Androidin parantelua

Mitä ohjelmia asentaa Android-puhelimeen?
Tuoreen Droidi-laitteen omistaja saa jo paketista toimivan laitteen, mutta luonnollisesti Marketissa kannattaa vierailla hakemassa vähän parantelua puhelimeen. Ohjelmia on kuitenkin melkoisesti ja uudelle käyttäjälle voi olla hieman hankalaa arvioida mitä ohjelmia tarvitsee ja mitkä ovat käyttökelpoisia. . Tässä muutamia tärkeimpiä ohjelmia.

Oleelliset:

Androidissa sovelluksia harvoin varsinaisesti sammutetaan, vaan puhelin itse sammuttelee taustalla olevia sovelluksia saadakseen lisää muistia. Joskus kuitenkin sovelluksen voi haluta pakottaa sammuksiin tai sovellus kaatuu eikä suostu häviämään muistia syömästä. Advanced Task Killer ilmestyy asennuksen jälkeen Androidin yläpalkkiin josta sen voi avata ja sen kautta voi surmata (kill!) tarpeettomia sovelluksia. Tein Task Killerin käytöstä jopa tarkemman ohjeen.

Tämä näppäimistö on monella tapaa miellyttävämpi ja varsinkin suomalaiseen makuun sopiva. Skandinäppäimistö sisältää mm. ääkköset ja voipa sen väritystä vaihtaa. Skandinäppäimistön asentaminen Marketista ei sitten ota sitä käyttöön, vaan se pitää itse määrittää Androidin syöttölaitteeksi. Tämä tehdään avaamalla vaikka tekstiviestin kirjoitustila ja painamalla pitkään tekstikenttää. Ruudulle avautuu Input Method-valikko josta Scandinäppäimistön saa käyttöön. Nappaa myös Suomenkielinen sanakirja!

Tiedostoja voi Androidilla selailla näppärästi monilla erilaisilla tiedostoselaimilla. Astro on yksi tiedostohallintaohjelma ja tällä hetkellä oma suosikkini.


Ohjelmat vievät äkkiä tilaa puhelimen sisäisestä muistista ja uusilla Android-laitteilla ne kannattaakin siirtää muistikortille puhelimen oman muistin sijaan. App 2 SD näyttää kerralla kaikki siirrettävät ohjelmat ja sen avulla ohjelmien siirtely muistikortille on hyvin simppeliä.

Hyödylliset:

Kertoo lähistön langattomat yhteydet ja niiden laadun. Näppärä analysoimaan mm. mitkä kanavat ovat eniten kuormitettuja.

Ohjelma sähköisten kirjojen lukuun. Tarjoaa melkoisen määrän ilmaisia vanhoja ja uusia kirjoja luettavaksi. Osa kirjoista tulee tekijänoikeudeltaan vanhentuneista, mutta niistäkin löytyy monia mielenkiintoisia, kuten Darwinin On the Origin of Species tai Kama Sutra.

Kertoo tarkasti puhelimen tilasta, esimerkiksi akun varauksen, muistin käytön tai prosessorikuormituksen. Erittäin näppärä käyttäjille jotka tahtovat tietää enemmän puhelimensa sielunelämästä tai statistiikasta.

Paketinpurkuohjelma. Purkaa yleisimmät pakatut tiedostot. Purun nopeus vaihtelee puhelimen tehon mukaan.

Äänikirjojen lukuohjelma. Jos puhelimen musiikkisoitinta ei tahdo valjastaa äänikirjoille, kannattaa tutustua tähän pikkuohjelmaan, joka osaa muistaa mihin missäkin kirjassa jäätiin.
Google Maps on näppärä, mutta rampautuu ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä. Maverick osaa käyttää eri lähteistä tulevia karttoja (jopa Nokian Ovi-karttoja) ja tallentaa ne etukäteen Offline-tilaan. Ei ihan Nokian oman karttaohjelman helppoudella varustettu, mutta ulkomailla ravaaja saa tällä navigoiduttua etukäteen ladatuilla kartoilla ilman budjetin romahtamista.

Pelit:

Tätä ei pitäisi tarvita esitelläkään. Ehkäpä Marketin parhaita pelejä. Muista myös jännä Seasons-variantti.

Klassisen Star Control 2:n uusioversio Androidille. 

Yksinkertainen Bejeweled-klooni. Jalokiviensiirtelyhupia!

Elementtien yhdistelyyn pohjaava peli. Tuli + Vesi = Höyry. Pelin aikana käytettävät elementit lisääntyvät ja monimutkaisuus lisääntyy.

Valitsin tähän nimenomaan niitä sovelluksia joita itse olen käyttänyt ja käyttänyt paljon. Kaikki ylläolevat appit ovat ilmaisia, mutta joistakin on myös maksulliset versiot lisätoiminnoilla. Jos olet rekisteröinyt puhelimesi google-tilillä, voit myös näppärästi asentaa ohjelmat suoraan PC:llä Android Marketin kautta - jokaisessa ohjelmassayllä on mukana hyperlinkki (otsikossa) jota seuraamalla pääsee kyseisen ohjelman Market-sivulle.

Kommentit