Virustorjunta Androidiin

Erityisen monta Android-virusta ei maailmalla vielä ole, mutta kyseenalaisia ohjelmia kylläkin. Leviämiskanavana nämä ohjelmat käyttävät Google Play palvelua, jossa ei käytännössä ole suurempia ennakkotarkastuksia. Tämä käytäntö on yhtäaikaisesti Playn suurin vahvuus ja heikkous, sillä vaikka se mahdollistaakin myös haittaohjelmien leviämisen, tekee se Playsta helpomman kanavan sovelluskehittäjille ja laajemman kauppapaikan käyttäjille.

Vaarojen olemassaolon takia käyttäjien on tärkeä huolehtia hieman omasta turvallisuudestaan virustorjunnan muodossa.

Lookout Mobile Security
https://market.android.com/details?id=com.lookout

Lookoutin löydät Marketista hakusanalla Lookout tai ylläolevalla linkillä. Lookoutista on tarjolla ilmainen ja maksullinen versio, näistä ilmainen on valtaosalle käyttäjistä varsin riittävä. Lookout toimii asennuksen jälkeen taustalla ja tekee useita asioita. Tärkeimmät ohjelman toiminnot:
  1. Lookout tarkistaa asennetut ohjelmat mahdollisten virusten tai tunnettujen haittaohjelmien varalta. Käyttäjät jotka asentelevat paljon eri ohjelmia puhelimiinsa hyötyvät tästä huomattavasti. 
  2. Ohjelma osaa tehdä puhelimen sisällöstä turvakopiot ja tallentaa ne mylookout.com sivustolle. Yksityisyydestään huolestunut voi deaktivoida tämän toiminnon.
  3. Paikantaa puhelimen mylookout.com-soitteen kautta. Puhelimen sijainti näytetään kartalla ja maksullisella versiolla puhelimen voi käskeä tarvittaessa puhelimen voi myös käskeä etänä hälyttämään.
Asennetut ohjelmat tarkastetaan automaattisesti, muta turvakopioiden tai paikantamisen käyttöönotto edellyttää mylookout.com-tilin rekisteröimistä. Ohjelman tärkein toiminnallisuus ei kuitenkaan rekisteröintiä edellytä.

Älypuhelimet ovat ekosysteeminä hieman perinteisiä tietokoneita suojatumpi viruksille (parempi mahdollisuus päivityksiin, ei historian painoa teknologiassa jne) mutta immuuneja ne eivät ole. Tämä koskee kaikkia puhelinalustoja ja myös esimerkiksi iOS, Symbian ja Windows Phone-järjestelmissä on omat haavoittuvuutensa. Tämän päivän suurista puhelinalustoista Android on avoimemman markkinapaikkansa takia herkin ja joutuu näin myös käsittelemään virusongelman ensimmäisenä.

Virustorjunta ei tällä hetkellä ole täysin välttämätön käyttäjälle joka ei asentele puhelimeensa uusia ohjelmia (tai käyttäjälle joka asentaa vain luotettujen tahojen tekemiä ohjelmia). Tilanne voi kuitenkin muuttua jos itsestään leviäviä viruksia ilmestyy pelikentälle ja ajatukseen virustorjunnasta on sen takia hyvä totutella jo tässä vaiheessa.

Ja asentaa Lookout tai jotain vastaavaa.

Päivitys 14.11:
Androidin ilmaisten virustutkien luotettavuudesta.

2 kommenttia:

  1. Onko mitään riippumattomia kolmansia tahoja, jotka auditoivat näitä niin kutsuttuja virustorjuntaohjelmia? Katselin jotain vaihtoehtoja ja helpoimmin löytyvät torjuntaohjelmat tuntuvat kovasti vain tietojenkerääjiltä ("tarvitsevat" oikeudet kaikkeen ja käyttäehdoissa ei rajata tietojenkäyttöoikeuksia). Eikä niistä ole mitään vakuutta, että ne tekevät mitä väittävät tekevänsä. Itse ei kiinnostaisi käydä lähdekoodia läpi, eikä se välttämättä onnistuisikaan.

    VastaaPoista
  2. En valitettavasti ole törmännyt. Näissä lienee fiksuinta lukea arvioita ja tehdä päätöksensä niiden mukaan.

    VastaaPoista

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.