Texasissa oikeastaan rakastetaan säännöstelyä (ei vaan yritysten)

Texas on viime viikot nauttinut säännöstelyn purun ja pienen hallinnon kauneutta. Kiitos heikon säännöstelyn, koko osavaltion sähköverkko on ollut nurin ja ihmisiä kuollut. Kaikki vain koska Texas ei halua säännöstelyä. Texasin hallituskin on niin pieni ja tehoton, että se pakeni Meksikoon lomailemaan pakkasta pakoon!

Mutta todellisuudessa Texas ja sen republikaanivetoiset poliitikot eivät pelkää tai vierasta säännöstelyä. Se on vain tekosyy. Todellisuudessa he tahtovat lisää säännöstelyä, mutta he haluavat säännöstellä naisten lisääntymisoikeuksia, eivät yritysten toimintaa.


Texasin kylmä tuuli

Texasissa tosiaan on ollut sähköongelmia viime aikoina. Texasilla on oma muusta Yhdysvalloista hieman erillinen sähköverkko, koska Texas ei halua ottaa käyttöön tähän sähköverkkoon liittyvää liittovaltion säännöstelyä. Texashan on eräänlainen "anti-Kalifornia", matalat verot ja vain minimaalista säännöstelyä. Näin kuvaa toki itseään moni muukin Yhdysvaltojen keskilännen osavaltio.

Säännöstelystä olisi toki hyötyäkin, esimerkiksi juuri säännöstely olisi ollut se mikä Texasin sähköverkon olisi pelastanut, mutta sitä ei missään nimessä haluta tehdä. Se nimittäin maksaisi rahaa. Nytkin Texasissa kovaa vauhtia yritetään maalata sähköongelmia puhtaiden energiamuotojen syyksi, vaikka todellisuudessa kyse on aivan muusta.

Säännöstelyn pelkoa Texasilla ei nimittäin oikeasti ole, he vaan eivät halua säännöstellä yrityksiä! Texasissa ihmiset eivät nimittäin ole vapaita, vain yritykset. Ja tämä ei näy missään yhtä selvästi kun raskaudenkeskeytyksiin ja naisten lisääntymisen hallinnan oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. 

Esimerkiksi Texasissa on säädetty ja on nytkin voimassa hyvin tiukkoja rajoituksia siihen miten vapaita naiset ovat päättämään oman raskautensa

Aborttirajoitukset Texasissa

Teksasin laki vaatii kaksi erillistä lääkärikäyntiä ennen raskaudenkeskeytyksen saantia. Naisen on käytävä sonogrammissa ja kuunneltava valtion vaatimuksesta käytännössä luento lääketieteellisistä riskeistä, adoptiovaihtoehdoista ja sikiön kehitysvaiheista - ja osa tiedosta joka tässä kerrotaan on virheellistä. Sen lisäksi nainen joutuu odottamaan 24 tuntia sonogrammin ja höpöhöpöinformaation vastaanottamisen jälkeen, ennen kuin teet abortin.

Eli voimalaitoksen ei tarvitse varmistaa toiminnallisuuttaan talviolosuhteissa (mitä Texaskin kokee vuosikymmenen tai parin välein) vaikka ihmisiä kuolee sen puutteen takia. Mutta auta armias jos jos nainen sattuu tulemaan raskaaksi väärään aikaan tai väärälle ihmiselle, siinä eivät Texasin republikaanit kukaan huuda turhasta säännöstelystä, vaan säännöstelyä keksitään lisää.

Säännöstelyyn hukuttaminen onkin ollut vuosikymmeniä Texasin ja muiden raamattuvyöhykkeen osavaltioiden keino taistella aborttioikeutta vastaan. Yhdysvalloissa aborttioikeus on periaatteessa universaali ja korkeimman oikeuden Rowe vastaan Wade-tapauksen lukitsema. Eri osavaltiot ovat vaan vuosi vuodelta yrittäneet säätää ja säätäneetkin joukon erilaisia rajoituksia tekemään abortista vaikeaa tai mahdotonta. 

Esimerkiksi Texasissa paikallishallinto ei voi tehdä yhteistyötä raskauden keskeytyksen palveluita tarjoavien toimijoiden kanssa, ei verohelpotusten, eikä tilojen vuokraamisen muodossa, eikä mainostaa tai tuoda esiin näitä palveluita. Tämä laki tuli voimaan 2019, joten kyse ei myöskään ole mistään historiallisesta artifaktista, vaan sen allekirjoitti kuvernööri Greg Abbott aivan äskettäin.

Säännöstelyjä halutaan siis purkaa, mutta vain kun säännöstely sattuu koskemaan bisneksiä. Ihmisten elämää ollaan valmiit säännöstelemään tarkastikin, aivan biologiselle tasolle asti. Tervetuloa Texasiin cowboy, osavaltioon jossa rosvoparonit omistavat sinut ja saavat sinut uskomaan sen olevan hyvä juttu.

Kommentit