Korona todistaa että ilmastonmuutos on voitettavissa

Korona tuli ja kaikki meni. Ainakin lentoliikenne romahti, öljyn hinta romahti myös tarpeen romahdettua ja tapahtumia peruttiin. Tapahtui kaikenlaista mitä yllättäen pidettiin mahdottomana kun puhuttiin ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Niin, muistatteko sen jutun joka tappaa meidät kaikki? Ei koronan, vaan ilmastonmuutoksen. Teemme koronaa torjuessamme pitkälti paljon niitä asioita, joita meidän pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi - ja joita on tähän asti väitetty mahdottomiksi.



Korona vs. ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen torjuntaan ei halua kukaan kunnolla lähteä. Tai siis ei valtioiden tasolla, koska jokainen pelkää oman toiminnan iskevän talouteen, ja kilpailevat maat voivat tällöin iskeä väliin ja kerätä voitot. Kukaan ei halua siksi rajoittaa tai kovemmin verottaa lentoliikennettä esimerkiksi, tuotannon rajoittamisesta puhumattakaan.

Mutta Kiinasta kuuluu kummia: hiilidioksidipäästöistä on kadonnut jopa neljännes. Nyt lentoja on rajoitettu monissa maissa, radikaalein veto lienee Trumpin 30:n päivän lentokielto Euroopasta. Lentojen ja liikkumisen rajoittaminen on toki tärkeää viruksen hallinnassa, mutta tietysti Trumpin päätös oli kaikkea muuta kun terveyttä hakeva, koska esimerkiksi Britanniaa tämä kielto ei koske.

Toisaalta Trump tekee kovasti työtä korostaakseen miten korona on ulkomaalainen, joten hänen lähestymistapansa voidaan summata näin: 
Mikä tehoaisi koronaan? Miten olisi Rasismi?
Mutta lentokielto Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on kuitenkin massiivinen ilmastopäästöjen vähennys, oli sen takana miten tahansa typerät perustelut. Sen säästämät hiilidioksidipäästöt ovat uskomattoman suuret.

Ja nämä ovat juuri niitä asioita joihin meidän pitäisi tottua. Lentoyhtiöiden konkurssit, halpojen lentojen katoaminen, lentojen rajoittaminen (tai vaikka tiukkaa verottaminen) ovat juuri niitä asioita mitä pitäisi tehdäkin.

Ja entäpä tuotanto? Kiina on maailman tehdas, saastuttava ja epäeettinen tehdas, mutta tehdas. Nyt kun sen ovet on suljettu ja avautuvat varsin hitaasti, onko tässä tilaisuus tuoda tuotantoa takaisin esimerkiksi Eurooppaan? Tämä tekisi tuotannosta monella tapaa vähäpäästöisempää ja leikkaisi myös tavaratoimitusten jättimäisiä päästöjä.

Tämä ei saa koskaan loppua

Nyt koronan kanssa olemme nähneet yksiselitteisesti, että ilmastonmuutoksen torjunta on mahdollista. Olemme alkaneet tekemään siihen tarvittavia toimia torjuaksemme koronan leviämistä, tekemään siis niitä toimia, jotka ilmastonmuutoksen kanssa väitettiin mahdottomiksi.

Nyt meidän on vain osattava vaatia näitä toimia myös jatkossa. Tämä ei voi pysähtyä tähän, jos haluamme jättää maailman seuraaville sukupolville elinkelpoisena.

Kommentit

  1. Ihmiset on kohtalaisen helppo saada hyväksymään väliaikaiset kriisitoimet, vaikka ne iskisivät kipeästi. Ilmoitus että kriisiolosuhteita ei peruta enää koskaan vaan ainoastaan tiukennetaan tästä lähtien voi olla hankalampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeampaa toki, muttei mahdotonta. Olemme nyt kouriintuntuvalla tavalla nähneet miten taloudellisenkin hyvinvoinnin uhalla voimme leikata ja estää ja rajoittaa. Nämä toimenpiteet pitää saada pysyviksi, tai edessä on yhteiskuntamme loppu.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.