Maailmanloppu on alkanut Australiasta

Olemme katselleet jo muutaman vuoden ekosysteemimme ja ilmastojärjestelmämme katastrofaalista romahdusta. Ehkäpä tämä romahdus onnistutaan pysäyttämään, mutta kaikkia ei voida pelastaa. Australia on nyt aloittanut tuhoutumisen ja sitä ei ole pysäyttäminen.

Provokatiivisesta otsikosta huolimatta, puhutaan hieman siitä miksi Australian päivät on luettu.

Australia palaa

Australiaan ravistelee tällä hetkellä massiivinen metsäpalojen sarja ja hirvittävä helle. Kuumuus on ylittänyt 50 celciusastetta ja maa palaa  MyFireWatchin palokartta antaa järkyttävän kuvan jossa melkeimpä koko Australia on tulessa.

Toki Australiassa palot eivät ole mitenkään tavattomia, mutta tämän vuoden palot eivät ole mitään tyyppillistä. Keskimääräisenä vuotena palojen huippu saavutetaan joulu-tammikuun vaihteessa ja palot koskettavata 280 000 hehtaarin aluetta.  Nyt 2,2 miljoonaa hehtaaria on jo palanut ja palojen huippuaikaa ei vielä ole edes saavutettu. Suomeksi sanottuna palojen pitäisi siis vielä jopa pahentua.

Lisäksi tänä vuonna palot ovat levinneet myös alueille jotka eivät tyypillisesti pala, kuten Australian sademetsiin, joissa on myös mitattu usean metrin korkeuteen nousevia liekkejä.


Nämä palot eivät tule myöskään olemaan viimeiset laatuaan.

Kuumempi tulevaisuus

Ilmastonmuutos lämmittää säätä nyt koko ajan ja jatkossa keskilämpö tulee vain nousemaan. Yksittäisiä viileämpiä vuosia voi tulla, mutta lämpötilat eivät ole laskemassa. Pienikin nousu keskilämpötilassa on merkittävä muutos kuumimpien alueiden kuumimmissa lämpötiloissa.

Ja vaikka ilmastonmuutosta lähdettäisiin torjumaan aktiivisesti (mitä tällä hetkellä emme tee), Australia on silti tuomittu. Millään toimenpiteillä ei ole vaikutusta nopeammin kun kymmenien vuosien päästä. Parhaimmassakin tilanteessa Australiaan odottaa monta entistä kuumempaa ja tulipaloisempaa vuosikymmentä.

Tämä ei ole kestettävissä. Australian ekosysteemit eivät kestä tällaista kuormitusta ja katastrofaalinen romahdus on edessä. Omaisuuden arvo Australiassa tulee romahtamaan ja elämänlaatu ei ole nousemassa. Australia ei toki ole katoamassa mihinkään, sen elinkelpoinen alue vaan tulee kutistumaan niin pieneksi, ettei eläminen siellä enää tule olemaan mahdollista.

Ja tämä on siis väistämätöntä.

Kehitystä ei enää voida pysäyttää

Keskilämpötilojen nousua ei ole onnistuttu hillitsemään, koska sitä ei valtaosassa maailmaa edes yritetä. Nyt tuloillaan on 1-2:n asteen lämpeneminen joka tulee seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana tekemään Australiasta helvetin maan päällä. Kuumat kaudet muuttuvat tukalammiksi ja kamalammiksi ja tämän vuoden ennätyspalot ovat pian jokavuotinen ilmiö.

Australia ei toki ole yksin. Lähi-Itää odottaa jotain samantapaista, samaten esimerkiksi Intian ja Pakistanin kuumimpia alueita. Keskilämpötilojen nousu tulee tekemään huippukuumista ajanjaksoista yleisempiä ja pahempia. Ilmastonmuutos tulee tuhoamaan näiden alueiden taloudet nopeasti, sillä pian on selvää etteivät nämä alueet ole elinkelpoisia, jolloin esimerkiksi kiinteistöjen hinnat romahtavat ja sijoitukset näihin paikkoihin menettävät arvonsa.

Tämä tietysti on pientä näiden alueiden ekosysteemien tuhoutuessa.

Ja valitettavasti tätä emme voi estää. Planeetan ilmastojärjestelmä reagoi tekoihimme pitkällä viiveellä. Nykyinen lämpeneminen on seurausta viime vuosikymmenten kehityksestä ja mikään mitä teemme nyt ei seuraavia vuosikymmeniä viilennä. Nyt tehtyjen voimakkaimpienkin toimien seuraukset näkyvät vuosikymmenten päässä ja kuumeneminen sillä aikaa jatkuu. Lopulta lämmönnousu voi lähteä laskemaankin, paitsi jos lämmönnousu alkaa ruokkimaan itse itseään, jolloin edessä on todellinen maailmanloppu.

Tämä on hyvä ymmärtää ilmastonmuutoksessa, olemme myöhässä. Sitä ei voi enää estää. Ekologinen ja humanitäärinen katastrofi on tulossa ja ainoa mitä enää voimme tehdä on rajoittaa sen pahinta osaa. Miljoonat tulevat kuolemaan, kokonaisia saaria tulee hukkumaan ja maa-alueita muuttumaan elinkelvottomiksi. Australiaa ei todennäköisesti voi enää pelastaa. Monia saarivaltioita ei enää voida pelastaa. Jäätiköiden sulamista ei enää voida estää.

Tämän todellisuuden kanssa meidän olisi äärimmäisen tärkeää tehdä asialle jotain, jotta seuraavat sukupolvet voisivat selviytyä katastrofin yli. Tai sitten voimme mitä Australian ilmastonmuutoksen kieltävä pääministeri Scott Morrison on tehnyt sillä aikaa kun Australia palaa: lomailla Hawailla

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Turhaa maailmanlopun julistusta!

  Australiassa palava alue suhteutettuna Suomen kokoiseen alueeseen, vastaa meillä 31km kanttiinsa olevaa aluetta.

  Suomen päästä päähän ulottuessaan Australiassa vuosittain palava pensas/maasto/metsäpalo olisi Suomen kokoisessa maassa leveydeltään 102 metriä. Paljonhan se on, en kadehdi.
  Mutta jos tarkennetaan meneillään olevan palon syitä, on ylitse muiden mahdottoman kovat tuulet.

  Vuonna 2018 tuli tuhosi Ruotsissa 15,8km kanttiinsa olevan alueen.
  Artikkelissa mainittu Australiassa palanutta 2,2 milj hehtaaria voisi verrata ajatuksissa vaikka ylen 13.8.2019 julkaisu siperian metsäpaloista, jotka riehuivat 4,5 milj hehtaarin alueella. Onhan maa toki 2,2 kertaa Australiaa suurempi.

  Mutta maailmanloppua noilla tulilla ei tulla saamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhteuttaminen ei tässä ole hyödyllistä. Ei ole mitään merkitystä minkä kokoisia nämä palot olisivat "Suomessa", koska ne eivät pala Suomessa. Oleellista on miten valtavaa tuhoa ne tekevät ja sen vähättely tuolla tavalla on todella typerää.

   Myöskään Siperian maastopalot (joihin myönnän etten ole perehtynyt) eivät ole hyvä juttu. Niihin viittaaminen ei myöskään millään tapaa muuta tämän tilanteen kamaluutta.

   Nämä tulet eivät maailmanloppu ole. Nämä tulet ovat esimakua siitä. Siitä millainen Australia on kohta joka kymmenes vuosi, sitten joka viides vuosi ja lopulta joka vuosi kun lämpeneminen tekee tehtävänsä.

   Poista
 3. Lisättäköön vielä suhteutettuna jutussa olevaan Australian karttaan, että pinta-alaltaan kyseinen 2,2 milj hehtaaria vastaa suunnilleen kartassa olevan Australia sanan lopun ia-kirjainten peittämää pinta-alaa.

  En mitenkään vähättele onnettomuuden määrää, enkä vakavuutta, mutta niin media, ilmastouskonto, kuin tälläiset blogikirjoitukset luovat turhia pelkoja. Aivan turhia!

  Ihmisten on syytä AINA itse perehtyä asiaan, eikä uskoa suoralta kädeltä, mitä heille yritetään syöttää. Kirjoittajienkin olisi syytä tarkistaa sanomansa, eikä kopioida sitä, jonka joku toinen on pannut alulle. Tämä koskee myös lehdistöä, valitettavasti.
  Epäilkää-Tarkistakaa-Kritisoikaa-Oikaiskaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa. Väität keskellä ettet vähättele onnettomuuden määrää tai vakavuutta. Kun juuri olet kirjoittanut kaksi pitkää kommenttia jossa teet juuri niin.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.