Bitcoin Code-huijaus ja miten Facebook antaa jättiyleisön paraneville huijauksille

Pitkään nettihuijaukset on erottanut kielen perusteella. Jos jokin oli kirjoitettu hyvällä (tai kohtuullisellakin) suomenkielellä, siihen pystyi luottamaan. Näin ei kuitenkaan enää ole, huijarit ovat kehittyneet ja huijauksia näkee jo (melko) täydellisellä suomenkielellä.

Näytän teille tänään vastaani tulleen huijauksen ja ihmetellään miksi tämä on oikeasti aika paha juttu.

Hyvä huijaus, hyvä suomi

Facebookissa vastaani tuli äsken tämä julkaisu:

Julkaisu oli mainostettu, ja näkyi siksi etusivullani Facebookissa vaikken mistään Studio famista ollut kuullutkaan. Hälytyskellot soittivat, joten päätin tutkia asiaa tarkemmin.

Julkaisun klikkaaminen johti johonkin, mikä näytti ensisilmäykseltä Iltalehden artikkelilta:


Jos haluat lukea artikkelin kokonaan, kaappasin sen tänne: https://imgur.com/a/bYuC2xv

Kyseessä näytti siis olevan Iltalehteen kirjoitettu artikkeli Bitcoinilla tienaamisesta Bitcoin Code järjestelmällä. Jos se ei vielä ole selvää, Bitcoin Code on huijaus. Eikä se oli mikä tahansa huijaus, vaan paras näkemäni lokalisoitu huijaus.

Bitcoin Code on nimittäin kiertänyt maailmaa ja sillä on huijattu useilla kielillä. Kyseessä ei siis ole mikään suomalainen tuote kuten artikkeli antaa ymmärtää, eikä sitä oltu esitelty Leijonan Luolassa huippupalautteille.

Huolestuttavat huijaukset

Kyseessä on puhtaasti huijaus. Mutta millainen huijaus!

Bitcoin Codesta on luotu autenttisen näköinen kopio Iltalehden sivustosta (jossa kaikki linkit johtavat huijarien sivustolle) ja kirjoitettu pitkä ja yksityiskohtainen uutisjuttu, kohtuullisen hyvällä suomenkielellä vieläpä.

Tämä on selvä merkki siitä miten huijaukset ovat parantuneet ja paranevat edelleen - ja miten meitä ei enää suojaa pelkkä harvinainen kielialue. Huijaukset käännetään (riittävän) laadukkaalle suomenkielelle ja niitä varten ollaan valmiita tekemään paljon muutakin työtä, kuten tässä tapauksessa kloonaamaan Iltasanomien sivustokin.

Tämäkin huijaus oli toki läpinäkyvä asian ymmärtävälle käyttäjälle. Mutta yhteiskuntamme huijauksille alttiimpia on pitkälti suojellut tähän asti vain kieli. Ne torppien mummot kun eivät englantia haastele, joten englanniksi huijaaminen on ollut vaikeaa. Nyt tilanne on nopeasti muuttumassa.

Facebook pahentaa tilannetta

Raportoin huijauksen tietystikin Facebookille, ja ehkäpä heidän tilinsä poistetaan ennen kun kukaan haksahtaa tähän ansaan. Heidän Facebook-sivunsa ovat kuitenkin olleet aktiivisia 29. elokuuta alkaen, joten kovin nopeasti Facebook ei näyttäisi huomaavan huijaussisältöä.

Sen lisäksi että huijaus oli suomenkielinen, huolestuttavaa on myös miten Facebook ei ole tässä ajassa jo poistanut huijausta, tai estänyt huijaussivuille osoittavia linkkejä. Facebookin kautta tällainen huijari voi helposti rakentaa kohderyhmiä helposti höynäytettävistä, sillä kohdennustyökalut Facebookilla ovat vailla vertaa.

Facebookissa kohderyhmän rakentaminen voi olla kirurgisen tarkkaa ja vaikka sieltä et löydä valmiiksi "helposti höynäytettävät idiootit"-nimistä ihmisryhmää, voit kyllä rakentaa helposti huijattavien kohderyhmän suhteellisen helposti.

Sitten muutamilla kympeillä saat huijaussivusi tuhansien näkyville. Facebook sitten reagoi jos reagoi, mutta harvoin kovin nopeasti. Huijaus ehtii tehdä tehtävänsä ennen kun sivut on sitten poistettu.

Kommentit

  1. Rekisteröidyin bitcoin codeen joitakin aikoja sitten mutten maksanut 250e ja se mikä sai hälytyskellot soimaan oli ylettömän agressiivinen puhelin terrorismi. Sanon tämän suoraan etä viikkoja jatkuva soittelu ei tauonnut yöllä eikä päivällä. Jos se olisi hyvä juttu niin ei noin törkeällä puhelinhäirinnällä olisi tarpeen painostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdysvalloissa puhelinterrori on nykyään hirvittävän yleistä. Ihmisille tulee huijaussoittoja, parhaimmille päivittäin. Suomi on ollut kohtuu suojassa tältä kiitos kielen, huijarit kun ovat esim. Intiassa ja Kiinassa olevista puhelinkeskuksista soittelevia joilla ei varmasti suomenkielen taitoa ole.

      Poista
  2. Sama huijausmainos oli kohdentunut myös tähän kirjoituksen yhteydessä olevaan mainostilaan. Eli hyvin osaavat mainostensa kohdistamisen.
    Sen lisäksi, että tuon "iltalehden" sivun kaikki linkit johtivat heidän omalle sivulle, mainos tuli puhuttuna. Ääni on tuttu kaikille, jotka ovat pysähtyneet rautakaupan hyllyjen välrissä pölöttävien ruutujen äärelle tai katsoneet ostos-tv:tä. Erittäin taitavasti tehty huijaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt näitä tämän jälkeen jo kaksi lisää eri Facebook-sivujen kautta. Kaava ja artikkeli on täysin sama.

      Poista
  3. Myös Valitut palat mainostaa samaa Bitcoin code mainosta, jossa on linkki Iltalehteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainoksien avulla huijaaminen näyttäisi olevan yksi 2019 ilmiöitä.

      Poista
  4. Luin tänään iltalehden sivuilta Antti Herlinin Bitcoin code jutun. Onkohan tämäkin Bitcoin Code huijaus? Kun annoin yhteystiedot, joku soitti, väitti olevansa Lontoosta, puhui englantia, mutta puhelin näytti että puhelu olisi tullut Suomesta.......Sähköpostiin tuli linkki, mutta tämän pitemmälle en ole jatkanut......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huijaus oli, hyvä ettet vienyt tämän pidemmällä. Yhteystietoja saatetaan vielä käyttää huijauksessa, joten jos lisää puheluita tulee, kannattaa olla hyvin skeptinen.

      Poista
    2. Heh, mä näin varmaan samaisen Antti Herlin jutun naamioituna "YLE" uutissivustolle. Lainausmerkeissä koska ei se ollut oikea YLE:n sivusto vaikka samalta näyttikin. Ihan samaa huijausta se on.

      Poista
    3. Sama huijaus kyllä. Nämä ovat kirjoittaneet pari huijausuutista, sitten kloonanneet pari luotettavaa uutismediaa ja alkaneet levittää niitä. Ja Facebook ei suostu lopettamaan huijaussivujen mainostusta.

      Poista
  5. samoin minulle, en maksanut onneksi mutta olin antanut sähköposti os. sekä puh. yritetty soittaa kaksi kertaa mutta en vastannut. Toivottavasti tämä karmaiseva opetus oli tässä. mutta hyvin tehty kun feikataan haastattelu virallisen tahon nimissä. ja pelkäänpä että tämä on vasta alkua miten netin kautta huijataan. Nolottaa että ylipäänsä vaikkakin aloin tarkistaa heti asiaa ja vastaukset lötyvät onneksi myös netistä. Varokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huijaus on hyvin toteutettu ja siinä käytetään maineikkaiden uutissivustojen nimiä. Olen nähnyt tämän saman sittemmin myös Ylen nimissä feikatulla sivulla.

      Ei ole häpeän paikka jäädä huijauksen uhriksi, vaan häpeän ansaitsee vain huijari. Ja tässä tapauksessa ehkä myös Facebook joka antaa näiden huijausten toimia alustallaan.

      Poista
  6. Minä menin tähän Herlin-vipuun ja annoin kaikki tiedot ja sain accountin Procapitalmarkets-sivulle, jossa minulla näkyy 700USD saldoa. Ihmettelemäänjäin, kun luvattua sijoitusasiantuntijan soittoa ei kuulunut. Kaivoin esiin Herlin-jutun ja huomasin, ettei se ollutkaan YLEn sivu. Suljin luottokortin ja saattaa olla, että olen 500USD köyhempi. Ei tämä hävetä hirveästi mutta ihmettelen miten taidokkaasti ja uskottavasti tämä on toteutettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tapauksessasi selvinnyt mitään uutta?

      Poista
    2. Varsin hyvin toteutettu kyllä ja jos ei oikeasti osaa tutkia avaamaansa verkkosivua, ei huijausta huomaa helposti. Olen itsekin törmännyt tähän Yle-variaatioon huijauksesta ja Facebook ei tee sillekään mitään vaikka olen jo useamman mainoksen ilmiantanut.

      Poista
  7. Menin ansaan. Eksyin huijaus sivustolle hesgoalin mainoksen kautta ja iltalehden näköisen sivuston kautta loin tilin. Pian puhelin soi, Irlannin suuntanumerosta ja sieltä englannin kielellä mies henkilö avusti tilin loppuun luomisessa. Talletin tilille 220e. Summa näkyi saman tien "tililläni" tuolla sivustolla, ja mies kielsi tekemästä tilillä mitään ja käski odottaa huomenna tulevaa uutta puhelinsoittoa.
    Hälytyskellot alkoivat soimaan aivan liian myöhään. Nyt olen sulkenut pankin avainlukulistan, vaihtanut salasanan verkkopankkiin ja tyhjentänyt käyttötilini toiselle tilille.

    Onko kukaan huijatuksi tullut edennyt tästä pidemmälle, miten kannattaisi toimia? Onko tililtä lähtenyt lisää veloituksia, kun olette antaneet tunnuksenne tuolle sivustolle?

    Äst, kylläpä taas apinaa koijattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huijausten määrän huomioiden, en jaksa ymmärtää miten Bitcoin Code edelleen saa toimia. Kyseessä on ilmiselvästi huijaus ja se on selvästi myös rikos.

      Poista
  8. Voiko näistä huiaus sivuista tulla troijalasita koneelle/puhelimelle? vai onko nämä vain tietojen kalastelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kyseinen huijaus on tietääkseni toiminut vain rahan perässä, mutta en yllättyisi jos tästä olisi olemassa myös viruksen levittämistä harjoittava variaatio.

      Poista
  9. Törmäsin vastaavaan MS Edge:n osoittamalla uutissivulla Trumpin kansakunnantilan jutun yhteydessä 5.2.2020 !
    Juttu oli naamioitu Iltalehden artikkeliksi Puoli Seitsemän ohjelmasta. Lisäksi oli linkki "Iltalehden toimittajan" artikkeliin ko. palvelusta. Tuossa jälkimmäisessä oli ohjeet tilin avaamiseksi. Olisi pitänyt tietty tajuta kun heti rekisteröinnin jälkeen tuli intialaiselta kaverilta soitto. 250€
    laskutus on ketjutettu jotenkin - laskuttajana FWPAY.
    Mutta tili itse on WDCmarkets.com nimisessä "firmassa".
    Tilin avaamisen jälkeen pyysivät passi, sähkölasku yms. kopioita, mutta niitä en sentään toimittanut. Emofirma FTG Solutions Ltd muka rekisteröity British Virgin Islandiin ja toimipiste pitäisi olla Tallinnassa. Emoyhtiöstä ei löydy tietoja netistä.
    Firman UK numerosta välittäjä soittanut useita kertoja.
    Yrittävät kovasti todistella että toimita ei ole "virtuaalista".
    Luultavasti yrittävät saada lisäsijoituksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolestuttavaa että Edge tuo näitä omina ehdotuksinaan esille. Näihin ei kannata tietojaan antaa, tulee äkkiä laskutusta ja ongelmia.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.