Ilmastonmuutosdenialisten mukaan hiilidioksidin kasvu on hyvä asia

Takaperinmaassa kuohuu, ilmastonmuutos on denialistien mukaan turha pelko, sillä hiilidioksidi, CO2 on ilmeisesti hyvästä! Kyllä, haitallisen ilmastokaasun sijaan se on kuulema vastuussa maapallon vihertymisessä ja nälänhätien voittamisessa!

Sukelletaan jälleen ilmastonmuutosdenialismin Mikä-Mikä-Maahan, ja kuullaan mistä tässä hirvityksessä on kyse.

Ilmastodenialistien argumentti

Argumentti pähkinänkuoressa menee näin: CO2 on hyvästä, koska se saa kasvit kasvamaan nopeammin ja on vastuussa planeettamme vihertymisessä!

Väittämä ei ole täysin tuulesta temmattu, ja käsittelenkin sen puolesta pari argumenttia ennen kun kaadamme sen. Nimittäin maailma on itseasiassa vihertynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Tämä on vahvistettavissa helposti ja esimerkiksi Nasa on usein tässä lähteenä. Kasvillisuus totta tosiaan peittää suurempaa aluetta kun kaksi vuosikymmentä sitten.

On myös totta, että suurempi CO2-määrä saa kasvit kasvamaan nopeammin ja suuremmiksi. Tämän pitäisi sitten olla tietysti takana planeetan vihertymisessä.

Karu totuus vihreästä

Kuten lähes kaikki ilmastodenialismi, tämäkin on hutiin mennyttä tietoa. Esimerkiksi Nasallakin vihertymisen syynä epäiltiin olevan lisääntynyt CO2 ja ilmankosteus, mutta todellisuus olikin toinen. Takana olivat ihmiset. 

Näin asian selitti Nasan tutkija Rama Nemani:
“When the greening of the Earth was first observed, we thought it was due to a warmer, wetter climate and fertilization from the added carbon dioxide in the atmosphere, leading to more leaf growth in northern forests, for instance. Now, with the MODIS data that lets us understand the phenomenon at really small scales, we see that humans are also contributing.”
Valtaosa vihertymisestä tulee ihmisten toiminnasta metsien suojelemiseksi ja säilyttämiseksi. Tämä ei kaikki ole ilmastonmuutokseen liittyvää, vaan esimerkiksi Kiinassa on kärsitty maaperän eroosiosta, jota voidaan hillitä istuttamalla metsää.

Toinen tekijä on viljely, joka on tehostunut ja laajentunut suuresti. Useampia vuosittaisia satoja tuottavat viljelymenetelmät ovat merkittävästi lisänneet vihreän määrää.

Eli vihreä on kyllä lisääntynyt ja tämä ei ole huono uutinen, mutta sen takana ei ole yksin CO2:n lisääntyminen, se selittää vain pienen osan kasvillisuuden määrän kasvusta. Bonuksena ilmastonmuutos hyvin todennäköisesti kääntää tämän trendin ympäri, kun suurempia osia maailmaa muuttuu kuumemmiksi ja elinkelvottomiksi myös lehtivihreälle.

Karu totuus CO2:sta

Hiilidioksidin hyödyllisyyttä kasveille ei voi kieltää, mutta sen vaikutukset eivät siis ole olleet suuremman planeettamme vihreyden takana. Laboratorio-olosuhteissa toki on helppo todeta kasvien kasvavan paremmin jos CO2-pitoisuus on korkeampi, mutta tämä ei ole kuin osa totuudesta.

Ensinnäkin CO2 ei yleensä ole se mitä kasveilta puuttuu, sitä on helposti saatavilla. CO2:n määrän kasvu voi hieman nopeuttaa kasvien kasvua ja suurentaa kokoa, mutta muut tekijät rajoittavat kasvua edelleen ja nämä ovat vaikeampia lisätä. Esimerkiksi riittävä kosteus ja ennenkaikkea muut ravinteet, kuten typpi.

Toisekseen ilmastonmuutoksen vaikutukset kasveihin ovat jo nyt nähtävillä. Kasvavat lämpöaallot ja kuivuus ovat kasveille paljon suurempi ongelma kun se etu mitä ne ylimääräisestä CO2:sta saisivat irti. Kyse on pienestä positiivisesta vaikuttajasta CO2:n määrän kasvun muodossa, verrattuna valtavaan negatiiviseen vaikuttajaan äärisääilmiöiden, kuivuuden ja kuumuuden kanssa ja tämän yhtälön lopputuloksena kasveilla ei mene hyvin.
 
Jos rautalangasta ei vääntynyt tarpeeksi selkeää kuvaa, tässä vielä kuva:

Pieni etu CO2:sta ei kompensoi ilmastonmuutoksen haittoja

Pako fantasiaan

Ilmastonmuutosdenialistit ovat rakentaneet fantasiamaailman ja elävät nyt siinä. Heidän maailmassa CO2:n spekuloidaan pelastaneen maailman nälänhädältä ja aavikkoitumiselta! Että kiitos fossiilisten polttoaineiden, planeettamme on paremmassa kunnossa kun koskaan!

Tämä on tietysti puhdasta fantasiaa. Tätä fantasiaa ei tue oikeastaan mikään muu kun sen kultin fanaattinen vastustus uskoa, että ne helkkari vassarikommariekohipit olivat jossain asiassa oikeassa. Parempi antaa maailman palaa kun myöntää sellaista.

Kommentit