mutta ei perinteinen puritanismi, vaan eräänlainen poliittista korrektiutta hakeva puritanismi. En täysin vastusta tällaista, sillä mielestäni on hyvä että esimerkiksi rasismi ja seksismi tuomitaan. Ikävä kyllä tuomioon ei ole aikoihin tarvittu oikeaa rasismia tai seksismiä, tuomion saamiseksi on riittänyt syytös näistä, oli se perusteltu tai ei.

Tietyt mielipiteet ovat olleet kiellettyjä ja niiden esittäminen julkisesti on tarkoittanut aseman menettämistä. Saat potkut, organisaatiot lopettavat yhteistyön kanssasi, sponsorit kaikkoavat ja niin edespäin. Nyt tapahtui kuitenkin jotain joka saattaa olla lopun alun merkki tälle puritanismin maailmalle.

Mitä se Serena teki?

Koska pohjalla oleva tilanne on suhteellisen tiedossa, en käsittele sitä pitkästi, mutta en voi sivuuttaakaan sitä, sillä Serena Williamsin kiukuttelu on pohja tälle. US Openin loppuottelussa Williams sai neuvoja valmentajaltaan ja tuomari puuttui peliin. Suivautuneena Williamsilla kiehui yli ja hän raivosi tuomarille ja lopulta hävisi pelin.

Williams heitti peliin kaiken, tuomaria kohtaan heitettiin seksismi ja rasismi ja kunnia ja muukin, vain koska hän valvoi pelin sääntöjä. Williamsin selitys siitä että miehet kyllä saavat rikkoa sääntöjä oli outo, koska Williams ei pelannut miestä vastaan. Vaikka miesten peleissä säännöt olisivatkin joustavat (mitä ne eivät ole) sillä ei ole vaikutusta hänen peliinsä, jossa molemmat pelaajat ovat naisia.

Williams sai jonkin verran tukeakin, esimerkiksi USTA:n johtaja Katrina Adams hehkutti Williamsia palkintojenjaossa, mutta jälkikäteen yleinen konsensus tuntuu olevan Williamsia vastaan. Näyttäisi siltä että suurempi osa ihmisistä on vahvasti sitä mieltä, että tässä diiva yritti ratsastaa seksismillä ja rasismilla ulos täysin oikeutetusta rangaistuksesta. Williams kiukutteli ja yritti konkreettisesti päästä pälkähästä syyttämällä jotain muuta.

Kulttuurimuutos

Williamsin puolustaminen on tässä pahuksen vaikeaa ja siksi hänen kohdallaan puritanismi on murentumassa. Virhe josta häntä syytettiin tapahtui, hänen valmentajansakin myönsi sen. Williams raivosi tuomarille koska tuomari teki mitä hänen pitikin tehdä. Williamsin tilanteen kääntäminen rasismiksi tai seksismiksi vaatiikin jo hyvin edistynyttä todellisuuden vääristelyä.

Mutta mietitään hetki voisiko seksismin ja rasismin syytöksillä olla tässä perää. Päädymme äkkiä vastaukseen ei.

Jos tuomari olisikin ollut seksistinen, olisi hän rangaissut molempia naispelaajia samalla tavalla, eli ottelu olisi ollut reilu tästäkin huolimatta. Lisäksi kumpikaan pelaaja ei ollut edes länsimainen nainen, vaan Williamsin vastapeluri oli japanilainen, joka ei todellakaan ollut vaalea iholtaan:
Eli pahimmassakin tapauksessa, jos Williamsin syytökset olisivat pitäneet paikkansa, olisi tuomari rangaissut molempia pelaajia heidän sukupuolensa ja ihonvärinsä takia. Williams tuntui jotenkin irrottautuvan todellisuudesta ja väittävän että juuri häntä rangaistaan nyt tarpeettomasti koska hän on tummaihoinen ja nainenkin vielä.

Se että vastapuoli oli jokseenkin samaa kamaa, ei jotenkin tässä yhtälössä näy. Mutta kenelle tahansa joka tilannetta katsoo ilman täysin värittyneitä laseja, tilanne on todella selvä.

Tällä on muutama vaikutus:
Ensinnäkin tämä on korkean huomion tilanne jossa rasismin ja seksismin syytökset ovat selvästi potaskaa. 

Tähän asti syytökset näistä ovat enimmäkseen riittäneet tuomioon sosiaalisen median oikeuden edessä, mutta tilanne näyttäisi hitaasti olevan muuttumassa ja muuttuu entistä enemmän. Nyt monilla on tässä selkeä esimerkki siitä miten moiset syytökset eivät välttämättä pohjaudu todellisuuteen, vaan ovat vain syyttäjän omaa vastuun pakoilua.

Ennakkotapaukset ovat tärkeitä, eivät vain oikeudessa vaan myös aikamme ajatusmallien ja meemien muodostamisessa. Serena Williamsin ansiosta kulttuuriimme on nyt istutettu meemi siitä että rasismin tai seksismin syytökset voivat hyvin olla oman edun tavoittelua.

Reaktioksi reaktion puute

Toisekseen tässä tilanne meni niin pitkälle että sitä oltiin valmiita myös pilkkaamaan. 

Nämä aihealueet ovat olleet miinakenttä johon ei olla uskallettu astua, mutta nyt emme näe tätä enää. Esimerkiksi sanomalehti Herald Sun julkaisi tämän pilapiirroksen:
Luonnollisesti tästä kohosi niin suuri metakka että alkuperäinen pilapiirtäjä Mark Knight joutui vetäytymään Twitteristä uhkauksien takia. Hauskana yksityiskohtana, Helsingin Sanomat uutisoi näistä uhkailuista kuvaten niitä "solvaamisen kohteeksi" joutumisena, eikä uhkauksina. Kyllä, joissain medioissa ei valkoinen mies voi olla uhkailun kohteena.

Mutta palatkaamme asiaan: oleellista on nimittäin se mitä Herald Sun teki. Pahoittelivatko he? Pyysivät anteeksi ja erottivat Knightin?

Ei, he päättivät olla tämän tukena. Eivätkä edes tyytyneet siihen, vaan julkaisivat tämän kansikuvan:
Eli sanomalehti ei vain tyytynyt sanomaan etteivät aio rangaista puritaaneja suututtanutta sarjakuvapiirtäjäänsä, vaan tukevat häntä aktiivisesti. Mikä on paras tapa toimia puritaanien kanssa, sillä ainoa mistä he saavat voimansa on jos pelaat heidän säännöillään. Jos hyväksyt moraalisten puritaanien syytökset, he voivat päättää sinun olevan syyllinen, ja syyllistä ei koskaan armahdeta. Pyytämällä anteeksi voit vain tunnustaa ja pahentaa tilannetta, nythän olet kuitenkin puritaanien silmissä mieltänyt olevasi syyllinen!

Jos kuitenkin et pyydä anteeksi vaan pidät pääsi, puritaanit ovat voimattomia. He voivat riehua ja uhkailla, mutta lopulta heillä ei ole mitään kuumaa ilmaa (ja muutamaa sekopäätä) kovempaa mitä heittää suuntaasi. Ne sekopäät muutenkin tulevat niskaasi kahta kauheammin jos anteeksipyyntö esitetään, joten sama olla esittämättä. Ainakin osoitat selkärankaa ja kykyä seisoa sanomasi takana.

Uskallus on löytynyt

Herald Sun on päättänyt katsoa onko maailma jo kypsä rikkomaan aiempia rajoja ja uskon  tämän kääntyvän heidän suosiokseen. Olemme jo muutaman vuoden nähneet miten sanonta "Get woke, go broke" on ollut osuva jo niin monen organisaation kohdalla. Eli organisaatio päättää alkaa myötäillä näitä neopuritaaneja, mutta huomaa miten yhtäkkiä heidän tarjoamansa sisältö on vesittynyttä ja saarnaavaa ja heidän käyttäjäpohjansa on romahtanut.

Herald Sun on ehkäpä huomannut tämän myös ja kokeilee nyt kepillä jäätä toisesta suunnasta. Jäämme katsomaan miten käy.

Tässä kuitenkin näemme miten maailma on muuttumassa. Nyt pelkkä vihjaus ja syytös ei enää olekaan riittävä peruste jolla koko maailma avautuu sinulle. Uhrin teeskenteleminen näin avoimesti ei toimi ja tulee jatkossa toimimaan entistä huonommin. Tulvaportit on avattu.

Serena Williams ei ollut ensimmäinen joka käytti R- ja S-kortteja näin avoimesti hyväkseen ja jäi kiinni, mutta hän on ensimmäinen todella maailmanlaajuista huomiota saanut. Tämän takia uskoisin tämän todella olevan eräänlainen virstanpylväs ja alku. Muutos on laitettu eteenpäin, katsotaan mihin tällä päädymme.

Ehkäpä muutosta ei tule ja vastavoimat saavat palautettua aiemman status quon. Tai ehkä tulemme järkiimme ja siirrymme maailmaan jossa pelkät syytökset ovat vain syytöksiä, eivät syy automaattisesti tuomita jotain.

Ja jos katsomme muita aiheesta tehtyjä pilakuvia, näemme hyvin mihin suuntaan olemme menossa:

Kommentit