Näin käynnistät Mac-tietokoneen Windowsiin ulkoisen kovalevyn avulla

Pienen tauon jälkeen päätin kirjoittaa taas ohjeen, tällä kertaa asiasta joka on hieman mutkikas tehdä, mutta mahdottoman hyödyllinen.
Mac-tietokoneella ei ole paljoa kovalevytilaa - ei ainakaan ellet osta linjaston kalleinta mallia. Windowsin voi kuitenkin käynnistää Mac-tietokoneella ulkoiselta kovalevyltä, jolloin rajattua levytilaa ei tarvitse kuluttaa Windows-asennukseen.

Emme myöskään tässä ole luomassa hitaasti toimivaa virtuaalikonetta MacOS:n sisälle, vaan nopean Windows-asennuksen.
Tämä ohje on korjattu versio Tom Nelsonin 2017 kirjoittamasta oppaasta. Oppaan ohjeet eivät valitettavasti tuota uudemmissa Macbookeissa toimivaa ratkaisua, joten kirjoitin siitä korjatun version.

Tämä ohje näyttää aluksi monimutkaisemmalta kun se onkaan, prosessi ei ole lopulta kovin vaikea ja nopealla levyllä tähän menee 30-40 minuuttia.  Asennuksen olen itse tehnyt kahdesti, englanninkielisellä ympäristöllä. Lisäsin tähän ulkomuistista suomennoksia (suluissa). Testattu Macbook Pro (2017)-mallilla jossa Mojave-käyttöjärjestelmä.

Mitä tarvitset

  • Muistitikku jonne laittaa Mac-ajurit Windowsia varten (1 Gt tai suurempi)
  • Ulkoinen kovalevy tai nopea USB-muistitikku johon asentaa Windows (32 Gt tai suurempi - mieluummin suurempi)
  • Ulkoinen näppäimistö ja hiiri (Macin sisäinen näppäimistö ei toimi asennuksen aikana ennen kun ajurit on asennettu)
  • VirtualBox-sovellus jonka voit asentaa ilmaiseksi täältä.
  • Windows 10 levykuva tai asennuslevy

Levyjen alustus

  • Alustamme ensin levyt. Avaa Disk Utility (Levytyökalu).
  • Muistitikku: valitse Erase (Tyhjennä). Valitse muistitikun tiedostojärjestelmäksi FAT. Muilla asetuksilla ei niin väliä.
  • Kovalevy: Tiedostojärjestelmä FAT, Schema (skeema) GUID.

Huom: jos käytössäsi on vanhempi Mac, valitse skeemaksi Master Boot Record (MBR).

Boot Camp-tiedostojen lataaminen

Avaa Boot Camp Assistant (Avustaja). Älä välitä mitä sovellusikkunassa lukee, katso ylälaitaan. Avaa sieltä Actions-valikko (Toiminnot ehkäpä) ja valitse sieltä Download Windows Support Software. Valitse sille tallennuskohteeksi pieni muistitikkusi.

Odottele että lataus on valmis. Tai voit latauksen aikana edetä seuraavaan vaiheeseen, kunhan et siirry tietokoneesi uudelleenkäynnistykseen ennen kun olet viimeistellyt Boot Campin lataukset.

Kun muistitikku on valmis, poista se turvallisesti tietokoneestasi ja jätä sivuun odottelemaan, tarvitsemme sitä myöhemmin. 

Asenna ja lataa sovellukset

Asenna tietokoneellesi sitten VirtualBox. Voit ladata sen täältä:
https://www.virtualbox.org/

Jos sinulla ei vielä ole Windows 10:n levykuvaa tai levyä, voit käyttää Windows-tietokoneella työkalua ladataksesi ne tai Mac-tietokoneella ladata levykuvat suoraan. Microsoftin sivusto löytyy täältä:
https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10

Ohjeet jälkimmäiseen olen kirjoitellut jo aiemmin, eli jos levykuvan lataus ei onnistu, lue lisää täältä:
Mistä saan Windowsin asennuslevyn tai -kuvan.

Ulkoisen kovalevyn valmistelu

Seuraavana huijaamme VirtualBoxia asentamaan käyttöjärjestelmän ulkoiselle kovalevyllesi. Avaa Terminal (Terminaali). Syötä sinne seuraava komento:
diskutil list 

Se listaa tietokoneesi levyt. Paikallista niistä se jota aiot käyttää Windowsin asentamiseen, se todennäköisesti on viimeinen. Tunnistat sen sillä sen kohdalla mainitaan DOS_FAT_32 ja tietysti levyn koosta. Katso viimeisestä sarakkeesta mikä tämän levyn IDENTIFIER (tunniste) on, itselläni se oli disk2. Pidä tämä mielessäsi, älä sulje terminaalia.

Älä irrota ulkoista kovalevyä tietokoneestasi fyysisesti, mutta raahaa sen kuvake työpöydältä roskakoriin jotta levy ei ole käyttöjärjestelmän käytössä. Seuraava komento ei nimittäin onnistu jos levyä ei ole vapautettu.

Syötä sitten terminaali-ikkunaan tämä komento:
sudo VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename “bootcamp.vmdk” -rawdisk /dev/disk2
  • Muista tässä komennossa muuttaa lopussa oleva numero siihen mikä omalla levylläsi oli. Komennon syötön jälkeen syötä salasanasi ja paina sitten Enteriä. 
  •  Tämä komento luo kotihakemistoosi bootcamp.vmdk-tiedoston jonka avulla voimme päästä VirtualBoxissa käsiksi ulkoiseen kovalevyysi. (Älä sekoita tätä Boot Camp Assistantilla tehtyihin asioihin)

Huomaa että kovalevyn kuvake saattaa ilmestyä tässä kohtaa takaisin työpöydällesi. Raahaa se takaisin roskakoriin jos näin käy, mutta älä irrota ulkoista kovalevyäsi tietokoneestasi fyysisesti.

Virtuaalikoneen luominen 

Tarkoituksemme ei ole virtualisoida Windowsia, meidän on vain käytettävä VirtualBoxia asennuksen ensimmäisessä vaiheessa levyn valmisteluun. Kun olemme valmiit, voit käynnistää tietokoneesi Windowsiin ilman virtualisointia.

VirtualBox täytyy avata tässä terminaalin kautta jotta se pääsee käsiksi ulkoiseen kovalevyyn haluamallamme tavalla. Syötä terminaaliin seuraava komento:
sudo /Applications/VirtualBox.app/Contents/MacOS/VirtualBox
VirtualBox käynnistyy korkeammilla oikeuksilla ja voimme lähteä luomaan virtuaalikonetta. VirtualBoxin käyttäjät huom: normaalit virtuaalikoneesi eivät näy tämän istunnon aikana, ne eivät ole kuitenkaan hävinneet minnekkään.

Valitse VirtualBoxin ylärivistä New luodaksesi uusi virtuaalikone. Anna sille haluamasi nimi. Valitse tyypiksi Windows 10 (64-bit) ja jatka.
Huom: olen testannut tämän asennuksen vain Windows 10:n kanssa, en voi taata sen toimivan aiempien Windows-versioiden kanssa.

Seuraavassa vaiheessa hyväksy muistin määrä, sillä ei ole mitään merkitystä.

Levyvalinnan kohdalla valitse Use Existing Virtual Hard Disk File ja sitten napsauta pientä selausnappia. Etsi aiemmin luomasi bootcamp.vmdk-tiedosto kotihakemistostasi ja valitse se, etene sitten.
Huom: jos valintaa seuraa virhe, ulkoinen kovalevy on taas päättänyt palata työpöydällesi! Raahaa se sieltä roskikseen ja yritä sitten uudelleen.

Virtuaalikone on nyt luotu, mutta jos käytössäsi on uudempi Macbook, älä vielä käynnistä sitä. Napsauta virtuaalikonetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Settings. Asetusikkunassa valitse System-välilehti ja siellä ruksaa kohta Enable EFI (special OSes only).

Sven Kirsimäen mukaan kannattaa tehdä vielä yksi asetusmuutos: Siirry Storage-välilehdelle, ruksaa sieltä Use Host I/O Cache).

Virtuaalikone on nyt valmis asennuksen aloitusta varten! Tuplanapsauta virtuaalikonettasi käynnistääksesi sen.

Windowsin asennus

Kun virtuaalikone käynnistyy, älä välitä mitä ruudulla tapahtuu. Valitse ylhäältä Devices-valikko ja sieltä Optical Drives ja valitse sitten uuden levykuvan valinta. Valitse Windows 10:n asennusmediasi. Valitse sitten ylälaidan valikoista Machine/Reset ja tietokone käynnistyy uudelleen.

Kun tietokone nyt käynnistyy, sen pitäisi sanoa jotain minkä tahansa napin painamisesta käynnistääksesi levyltä. Paina näppäimistöllä mitä tahansa nappia ja Windowsin asennus alkaa.

Asennuksessa etene normaalisti kunnes pääset kovalevyn valintaan. Itse sain parhaan lopputuloksen poistamalla kaikki levyt ja sitten luomalla uuden. Windows luo tällöin asennukseen tarvittavat osiot. Voit sitten edetä ja asennus alkaa kohtapuoleen.

Asennuksen aikana tulee lopulta ensimmäinen uudelleenkäynnistys. Kun tietokone on sammunut, sulje virtuaalikone sulkemalla ikkuna ja valitse Power of the machine ettei asennus jatku virtuaalisena, olemme nimittäin tässä vaiheessa valmiita siirtymään pois virtuaalikoneesta.

Kiinnitä ulkoinen hiiri ja näppäimistö tietokoneeseesi. Sulje VirtualBox, Terminaali ja muutkin auki olevat ohjelmat ja sitten uudelleenkäynnistä Mac.

Pidä Option (eli Alt) nappia pohjassa käynnistyksen aikana ja ruudulle pitäisi avautua valikko siitä miltä levyltä tietokone käynnistetään. Älä valitse Macin omaa kovalevyä, vaan valitse toinen. Nimi voi vaihdella, itselläni se näkyi EFI-levynä. Huomaa että hiiri ei tässä toimi, valinta täytyy tehdä nuolinäppäimillä ja enterillä.

Jos kaikki on mennyt putkeen, Windowsin asennuksen pitäisi jatkua nyt ilman virtualisointia. Huomaa että Macin oma näppäimistö ja hiiri eivät toimi tämän asennuksen sisällä, siksi tarve ulkoisille. Tähän ei valitettavasti käy Applen omat langattomat laitteet, eivätkä muutkaan Bluetooth-laitteet. Vastaanottimellinen langaton laite toimi itselläni hyvin.

Jos tietokone käynnistyy asennuksen aikana vielä uudestaan, saattaa tietokone käynnistyä MacOS:n puolelle. Käynnistä tietokone uudestaan ja pidä Option (Alt) pohjassa käynnistyksen aikana vaihtaaksesi Windowsin puolelle.

Viimeistely

Kun Windowsin asennus on valmis, haluat saada Macin oman näppäimistön, verkot ja muut jutut toimimaan. Kiinnitä tietokoneeseen nyt Boot Camp-sovellukset sisältävä muistitikku, suorita sieltä WindowsSupport/BootCamp-kansiosta Setup-tiedosto ja hyväksy kaikki mitä asennuksen aikana kysellään.

Tietokone täytyy tämän jälkeen uudelleen käynnistää, mikä voi vaatia taas Option-napin pohjassa pitämistä että Windows nimenomaan käynnistyy.

Windows on sitten valmis. Kun haluat palata MacOS:n puolelle, sammuta Windows ja kun se on sammunut, irrota ulkoinen levy ja käynnistä Mac-tietokone. Kun taas haluat siirtyä Windowsin puolelle, kiinnitä ulkoinen levy ja käynnistä tietokone pitäen Option (Alt) nappia pohjassa.

Voit siivota MacOS:n puolelta tarpeettomat tavarat. Poista kotihakemistosta siellä odottava bootcamp.vmdk-tiedosto, sillä ei ole enää merkitystä. Jos et enää tarvitse VirtualBoxia, voit poistaa sovelluksen tämän jälkeen.

Älä poista näitä jos haluat päästä käsiksi Windows-asennukseesi myös virtuaalisesti. Jos nimittäin haluat ajaa Macin sisällä joskus tätä Windows-pakettia, jätä bootcamp.vmdk-tiedosto paikalleen, kiinnitä ulkoinen kovalevy ja raahaa sen kuvake roskiin, ja sitten käynnistä VirtualBox aiemmin mainitulla terminaalikomennolla.

Kommentit

  1. Kiitos ohjeista. Minulla on tietokoneen kanssa ongelmia. Uskon, että sen muisti on täynnä. Olen kuitenkin todella huono tietokoneiden kanssa, joten en ole aivan varma osaanko itse tehdä sille mitään. Täytyy kokeilla, ja ellei onnistu, vien sen ammattilaiselle. https://www.cealy.fi/tietokoneen-vuosihuolto

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.