EU:n pitää rajoittaa Suomen metsien käyttöä

Oletteko jo kuulleet, että Suomelta viedään itsenäisyys, päätösvalta ja kunniakin? Todennäköisesti olet jos olet seurannut uutisointia EU:n ympäristöpaketista ja sen vaikutuksista Suomen metsien hoitoon.

Viime päivien uutisointi EU:sta Suomen metsien kimpussa on ollut huvittavaa seurattavaa. Ulos on tullut joukko artikkeleita, missä kaikissa alleviivataan miten Suomelta ollaan riistämässä oikeutta tehdä metsänhoitoa niin kun halutaan. Tai että nyt muu Eurooppa jonka metsät on jo hakattu pois kieltää Suomea tekemästä samoin.


Suomen metsäteollisuus ei ole kestävää

Monilla on käsitys Suomesta metsien paratiisina, jossa vihreä täyttää maat. Todellisuus ei ole niin ruusuinen. Metsää on toki paljon, mutta se ei ole kauhean laadukasta metsää - paitsi tietysti metsäteollisuuteen. 

Luonnollinen metsä sisältää uutta ja vanhaa kasvustoa, monia eri lajeja, jotka luovat ympärilleen olosuhteet monimuotoisuudelle kasvaa ja joka toimii myös tehokkaana hiilidioksidin nielijänä. Suomen metsät eivät ole tällaisia.

Meillä on Suomessa reilu meininki ja metsäteollisuus, joka on systemaattisesti tehnyt selvää vanhasta kasvustosta ja jonka toiminta ei ole ekologista nähnytkään. 

Suomessa metsiä on hoidettu vuosikymmenet niin, että metsä pistetään matalaksi ja uutta laitetaan tilalle. Mutta homma tehdään avohakkuina ja monimuotoisuudesta ei ole tietoakaan. Valtaosa hakkuista tehdään avohakkuina, missä kaikki kasvava pistetään matalaksi ja metsään istutetaan lopuksi yksipuolisesti, jos istutetaan. Suomessa avohakkuilla tuhotaan joka vuosi yli 100 000 hehtaaria metsää ja näissä hakkuissa monipuolinen metsä hakataan pois ja tilalle istutetaan yksipuolinen monokulttuuri.

Tämä tuho on jatkunut jo pitkään. Luonnonmetsät ovat oikeasti jo harvinaisuus Suomessa, niin tehokkaasti metsäteollisuus niitä "hoitaa". Metsää on pinta-alaltaan ehkä paljon, mutta se ei ole luonnollista metsää, vaan tehometsää, jossa kasvaa tehopuu. Monimuotoisuudesta näissä metsissä ei ole merkkiäkään. Ja näin ei tarvitsisi olla, metsää voisi hyödyntää muutenkin kun avohakkuina, mutta tämä valitettavasti tekisi siitä hieman kalliimpaa ja sekös ei metsäteollisuuden pamppuja houkuta.

Kylmä todellisuus on tämä: Suomen metsät on pitkälti hakattu pois, ne vanhat kasvustot joista monet metsien ekosysteemin osat ovat riippuvaisia ovat tiessään Suomen tehometsissä ja siinä ei kestävyyttä ole nimeksikään. Esimerkiksi niistä et löydä vanhoja puujättejä, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi petolinnuille.

Joten kyllä, on oikein hyvä jos EU tulee ja ottaa Suomelta tässä asiassa sananvallan pois, koska emme hoida metsiä niin kun pitäisi.

Mutta kun ne muutkin sai hakata omat metsänsä!

Ja mitä tulee siihen, että muut ovat jo omansa hakanneet? No entä sitten? Lapsesta asti meille on sanottu, että jos joku toinen hyppää kaivoon, hyppäätkö perässä? No nyt meillä on just sellainen tilanne.

Parempi vertauskuva olisi että suuri osa muuta Eurooppaa on lämmitellyt kusemalla housuun ja nyt Suomessa patruunat valittavat, että hekin tahtoisivat kusta housuihin kun muutkin ovat niin tehneet. Muu Eurooppa valittelee että housuun kuseminen ei ollutkaan niin hyvä veto, mutta Suomen teollisuuspamput ovat eri mieltä! Nyt on kusi päässä ja kova kiire saada se pulttuun!

Kommentit