Miksi Internetissä kaikki luulevat olevansa hyökkäyksen kohteena ja miten se on kaikki sosiaalisen median vika

Internetissä ihmiset ovat toistensa kurkuissa ja erimieltä olevien ryhmien välillä on todellisen oloista konfliktia.  Mutta kaikki tuntuvat väittävän itsensä ja oman ryhmänsä olevan se jonka kimppuun hyökätään. Voiko näin olla?

Kuuluit mihin tahansa ryhmään, olet hyökkäyksien kohde. Jos olet avoin feministi, joukko antifeministejä lähettää sinulle vihaa ja raiskausuhkauksia. Jos olet oikeistoa, saat tappouhkauksia ja raivoa äärivasemmistolta. Jos olet äärivasemmistoa, saat muilutusviestejä ja uhkailua äärioikealta.

Nykyisin kaikki ovat hyökkäyksen alla. Tai eivät oikeastaan ole, sosiaalinen media ja Internetin kuplat vaan saavat sen tuntumaan siltä.


Kuplissa on hyvä/paha olla

Todellisuudessa kyse on siitä samasta kuplailmiöstä josta somekeskusteluissa olemme saaneet kuulla jo niin paljon. Eri ryhmät tuntevat olevan hyökkäyksien alla koska ryhmien sisäinen "media" luo tämän kuvan.

Jos esimerkiksi kuulut Tumblrin feministikollektiiviin, ei sinun ole vaikea löytää sieltä uutisointia ja artikkeleita siitä, miten naiset ja feministit ovat hyökkäyksen kohteina. Miehet ryöstävät, raiskaavat ja tappavat. Jos taas kuulut ryhmiin jotka nämä äskenmainitut feministit nimeävät hyökkääjikseen, perspektiivisi onkin yhtäkkiä erilainen. Sinulle omat ryhmäsi ovat hyökkäyksen alla ja feministit yrittävät viedä oikeutesi puhua ja antifa-sympaattiset vasemmistointellektuellit haluavat hakata sinut pyöränlukoilla.

Molemmissa on kyse perspektiiviongelmista ja somen kuplia pahentavasta luonteesta. Valikoimalla sosiaalisessa mediassa tai YouTubessa keitä seuraat, valikoit vahvasti myös saamiasi viestejä. Näin voit huomaamattasi vääristää perspektiiviäsi melkoisesti. Yhtäkkiä alat uskoa olevasi hyökkäyksen alla, koska päivittäin luet tarinoita siitä.

Joka päivä on uusi valheellinen raiskaussyyte pilaa jonkun elämän. Joka päivä uusi raiskaaja vapautetaan syytteistä, koska hänellä oli hyvä työpaikka. Joka päivä antifa/poliisi/äärioikeisto pahoinpitelee jonkun.

Pahinta tässä on että tapahtumat voivat olla täysin oikeita. Kyse ei siis ole siitä, että ryhmässäsi leviävä tieto olisi väärin (mitä se kyllä voi olla). Kyse on siitä millainen tieto leviää.

Maailma on suuri Eskoseni

Kansainvälisessä tietoverkossa nimittäin on se kiva puoli että tapahtumat mistä vain voidaan uutisoida missä vain. Maailma on riittävän suuri, että joka päivä jollekin "sinun" ryhmäsi edustajalle käy jotain ikävää ja tekijä on jokin ryhmien jota vihaat edustaja.  Tässä on kyse yksinkertaisesti numeroista, suuressa maailmassa tapahtuu paljon pahaa.

Omassa kuplassasi asuessasi, sinulle siivilöityy tästä uutisoinnista vain valitut palat. Et ehkä huomaa raivotessasi antifan hyökkäyksistä, että samalla äärioikeisto tappoi jonkun. Tai et huomaa feministejä vastaan avautuessasi että tuomittu raiskaaja vapautettiin kummallisin perustein.

Valikoiva uutisointi yhdistettynä suureen maailmaan luo omituisen tilanteen: siinä löydän tarpeeksi todisteita perustellakseni minkä tahansa ryhmän olevan se uhri jonka kimppuun ne muut ryhmät hyökkäävät.

Tämä on varmasti yksi keskeisimpiä mekanismeja joilla vastakkainasettelu Internetissä ja sosiaalisessa mediassa muodostuu ja kasvaa. Jos joka päivä näen uutisia siitä miten feministit vievät oikeuteni, on siinä hankala olla kehittämättä kuvaa maailmasta jota feministit hallitsevat ja jossa he todella ovat uhka minulle.

Mutta ihmisiä on miljardeja ja maailmalta tulevat yksittäiset tapaukset ovat todella vain tippoja meressä. Sitä on kuitenkin todella hankala huomata, olemme kuitenkin edelleen kehittyneet ympäristöihin joissa uutiset olivat paikallisia. Suhtaudumme näihin uutisiin siis samalla tavalla kun jos ne tapahtuisivat ympärilläni. Ja näin muodostamme maailmankuvamme.

Juuri sosiaalinen media on tässä keskiössä. Se tekee helpoksi löytää samanmielisiä ihmisiä ja vaikuttajia joiden kanssa vuorovaikuttaa ja joita seurata. He sitten tekevät maailmankuvastasi totta jakamalla päivä päivältä sitä tukevia tiedon murusia, tehden samalla sinusta enemmän ja enemmän vihamielisen muita ryhmiä kohtaan.

Paras lääke tälle on lopettaa tai vähentää uutisoinnin ja poliittisen kommentoinnin seuraamista näissä kanavoissa. Ne ovat äärimmäisyyteen taipuvaisia. Kuplissa ääriajattelu ja vihamielisyys muita ryhmiä kohtaan syntyy luonnostaan, sillä kuplilla on taipumus enemmänkin radikalisoitumiseen, eikä mainstream-mielipiteisiin.

Kommentit