Game of Thrones ja ihmisten outo mediasuhde

Viimeinen kausi eeppistä Game of Thrones-sarjaa tuli ja meni. Internetin kanta oli raivostua, ja ihanaa oli miten kaikki raivostuivat sarjalle eri syistä. Ja tämä kaikki oli lopulta täysin yhdentekevää ja osoitus siitä miten kamalan epäkypsiä olemmekaan.
Tänään mietimme Game of Thronesin viimeisiä kausia, niiden aikaansaamaa raivoa ja pohdimme onko tässä nyt enää mitään järkeä. 

Game of Thrones oli hyvä kunnes ____ pilasivat sen

Luin Song of Ice and Fire kaikki julkaistut kirjat nähtyäni ensimmäiset kaksi jaksoa Game of Thronesista ja tykästyin niihin kovasti, kuten sarjaankin. Sen juonenkäänteet ja hahmot olivat erinomaisia ja tarina oli todella koukuttava. Muutkin ovat olleet sarjasta samaa mieltä, sillä sarjan arviot olivat alusta asti ylistäviä. Sitten jotain muuttui.


Viimeiset kaksi kautta sarjaa olivat melkoisen vuoristoradan aikaa. Eräille ei käynyt miten jonkinlaiseksi feministi-ikoniksi noussut lohikäärmeiden äiti ryhtyikin lopussa ilkeäksi, mikä myös varmasti otti pannuun kaikkia jotka olivat lapsensa nimenneet Khaleesiksi. Yhtäkkiä se oli kun lapsen nimi olisi ollut Tyttö-Hitler.

Tosia taas otti pannuun "huono käsikirjoitus" ja juonen yksinkertaistaminen. Kirjan monipuolinen ja rikas tarina leikkaantui yhtäkkiä monipuolisesta ja monisävyisestä suhteellisen kaksiulotteiseksi.

Toki tietysti toisia ketutti sarjan monivärisyyskin ja havaittu pokkurointi ns. radikaalivasemmiston arvoille. Sarjan naishahmojen repliikeistä ja tarinoista tunnuttiin löytävän loputon määrä modernin feminismin gospelia.

Kaikilla on jokin hyvä selitys sille miksi sarja oli huono ja kamala ja monet ovat onnistuneet tekemään tästä selityksestä hyvin poliittisenkin. Yhtälailla, sarjan viimeisen kauden aiheuttama raivo oli suurta, niinkin että viimeisen kauden uusiksi tekemistä vaativa aloite on tätä kirjoitettaessa kerännyt yli puolitoista miljoonaa allekirjoitusta. Samaten faniraivosta on kirjoittaneet monet mediat, jopa Yleisradio.

Ei väliä

Keskustelu Game of Thronesin huonoudesta ja raivo sitä kohtaan on vähän alkanut jo hiiltyä, mutta ei kadonnut kokonaan, joten tämä on hyvä aika puhua siitä. Ehkäpä tunteet ovat riittävän viileitä että asiaa voidaan miettiä järkevästi.

Ja se järki on tässä: koko Game of Thronesin ympärillä vellova metakka on turhaa ja ajanhukkaa.

Oikeasti, kyseessä on televisio-ohjelma, jonka päätös ei ollut yhtä hyvä kun sarjan aiemmat osat antoivat ymmärtää. Mutta ei muuta. Kukaan ei kuollut, ketään ei satutettu, kukaan ei menettänyt mitään. Mutta silti tämä saa enemmän kansainvälistä raivoa ja huomiota kun Notre Damen tulipalo tai oikeastaan mikä tahansa todellinen inhimillinen tragedia mitä samaan aikaan sattui.


Tässä onkin ehkä yksi aikamme outouksia: huono viihde saa suuremman osan ihmisiä raivoihinsa ja barrikaadeille kun todelliset tragediat.

Ihmiset ottavat nämä tarinat omikseen ja jos ne eivät mene niin kun he haluavat, he polttavat proppunsa ja pelihousunsa samalla roviolla. Samalla unohdetaan kokonaan asioiden todellinen luonne: sarjan tapahtumia ei oikeasti tapahtunut. Se on vain teeskentelyä, jossa kalliisti palkatut ihmiset leikkivät kameran edessä olevansa jotain mitä eivät ole.

Ne ovat vain satuja. Kauniisti tehtyjä satuja, mutta satuja.

Isi, kerro se eri tavalla

Lopulta tässä Game of Thronesin raivossa ei ole juuri eroa ilmiöön minkä koen tasaisin väliajoin. Kun nimittäin kerron keksimiäni tai satukirjasta löytämiäni iltasatuja pienille pojilleni, he eivät aina tykkää siitä mihin satu menee ja sitten valittavat asiasta. Heiltä tämä ok-käytöstä, he ovat päiväkoti-ikäisiä lapsia.Mutta aikuisilta ihmisiltä on odotettava parempaa.

Lapsilleni kerron että se oli vain satu. Joskus on vain hyväksyttävä etteivät asiat mene sillä tavalla kun halusit. Ja että lopulta se oli vain satu, ei sen vakavampaa.

Ehkäpä tässä on jonkinlainen aikamme henki. Elämme maailmassa jossa ihmiset eivät kasva aikuiseksi, vaan leikkivät ja pelaavat ja kieltäytyvät ottamasta vastaan vastuullista roolia kaikkine sen vaateineen. Ja kuten lapset, he valittavat kun joku kertoo sadun tavalla josta he eivät pidä.

On ehkä aika alkaa kasvaa aikuiseksi. Game of Thrones loppui lässähtäen, mutta niin sadut joskus tekevät. Huomenna on päivä uus.

Kommentit

  1. Taytyy sanoa että kummaa porukkaa kun eivät tyydy siihen mitä heille on tehty. Niin minäkin tekisin kuten yleensä, myös siinä tapauksessa, jos katsoisin tuota teosta.
    Näiden olisi hyväksyttävä se, halusivat eli eivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Joskus jokin ei mene niin kun haluat ja voit itkeä sitä tai hyväksyä sen. Tässä on päätetty pitkälti itkeä.

      Ei siinä mitään, epätyydyttävä loppuhan se oli, mutta se oli kuitenkin... vain tv-sarja.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.