Tämän julkaisun takia Facebook haluaa poistaa sivuni

Blogilla on ollut Facebook-sivu jo useita vuosia ja se on ollut helppo reitti seurata uusia kirjoituksia. Sain kuitenkin ilmoituksen että yksi julkaisuni 2020 tammikuulta voi päättää tämän Facebook-sivun olemassaolon. Haluatteko nähdä mikä kuva oli liikaa Facebookille? 

Ensin toinen kuva, ettei tämän blogauksen esikatselukuva hermostuta Zuckerbergiä liikaa.

No niin, nyt kun Facebook on tyydytetty, näytetään kuva.

Eli kuva jossa kerrotaan mitä Hermann Göring kertoi siitä, miten saksalaiset saatiin sotaan. Menetelmä on yksinkertainen: uskottelet ihmisille, että heidän kimppuunsa ollaan hyökkäämässä ja sitten mustamaalaat kaikki sodanvastaiset pasifistit epäpatrioottisina rottina.

Miksi raja ylittyi?

Tämä kuva oli kuitenkin liikaa Facebookille ja ymmärrän syyt. Toki on outoa, että vuoden vanha kuva herättää nyt naamakirjan ärtyineisyyden, mutta sekin on ymmärrettävää. Ei siis hyväksyttävää, ei kumpikaan äskeisistä, mutta ymmärrettävää.

Kyse on tietenkin algoritmeistä. Trumpin jälkeinen aika on tuottanut verkon täynnä misinformaatiota, salaliittoja, rokotevastaista valehtelua, natsipropagandaa, sepitteitä ilmastonmuutoksen olemattomuudesta ja muuta fiktiota. Facebook on alkanut ottaa hieman varovaisia askelia tätä misinformaatiota vastaan ja käyttää tässä automaattisia työkaluja. 

Vanha sisältö jää joskus näiden työkalujen hampaisiin, sillä sisältö saattoi olla täysin hyväksyttävää vielä 2020 alussa toimineille algoritmeille, mutta nykyiset algoritmit eivät ole samaa mieltä. 

Tämä on toisaalta hyvä asia, koska haluammekin päästä eroon joukosta natsipropagandaa esimerkiksi. Taputan kaksin käsin Facebookin päätökselle deletoida natsipropaganda, Q-salaliittoroska ja rokotevastainen tuuba. Roskikseen vaan, kyse niissä kun ei ole mistään sananvapaudesta, vaan valehtelusta ja vääristelystä, eikä sillä tarvitse olla sijaa millään alustalla. 

Automaattinen poliisi, valamiehistö ja tuomari

Missä metsään on menty on siinä miten tässä on lähdetty toimimaan. Automatiikka tekee poistot ja jakaa tuomiot. Ihminen ei tarkista sisältöä, ainakaan ennen kun joku valittaa. Facebook säästää näin miestyövoimassa, mutta menee pahasti metsään tarkkuuden puutteessa.

Mutta nyt olette nähneet mistä Facebook on valmis jakamaan poistovasaraa: siitä että kerrot jotain natsivastaista käyttäen kuvaa natsista ja natsien omia sanoja. Algoritmille riittää kun julkaisussasi on piirteitä kielletystä asiasta, oli sen viesti lopulta mikä tahansa.

Aika alkaa julkaista pelkkiä kissagiffejä.


via GIPHY

Kommentit