Empatian puute on ääni Perussuomalaisille, eli miksi meidän on kuunneltava natseja

Luitko jo otsikon ja hermostuit? Hyvä, mutta ennen kun poltatte koko blogin maan tasalle, haluaisin selittää mitä tarkoitan tällä tarkoituksella kärjistetyllä otsikolla. Pelkään nimittäin meidän olevan yhteiskuntana sortumassa kovempiin ja kovempiin arvoihin, eikä se kehitys ole positiivista. Ja osana tätä on miten osa kansalaisista kokee ettei heitä arvosteta tai kuunnella.

Pidit siitä tai et, ääriainekset ovat osa yhteiskuntaamme ja jos haluamme toimivan yhteiskunnan, täytyy meidän kuunnella kaikkia. Vaihtoehto tälle on nykytilanne jossa Perussuomalaiset ovat maamme suurin puolue. Meidän on opittava käyttämään vahvinta asettamme, empatiaa.


Perussuomalaisilla on helppoa

On tiettyjä asioita jotka huolettevat kansan syviä rivejä ja yksi kuumimmista perunoista tässä on maahanmuutto. Jos julkisessa keskustelussa haetaan syitä tälle, yleensä rasismi tai muukalaisviha nousevat esiin ensimmäisinä selityksinä, muita näet korkeintaan sivumainintoina, jotka myös yleensä lakaistaan äkkiä maton alle.

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole keskittyä maahanmuuttoon tai puhua sen hyveistä tai ongelmista, se on vain keppihevonen jolla ratsastamme varsinaiseen pointtiin, joka on tämä: ne ihmiset jotka ovat huolestuneita maahanmuutosta kokevat ettei heitä kuunnella. He ovat huolissaan ja peloissaan, mutta sen sijaan että heidän murheitaan käsiteltäisiin, heidät leimataan natseiksi, rasisteiksi ja muutenkin epäilyttäväksi ainekseksi.

Tämä on hyvä ajatella omalle kohdalle. Miltä sinusta tuntuisi jos saisit jatkuvasti kuulla olevasi huono ihminen? Ei kovin mukavalta varmaankaan.

Sitten peliin lisätään toinen näkökanta. Kuvittele että sinua on haukuttu pitkään rasistiksi ja etuoikeutetuksi setämieheksi ja sitten pelikentälle tupsahtaa taho jota myös haukutaan näillä samoilla sanoilla. Ja se porukka ei haukukaan sinua, vaan itseasiassa ottavat sinut vastaan avosylein?

Ja siinä on pähkinänkuoressa Perussuomalaisten nousu Halla-ahon alla. Persut tarttuivat tiukasti kiinni murheenaiheeseen jonka merkittävä osa kansasta jakaa ja ratsasti sillä historiansa suurimpaan suosioon.

Ääni äänettömille

Perussuomalaisten vahvuus on nimenomaan siinä, että heidän kauttaan joukko kansan syviä rivejä kokee saavansa äänen. Nämä vähemmän sivistyneet, ehkä jopa nuhruiset ja nukkavierut ihmiset, ehkä asenteiltaan ulkomaalaisvastaisetkin, ovat vuosikausia olleet se ryhmä jota Suomessa saa pilkata. Kukaan ei ole puolustanut Suomen alempaa keskiluokkaa, sen sijaan heitä on syyllistetty ja syytetty kyllä.

Oli tämä totta tai ei, se ei ole merkityksellistä. Tämä on se kokemus mikä monilla tässä ihmisluokassa on, vaikkei se totta olisikaan. Nämä vähävaraisemmat lähiöiden ja haja-asutusalueiden asukit kokevat itsensä unohdetuiksi tai pahempaa demonisoiduiksi ja he ovat nyt se porukka joka antaa Perussuomalaisille ennenkuulumattoman laajaa mandaattia.

Perussuomalaisten äänestäjäkunnasta ei ole paljoa hyvää kirjoitettu, eikä heitä lähellä olevista organisaatioista. Mutta sen lisäksi heitä ei kyllä ole paljoa kuunneltukaan.

Tämä vähätuloisten joukko tuskin tulee hyötymään perussuomalaisista. Kuten näimme Soinin päästessä hallitukseen, Persut tulevat olemaan kylmää kyytiä vähävaraisemmille. Vasemmistopuolueemme ovat tämän nykyisen hallituksen alkukaudella tehneet jo enemmän hyvää näille hyljeksityille kun mitä edellinen hallitus koko olemassaolonsa aikana.

Se mitä he eivät ole tehneet on vedonneet näihin syviin riveihin. Ei, enemmänkin olemme nähneet miten eri puolueissa on tehty irtiottoja ja etäännytty kansan syvistä riveistä, ettei vaan itse tulisi assosioidutuksi näiden lähestulkoon natsien kanssa.

Joten nämä ihmiset äänestävät sitten puoluetta joka ainakin puheissaan puhuttelee näitä kansan alaluokkiamme. Vaikka teot puhuvatkin jotain aivan muuta.

Erityisen pahasti tämä on iskenyt juuri demareihin. SDP:n kannattajakunta on perinteisesti ollut ns. duunarit ja vasemmistolaiset jotka eivät koe Vasemmistoliittoa omakseen. Nyt duunareista vain vanhan aatteen paloa muistelevat ovat jäljellä, muut ovat perussuomalaisten laarissa.

Kärpäsiäkin saa paremmin kiinni hunajalla

Mitä pitäisi ehdottomasti tehdä on alkaa kuunnella näitä ihmisiä. Jos haluamme ettei meitä odota Perussuomalainen tulevaisuus, on meidän otettava oppia Daryl Davisiltä. Tämä tummaihoinen muusikko onnistui tuomaan kaksisataa ihmistä pois Klu Klux Klanin vaikutuksesta ja hänen menetelmänsä oli nimenomaan lähestyä näitä klaanilaisia ihmisenä. Hän ei huutanut heille natsia tai valkoista ylivoimaisuutta. Hän ystävystyi.

Ja näin meidänkin pitäisi tehdä. Meidän pitäisi oikeasti alkaa puhua ja kuunnella niitä jotka ovat tähän nationalismin pyörteenseen langenneet. Eikä kuunnella, jotta voisimme kertoa miksi he ovat väärässä, vaan kuunnella ja ymmärtää. Yhteiskunnasta sulkeminen onnistuu vain jos kyseessä on pienenpieni vähemmistö ja Perussuomalaisten kannatuksesta päätellen näin ei ole. Kyseessä on merkittävä joukko ihmisiä, naapureitamme, sukulaisiamme ja ystäviämme.

Voimme kääntää heille selkämme ja näin näyttää miten meillä on tiukka linja "natsien" kanssa, näin kiillottaen omaa kilpeämme. Mutta näin myös takaamme heidän etsivän hyväksyntää sitten muualta, niiden lomasta jotka eivät tällaista natsileimaa heille anna. Tai välitä jos sellainen on muualta annettu.

Meidän pitää oppia kuuntelemaan. Meidän pitää oppia ymmärtämään ja antamaan sympatiaa. Ja meidän pitää oppia tekemään tämä kaikille, ei vain tietyille ihmisryhmille, vaan kaikille. Jokainen yksilö ansaitsee tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Meidän on opittama myös keskustella kriittisesti aiheista jotka ovat joillekin pyhiä lehmiä, oli se sitten maahanmuutto tai vaikkapa transasiat. Tärkeintä on ettemme ala haukkumaan "väärän" mielipiteen omaavaa henkilöä, vaan yritämme ymmärtää häntä.

Tai sitten voimme vaan luovuttaa ja antaa shown Perussuomalaisille. Tässä mielessä valinta onkin oikeastaan joko se että opimme kuuntelemaan näitä kansan syviä rivejä ja ymmärrämme ja yritämme auttaa heitä niissä ongelmissa, jotka heitä huolettavat. Jos emme, on se sama kun jos äänestäisimme itse Perussuomalaisia.


Kommentit

 1. "Nämä vähemmän sivistyneet, ehkä jopa nuhruiset ja nukkavierut ihmiset..."
  "Nämä vähävaraisemmat lähiöiden ja haja-asutusalueiden asukit..."
  Eli persujen kannattajat ovat mielestäsi sellaisia vähän tyhmiä reppanoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee huviksesi tutkimus siitä kuka kannattaa mitäkin puoluetta ja osoita käsitykseni vääräksi. Odotan kyllä. Jos et jaksa tehdä itse tutkimusta, voit tietysti tutustua yhteen jo tehtyyn sellaiseen ja katsoa ovatko ne kanssani eri mieltä.
   Esimerkiksi tämä.

   Poista
  2. Enkä mielestäni sanonut ketään tyhmäksi reppanaksi. Älä laita sanoja suuhuni.

   Poista
  3. https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/hyvinvointiyhteiskunta/parhaimmassa-asemassa-olevat-vahvimmin-maahanmuuttoa-vastaan

   "Enkä mielestäni sanonut ketään tyhmäksi reppanaksi. Älä laita sanoja suuhuni."

   Ei kukaan taida väittääkään, että olisit näin sanonut. Se taitaa olla AaJiin oma tulkinta, ja käyttämiesi ilmausten perusteella ei mitenkään kovin kaukaa haettu.

   Poista
 2. Se oli oma tulkintani tästä "vähemmän sivistyneet, ehkä jopa nuhruiset ja nukkavierut ihmiset." Ymmärrän kyllä että paremmat ihmiset mielellään ajattelevat että persuja äänestävät vain kouluttamattomat ja "ne muut". Muutenhan mieleen saattaisi tulla pelottava ajatus siitä, että siellä omissa piireissäkin, ehkä se työpaikan mukava tyyppi tai oma naapuri, onkin salaa persu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki, stereotyypittämällä missaa aina joitakin vähemmän ilmiselviä tapauksia. Tämä koskee myös varmasti persuja.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.