Oikeiston puheet vs. oikeiston teot

Oikeisto tai porvarit ovat luoneet imagoaan vuosia. Oikeiston yksi helmasynti on kuitenkin tämä:  väittää välittävänsä jostain, mistä eivät todella välitä. Kuten valtion velkaantuminen. Puhutaan tänään siitä mitä oikeisto oikein on, mitä se ajaa ja mitä se ei aja.

Monimutkainen maailma

Asiat ovat monimutkaisia. Elämme niin mutkikkaassa ja monimuotoisessa maailmassa, että asioita on usein hankala hahmottaa, koska näemme niistä parhaimmillaankin vain pienen osasen. Ilmiöillä on useita syitä niiden takana ja melkein aina yhtä selitystä puskevat ovat väärässä.

Tällaisessa maailmassa aina välillä törmää kuitenkin johonkin yksinkertaiseen selitykseen, mikä avaa jonkin monimutkaisen konseptin yksinkertaisella tavalla, ehkä yksinkertaistaen sitä, mutta säilyttäen kuitenkin asian ytimen.

Ja olen viimein löytänyt hyvän summauksen siitä mikä erottaa nykyisen vasemmiston ja oikeiston toisistaan:

Kuvaus: Star Trek on tulevaisuus jonka vasemmisto tahtoo, Handmaids Tale on tulevaisuus minkä oikeisto tahtoo.


Tämä on myös jotain mikä on hyvä pitää mielessä kun vasemmistoa ja oikeistoa katsoo. Nettinatiiveilla on kuitenkin tapana unohtaa nämä asiat, varsinkin oikeiston syleilleillä 4chanin kasvateilla ja GamerGaten veteraaneilla.

Monilla täällä netissä nimittäin on outo käsitys siitä, että oikeistokonservatiiviset voimat olisivat heidän puolellaan. Esimerkiksi, että videopelit ovat jotain minkä vassarifeministit tahtovat pilata ja jota aseintoiset punaniskakonservatiivit suojelevat. 

Se tietysti on virheellinen kuva. Muistetaan kuitenkin miten videopelit ovat olleet oikeisto-kristittyjen hampaissa vuosikymmeniä. Miten 90-luvulla videopeliväkivalta oli jotain mitä juuri oikealla katsottiin pahana - ja mikä on taas alkanut muuttua pahaksi, kun jenkkikonservatiivit etsivät syntipukkeja massiivisille ampumavälikohtauksille, katsomatta vahingossakaan aseiden helppoon saatavuuteen maassaan.

Puhe vs. käytäntö

Oikeiston ideologian keskellä on monia asioita, mutta sen käytäntö on mitä meidän pitää katsoa. Käytäntö on tämä:

 • Otetaan enemmän velkaa, vaikka puhutaan vastuullisesta taloudenpidosta
 • Puhutaan seksuaalikasvatusta ja raskaudenkeskeytystä vastaan, mutta ei anneta apua yksinhuoltajille tai teiniäideille
 • Puhutaan vapaudesta, mutta sensuroidaan asiat joille ollaan herkkiä, kuten jos jossain näkyy nänni
 • Ja ennen kaikkea, tehdään selväksi että se on oikeastaan vasemmisto, joka ne ikävät asiat tekee

Suomessakin tämä valitettavasti pitää paikkansa. Muistetaan kuitenkin että Kokoomus ja Keskusta ovat usein puhuneet miten taloudessa pitäisi olla vastuullinen, mutta se on vain puheenaihe jos puhutaan kansalaisten etujen leikkaamisesta. Todellisuudessa velka maistuu porvareille enemmän kun hyvin, velkaantuminen on vain heidän lempitekosyynsä minkä varjolla leikata.

Suomen valtionvelan määrä puolueittain. Suurimmat ovat Kokoomus, RKP, Kristilliset, ja Keskusta. Muille jää yhteensä noin neljännes koko kaaviosta.

He, kuten kaikki oikeistotahot käyttävät klassista shokkidoktriinia:  kansalaiset kun eivät suostu etujen leikkaamiseen, ellei leikkausten takana on shokkia. Ihmisiä pitää järkyttää, jotta leikkaukset ja etujen ryöstö niellään nikottelematta.

Velka on pitkään ollut se rakas tekosyy. Kuvitelkaa mitä leikkauksia olisimme päässeet nauttimaan jos oikean kriisin, koronapandemian aikana meillä olisi ollut oikeistohallitus. En epäile hetkeäkään, etteikö sairaanhoito olisi tehokkuuden nimissä nopeasti yksityistetty, ammattiliitot olisi kuohittu, työntekijöiden edut hävitetty ja kiky-päivistä olisi tullut kiky-viikkoja.

Tämä kannattaa pitää mielessä kun menet äänestämään ensi kerran. Meilläkin on oikeisto, joka ei kannata hyvinvointivaltiota. Mitä oikeisto tekee oikeasti näkyy siinä mitä Juha Sipilän alla tapahtui. Saimme yksityistämisiä, valtionyhtiöiden myyntiä, luonnonvarojen antamista suuryrityksille, kansalaisten kurjistumista, leikkauksia koulutukseen, leikkauksia työttömyystukiin ja lisää velkaa.

Ne ovat ne asiat mitä oikeistohallitus tuo. Mutta kerrompa mitä he eivät tuo. He eivät vähennä maahanmuuttoa tai ulkomaisen työvoiman tuontia Suomeen, nämä polkevat työvoiman hintaa kivasti ja Keskustalle on liian tärkeää saada mansikkaorjia. He eivät ratkaise tai merkittävästi vähennä työttömyyttä, se kun kasvattaisi työn hintaa (he kyllä leikkaavat työttömiltä). 

Ja he eivät vähennä velanottoa.

2 kommenttia:

 1. Ja tuon kaiken jälkeen Sipilä kehtasi patsastella pitkin lehtien kansia, kuinka Suomi on nyt laitettu kuntoon ja pelastettu! Samalla kun oli kurjistanut aktiivimalleillaan ja muilla heikennyksillään keskivertokansalaisen elämää, hienoa kuntoon laittoa.

  Harmi, että kirjoitat nykyään niin harvoin. Luulen että sinulla olisi sana jos toinenkin sanottavana tämän hetken polttavista puheen aiheista, mutta ymmärrän kyllä niihin tarttumattomuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan harvoin, koska olen hieman menettänyt uskon nettikirjoittelun kautta vaikuttamiseen. En oikein koe että tällä saavuttaa tällä hetkellä mitään mielekästä.

   Olen myös pettynyt itseeni kun annoin itseni tulla harhautetuksi ja vaikutetuksi ja tukenut epähuomiossa äärioikeistolaisia talking pointteja.

   Poista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.