Sony Ericsson Xperia Arc S - Arvio, valitus ja vähän muuta

Ostin äskettäin Sony Ericsson Arc S-laitteen korvaamaan ikääntyvää HTC Desireäni. Ostos osoittautui huonoksi vedoksi, sillä laite sisältää teknisiä ongelmia jotka tekivät siitä itselleni tarpeettoman - ja joita huolto ei näytä osaavan löytää, myöntää tai korjata. Tämä on varoittava esimerkki, enkä toistaiseksi suosittele Arc S-mallia tai mitään muutakaan Xperia-sarjan puhelinta kenellekään.

Sonyn ja Ericssonin yhteistyö on päättynyt, mutta Arc S oli edelleen kyseisen yhteistyön hedelmiä. Ostin laitteen Teknikmagasinetista, josta edellinenkin puhelimeni oli kotoisin, sillä palvelussa ja hinnoissa ei ollut aiemman asiointini kohdalla moittimista.

Valikoin Arc S:n kompromissina, sillä se sisälsi pääosan ominaisuuksista joita kaipasin. Riittävä sisäinen muisti, muistikorttipaikka (ei enää itsestäänselvyys ja joskus jopa hyödyllinen lisä), vaihdettava akku, fyysiset näppäimet näytön alalaidassa hipaisunappien sijaan, Android 4.0-käyttöjärjestelmä, riittävän menevä tuplaydinprosessori. Lisäbonuksena laite käytti tavallista SIM-korttia, joten en joutunut ottamaan operaattoriin yhteyttä saadakseni vaihdettua korttiani pienempään.

Puhelin saapui Android 2.3 käyttöjärjestelmällä varustettuna ja päivitin sen luonnollisesti heti Android 4.0 Ice Cream Sandwich-versiolla kerran se Sonyn laitteille oli saatavilla. Päivitys ei onnistunut Over the Air, vaan puhelin piti kytkeä tietokoneeseen ja päivittää Sonyn omalla ohjelmalla. Päivitys oli suhteellisen nopea ja päivityksen jälkeen pääsin ihmettelemään Sonyn tulkintaa Androidin käyttöliittymästä.

Sonyn näkemys Android-laitteen käyttöliittymästä oli ensimmäinen suurempi kompastuskiveni laitteen kanssa. Itse fyysinen laite oli upea ja näytön kuva terävä ja kaunis, mutta Timescape-käyttöliittymä oli sanalla sanoen ärsyttävän näköinen ja ruma. Mikään ei näyttänyt erityisen hyvältä ja asiat oli levitelty sekavasti, yhteinäisyyttä ei visuaalisessa ilmeessä ollut ja kikkatehosteita käytettiin tarpeettoman paljon widgeteissä. Ulkoasua kuvaisin sanalla sekamelska.

Tämä ei onneksi ollut ongelma, sillä Android-laitteen Launcherin korvaaminen paremmalla ei vienyt montaan minuuttia. Asensin tilalle Apex Launcherin ja pienen mukautuksen jälkeen laite näytti upealta. Arcin näyttö heräsi upeasti eloon kun vaihdoin valmistajan toimittavat hämykuvat pois ja oman kuvani taustalle. Tässä kohtaa laite alkoi tuntumaan varsin hyvältä ja olin taas tyytyväinen ostokseeni.

Laitteen näyttöä ei voi hehkuttaa liikaa. Kuva on terävä, täyteläinen ja kaunis. Näytön koko tekee siitä varsin vaikuttavan ilmestyksen kokonaisuutenakin. Äänet kantautuivat laitteesta myös puhtaina, jopa oma kaiutin tuotti yllättävän miellyttävää ääntä.

Tähän asti laite oli tehnyt itsestään positiivisen vaikutuksen, mutta sitten tulivat käärmeet paratiisiin ja laite muuttui kädenkäänteessä tarpeettomaksi.

Verkko-ongelmat

Wlanin toiminta alkoi oikutella heti ensimmäisten tuntien jälkeen. Kun yhdistin laitteen kotini langattomaan verkkoon, yhdistyi se moitteetta ja siirsi dataa hyvää vauhtia. Sitten yhteys kuitenkin poikkesi - tai ei varsinaisesti poikennut. Puhelin näytti edelleen olevan yhteydessä langattomaan verkkooni, mitään dataa ei vaan siirtynyt. Facebook ei avautunut, Play Storesta ei voinut ladata ohjelmia, selain ei avannut sivuja ja niin edespäin.

Sain ongelman korjattua hetkellisesti poistamalla kotiverkkoni laitteen muistista ja yhdistämällä uudelleen, mutta huomasin pian, että tämä ratkaisukeino toimi vain satunnaisesti. Laite ei vaan halunnut pysyä verkossa pitkiä aikoja. Tein puhelimeen palautuksen tehdasasetuksille ja verkko toimi jälleen - kunnes seuraavana aamuna samat ongelmat palasivat ja toistuivat työpaikkani verkossa.

Verkon ongelmat eivät näyttäneet myöskään olevan vain minun ongelmiani. Lyhyt Googlen luova käyttö paljasti muitakin joilla oli samoja ongelmia. Arc ja Arc S näyttivät olevan kroonisen huonoja yhdistämään verkkoihin ja monet kertoivat saaneensa uuden puhelimen vanhan tilalle huollon jälkeen, mutta kokevansa edelleen samoja ongelmia.

Kokeilin tukiketjussa esitettyjä keinoja wlanin ja puhelimen asetuksien muuttamisesta, mutta mikään niistä ei auttanut kuin hetkellisesti. Esimerkiksi wlanin kanavan vaihtoa rummutettiin kovasti ratkaisuna, mutta en saanut siitä lainkaan apua ongelmiini.

Xperia Arc ja Arc S-mallien wlanissa näyttäisi olevan jotain pahasti vialla ja olleen jo vuosia. Tukiketjussa Sonyn henkilöt vakuuttelivat asian olevan tutkinnan alla, mutta lähemmäs vuoden jatkuneen ketjun aikana ratkaisuja ei oltu löydetty. Tämä oli suhteellisen suuri varoitusvalo ja jos olisin törmännyt tähän ennen ostoa, olisin jättänyt Arc S:n hyllylle kuivumaan.

Palautin laitteen Teknikmagasinetiin jossa laite luvattiin lähettää huoltoon tarkistettavaksi. Kun tiedustelin mitä tapahtuisi jos ongelma toistuisi myös huollon jälkeen, eli laitteessa olisi todella tyyppivika, luvattiin reklamaation mahdollisuus.

Laite palasi huollosta Kolme viikkoa myöhemmin, mukanaan täysin samat viat: wlan-yhteydet eivät edelleenkään toimineet oikein. Huolto oli lisäksi rootannut laitteen ja palauttanut sen Android 2.3-käyttöjärjestelmälle (eivät tosin tyhjentäneet laitetta touhujensa jälkeen).

Teknikmagasinet teki lopulta oikein ja suostui palauttamaan rahat puhelimesta ja annan heidän toiminnastaan asiassa täydet pisteet. Toisaalta luottamus Sonyyn kärsi kolauksen ja tulen hankkimaan seuraavan puhelimeni joltain muulta valmistajalta.

Tuomio

Arc S on paperilla hyvä ja kädessä kiva. Jos se toimisi oikein, voisin suositella sitä. Se vaan ei toimi, joten toistaiseksi suosittelen kaikkia välttämään sitä. Päivityksillä korjausta ei ole luvattu, Sony kertoo että asiaa tutkitaan, mutta mitään ei ole tapahtunut. Jos linja on tällainen, miten muissa puhelimissa havaitut viat korjataan, vai korjataanko lainkaan?

14 kommenttia:

 1. Et voi haukkua kaikkia sonyn puhelimia jos sulla oli paska versio kyllä mun arc s on toiminu loistavasti ja itse suosittelisin tätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ainoa ongelmasta kärsivä. Tukiketju Arc-mallien wlan-ongelmista kuvaa tasan samaa ongelmaa ja on 50 sivua pitkä.
   http://talk.sonymobile.com/thread/14324?start=405&tstart=0

   Ratkaisuja ei ongelmaisille ole kuin kanavien vaihteluissa ja ne eivät korjaa ongelmia kuin osalla käyttäjistä. Pahana lisänä molemmat Arc ja Arc S kärsivät näistä ongelmista.

   Poista
  2. Lisähuomiona: ei oikein voi sanoa että haukkuisin puhelinta, muut osat tekstiäni ylistävät laitetta. Arc S olisi ollut hintaluokkansa houkuttavin laite heittäen jos se wlan-toimintaan voisi luottaa. Jos saa toimivan mallin, mikäs siinä.

   Poista
 2. Tuo ongelma tuntuu olevan yhteinen niillä , jotka päittävät jälkeen päin puhelimiaan ?

  Tuli mieleen olisiko toiminut paremmin kun ei olisi päivittänyt 4: versioon .
  Sinun kohdalla ongel. alkoi juuri päivityksestä - onko mahdollista . että päivitystiedosto "vaurioitui" , eikä siksi toimisi kunnolla enää ..

  Oliko 2,3 versiossa jotain vikaa - yleensähän ei kannata koskaan päivittää toimivaa järjestelmää uuteen , jos vanha toimii .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kiinnostunut käyttämään vanhentunutta 2.3-versiota ja en näin myöskään kiinnostunut sen toiminnasta. 4+ versiot ovat tätä päivää ja jos puhelin virallisella päivityksellä ei toimisi 4.0:na, en suosittelisi sitä ainakaan kenellekään.

   Poista
  2. Miksei kannata ostaa suoraan 4,3 tai uusimman version laitetta, ostin pojalle perus Sonyn Xperia E 1 jossa 4,3 versio ja ei ole valittamista hintakin oli edullinen

   Poista
  3. Tällä tekstillä ei ole mitään tekemistä uudempien Xperia-mallien kanssa. Niissä ei tietääkseni ole raportoitu enää tätä kroonista ongelmaa.

   Poista
 3. Puolisen vuotta ollu kyseinen puhelin ja kertaakaan ei ole ollut mitään ongelmia. Olisiko vika käyttäjän henkisellä puolella ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkävuoden mittainen tukiketju aiheesta Sonyn tukisivuilla sanoo että aika monen käyttäjän henkisillä puolilla on tätä kyseistä ongelmaa.

   Poista
 4. En viitsi alkaa vääntämään tuosta. Itselläni ollut ko. puhelin puolisen vuotta ja kaikki päivitykset ovat, olisiko joku android 4.0.6. Ongelmia ei ole ollut wlanissa eikä muutenkaan. Jos huonoa pitäisi kaivaa, niin se, että asetukset eivät ainakaan DNA:lta asennu oikein, multimediaviestit eivät lähde. Ja akku kestää normin vuorokauden, saisivat tehdä tehokkaampia akkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma ei koske kaikkia, mutta melkoista määrää - ja kunnollista korjausta ei ole annettu.

   Poista
 5. Täytyy jatkaa tosta edellisestä, kun näyttäisi olevan androidien kanssa ongelmana asetusten takkuaminen, operaattoriasetukset eivät mene välttämättä automatic. Siis esim. multimediaviestit eivät liiku, internetin kans ongelmia tms. Tuossapa on hirmu hyvä wiki, jossa kohdasta S löytyy operaattorikohtaisten asetusten manuaaliset "arvot". Eli asetuksista mobiiliverkkoihin jne... ja sinne vaan naputtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asetusongelmia en ole kuuden käyttämäni Droidin kanssa kohdannut. Eniten ongelmia näyttäis olevan Windows Phone laitteissa, ainakin kirjoittamani tukiartikkeli WP-laitteiden multimedia- ja data-asetuksista on blogini eniten googlattu teksti.

   Poista
 6. Laginen puhelin tuo on :( näin 13 vuotiaalle vähän huonompi juttu kun haluaisi pelata muttei pysty kun jokainen peli lagaa... Onneksi saan kohta uuden:D

  VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.