Miten rokotekriittiset valehtelevat: rokotehaittarekisterit

Oletteko törmänneet väitteisiin siitä, miten eri rokotehaittarekistereissä, niin Suomen tai USA:n näkyy satoja tai tuhansia kuolemia rokotteen ottaneilla? Ja haittavaikutustenkin lista on melkoinen! Ensihätään tuollaisestahan voisi pelästyä ja siksi rokotekriittiset käyttävät näitä argumentteina yrittäessään vääristellä tosiasioita.

Tänään voisi kuitenkin puhua hieman siitä miksi näin ei ole ja miten rokotehaittarekisterejä luetaan tarkoituksella väärin.


 

Aloitetaan perusteista ja käydään sitten läpi mistä tässä kyseisessä argumentissa on kyse.

Mikä on rokotehaittarekisteri?

Tämän argumentin ytimessä ovat siis rokotehaittarekisterit. Yleensä keskusteluissa viitataan VAERS:n eli Vaccine Adverse Event Reporting System, jonka dataan voi tutustua osoitteessa https://vaers.hhs.gov, tosin välillä näkee myös viittauksia muihin. Nämä rekisterit ovat aitoja ja asiallisia ja jos niiden dataa lähtee tutkimaan, voi löytää äkkiseltään huolestuttavan näköisiä lukuja. 

Miten rekisteri toimii on kuitenkin seuraavanlaisesti: sinne kerätään kaikki haittavaikutukset mitä rokotuksen saaneet raportoivat rokotteen saamisen jälkeen. Mikä tahansa päänsärky, punotus tai jopa kuolema tallennetaan rokotehaittarekisteriin. 

Kun katsot melkein minkä tahansa rokotteen dataa, löydät joukosta oireita, paljon - kuolemia! Mutta tämä ei ole itseasiassa osoitus rokotuksen vaarallisuudesta.

Kannassa on kaikki

Rokotehaittarekisteriin nimittäin kerätään kaikki oireet mitä rokotuksen jälkeen raportoidaan, myös ne mitkä johtuvat muista syistä kun rokotteesta. Jos joku vaikkapa ottaa huuhaapöpö-rokotteen ja sitten raportoi vatsan tulleen kipeäksi ja kielen vihreäksi, johtuuko se huuhaapöpö-rokotteesta, vai siitä että henkilö joi vihreää maalia?

Kun ihmisiä rokotetaan, heille voi tulla oireita rokotuksista. Toisaalta taas rokotettukin ihminen voi sairastua rokotteesta johtumattomista syistä. Voin vaikka rokotteen otettuani saada noroviruksen aivan rokotteeseen liittymättömästi ja sen aiheuttama oksennus-ripuli-tauti raportoitaan sitten rokotehaittarekisteriin. Toisaalta voinhan vaikkapa saada äkillisen aivoverenvuodonkin ja kuolla ja sekin raportoitaisiin rokotehaittarekisteriin.
 
On itseasiassa pahuksen hankalaa sanoa johtuuko jokin oire tutkittavasta rokotteesta vai jostain ihan muusta. Sen tutkiminen henkilötasolla on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta. Rokotehaittarekisterit eivät tämän takia yritä edes selvittää tätä, niihin vain kerätään kaikki oireet.

Oleellista rokotteiden haittojen tutkimisessa onkin ymmärtää miten rokotehaittadataa luetaan. Sitä pitää nimittäin suhteuttaa vertailupopulaatioon!

Älä unohda olla suhteellinen

Kun tarpeeksi monta ihmistä rokotetaan, on vääjäämätöntä että osa heistä raportoi oireita seuraavien kuukausien aikana, näin vaikka rokottaisimme vain harmitonta suolaliuosta. Tämä johtuu siitä, että osalle ihmisistä kohdalle sattuu ikäviä juttuja välillä. 
 
Jos esimerkiksi miljoona ihmistä saa rokotteen, on aivan varmaa että osalle näistä miljoonasta tapahtuu jotain kamalaa rokotteen saamisen jälkeen, ei välttämättä rokotteen takia, vaan koska jos seuraat kolme kuukautta mitä tahansa miljoonan ihmisen joukkoa, rokotettua tai ei, sieltä löytyy varmasti monta onnetonta kohtaloa ja melkoinen määrä oireita.

Oleellista onkin verrata saavatko rokotteen saaneet enemmän, vähemmän vai saman verran oireita kun kyseisen ryhmän voisi olettaa.

Jos esimerkiksi rokotamme tuhat ihmistä ja yksi heistä kuolee, kymmenen kehittää päänsäryn, ja sata saa vatsaoireita, voimmeko sanoa rokotteen aiheuttaneen nuo oireet? Otamme vastaavan rokottamattoman verrokkierän ja katsomme mitä oireita he ovat raportoineet.

Tässä muutama vaihtoehto mitä voi käydä:
  1. Verrokkiryhmässä kuolee kaksi ihmistä, kahdeksan saa pääkivun ja 90 vatsaoireita. Määrät ovat tällöin suht samat kun koeryhmässä ja voimme sanoa ettei rokotteella ole haittavaikutuksia.
  2. Verrokkiryhmässä ei kuole ketään, kolme saa päänsäryn ja vatsaoireita on yhdellä. Tässä voimme päätellä rokotteen sivuvaikutuksen olevan vatsaoireita aiheuttava ja päänsärkyä ja kuolemia pitäisi tutkia lisää.
  3. Verrokkiryhmässä  kuolee kymmenen ihmistä, sata saa päänsäryn ja kaksisataa vatsaoireita. Tässä taas voimme päätellä rokotteen saaneiden kärsivän paljon pienemmästä määrästä sivuoireita kun rokottamattomat.

Ja näin toimivat  rokotehaittarekisterit, niihin tallennetaan mitä oireita rokotteen jälkeen raportoidaan, olivat ne rokotteen aiheuttamia tai eivät. Jos pelkkää oireiden ja kuolemien määrää katsoo, se alkaa hirvittää helpostikin! Mutta kun oireet eivät ole oleellisia, oleellista on onko oireita enemmän kun pitäisi.

Rokotekriittiset käyttävät näitä rekistereitä usein todistamaan rokotteiden vaaroja, mutta eivät osaa selvästi lukea niitä tai ymmärrä miten niitä käytetään.Seuraavan kerran kun kuulet jonkun lainaavan rokotehaittarekisteriä argumentissa, voit kysyä ymmärtääkö henkilö miten kyseistä rekisteriä pitäisi lukea. Suurin osa maallikoista ei tiedä ja siksi tätä työkalua on heitä vastaan niin helppo käyttää.

Kommentit