Windows 8 ensitunnelmat - Lopullinen mielipide


Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Windows 8:n vaikuttaa hyvin lupaavalta. Se on suht rohkea tuote ja eroaa merkittävillä tavoilla edeltäjistään ja tämä on samaan aikaan sen vahvuus ja heikkous. Windows 7:n esimerkiksi oli käytännössä samalla logiikalla käytettävä tuote kuin kaikki edeltäjänsä Windows 95:n asti (ja kauemmaskin). Samat konseptit toimivat jokaisessa niissä samalla tavalla. Windows 8 irrottautuu näistä ja paljon sitä mikä on monelle tuttua häviää siinä mukana.

Toisaalta nämä uudistukset tuottavat monella tapaa miellyttävämmän käyttökokemuksen kun ympäristöön on tottunut. Tämän ympäristön etuihin kuuluu ehdottomasti parempi käytettävyys muilla hallintalaitteilla. Täyden ruudun käyttö kosketusnäytöllä on selvästi ollut päätavoite ja käyttöliittymä omaakin hyvät edellytykset käyttöön ilman hiirtä ja näppäimistöä. Tosin Developer-versio jätti vielä toivomisen varaa ja monia työkaluja ei selvästi vielä ollut uuden käyttöliittymän puolella. Tämä todennäköisesti muuttuu julkaisuun mennessä - toivottavasti ainakin.


Developer-versio oli myös äärettömän epävapaa. VirtualBox saattoi aiheuttaa osan kaatuilusta, mutta määrä oli anteeksiantamattoman suuri - tai olisi jos kyseessä olisi jotain muuta kuin keskeneräinen tuote, mitä järjestelmä tässä vaiheessa oli. Tuote oli joka tapauksessa erittäin epävakaa ja jäätyi jatkuvasti täysin eikä enää reagoinut mihinkään käskyihin. Virtuaalisen käyttöjärjestelmän uudelleenkäynnistys on onneksi helppoa.

Mielenkiintoinen uutinen jota en pystynyt vielä testaamaan on Xbox Liven integraatio. Windows 8:n pitäisi saada Windowsin historian ehkäpä paras peliplatformi jos tämä uutinen toteutuu. Mielenkiintoista.

Windows 8 tuntuu ohjelmiensa puolesta monella tapaa enemmän tablet-käyttöjärjestelmältä kuin edeltäjänsä. Tämä näkyy hyvässä yksinkertaisessa käytettävyydessä monessa ohjelmassa, sillä tiettyjä työkaluja on erittäin helppo ja miellyttävä käyttää - ja ne näyttävät hyviltä. Tämä näkyy myös pahassa, sillä monet Windows 8 ohjelmista ovat todella rajoittuneita ominaisuuksiltaan. Moni ohjelmista jätti jälkeensä "eikö tämä tee muuta"-tunnelman.

Lyhyesti: Lupausta siis on, mutta todelllisuus tulee näyttämään millainen koira Windows 8 on. Järjestelmä on tällä hetkellä pahasti keskeneräinen ja puutteellinen sekä epävakaa, mutta mielenkiintoinen ja erilainen. Hyvässä ja pahassa.

Kommentit