Windows 8 ensitunnelmia - Sovellukset

Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Katsotaan hieman Windows 8:n mukana tulevia ohjelmia.

Tweet@rama
Windows 8 tahtoo kovasti olla sosiaalinen käyttöjärjestelmä ja koska sosiaalinen media on nyt kova sana, sisältää Windows 8 siihen ohjelmia. Yksi näistä on mukavan visuaalinen twitter-ohjelma Tweet@rama.


Perusnäppärä ohjelma tweettien lähettämiseen ja lukemiseen. Perinteisellä tietokoneella tämä ohjelma on jokseenkin tarpeeton koska selaimen kautta tweettaaminen on helppoa ellei helpompaa - mutta kosketusnäyttölaitteilla tämäkin ohjelma muuttuu äkkiä käyttökelpoiseksi.

Internet Explorer 10
Internet Explorer 10 oli uudistunut mielenkiintoisesti: toisaalta sitä pystyi käyttämään tuttuna työpöytäselaimena kuten Internet Explorer 9:ä. Ohjelmaa pystyi kuitenkin käyttämään myös täyden ruudun tilassa kokonaan kosketusnäyttöä varten suunnitellulla käyttöliittymällä:

Internet Explorerin uusi sivu

Täyden ruudun käyttö oli hankalaa kunnes keksin hiiren kakkosnäppäimen avaavan käyttöliittymän ja sen jälkeen käyttö oli varsin vaivatonta.

Kakkospainike avaa toiminnot näkyville
Internet Explorerin pystyi myös muuttamaan työpöydälle, mutta tämä vaikutti avaavan erillisen perinteisen Internet Explorer-selaimen, koska sivu ladattiin uudelleen ja jäi yhä auki Metron puolelle.

Internet Explorer työpöytätilassa 
Kaikenkaikkiaan Internet Explorerista jäi positiivinen mielikuva. Versio 9 oli vuosiin ensimmäinen versio jota pystyi sanomaan käytettävyydeltään kilpailijoita vastaavaksi ja nyt kymppiversio heittää myös jotain mitä kilpailijoilla ei ole - vielä.

Windows Explorer / Resurssienhallinta
Resurssienhallinta oli yksi ohjelma jota olin odottanut kiinnostuksella, vaikka se oltiinkin eräässä surkeassa mielipidejutussa haukuttu pystyyn kokeilematta.


Resurssienhallinta välilehtikäyttöliittymällä oli selkeä ja miellyttävä käyttää. Toiminnot löytyivät käytännössä heti kiitos välilehtien jolla ne esitettiin selkeästi. Ulkoaopettelua resurssienhallinta vaati minimaalisesti ja intuitiivisuus oli korkea. Lisäksi selkeämpi ulkoasu selattaessa tiedostoja ei ainakaan ole haitaksi. Uusi käyttöliittymä helpotti erityisesti dokumenttien valintaa ja löytyipä jakamista varten täysin dedikoitu välilehti sisältäen useita toimintoja kuten valittujen tiedostojen zippaus tai sähköpostitus.


Resurssienhallinta ei käsittämättömästä syystä vieläkään näytä oletuksena tiedostopäätteitä. Tämän ongelman korjaamattomuus alkaa pikkuhiljaa tuntua avoimelta kettuilulta.

Notespace
Muistilappujen tekoon löytyy Notespace. Tällä ohjelmalla voi piirrellä ja kirjoittaa muistiinpanoja. Ei muuta sanottavaa.Paintplay
Yksinkertainen täyden ruudun piirto-ohjelma. Varsin näppärä jos tahtoo piirrellä eikä omista mitään ohjelmaa millä näin tehdä. Ei mitään radikaalin hienoa.Picstream
Toinen sosiaalisen median ohjelma - tavallaan. Picstream näyttää flickr:istä poimittua kuvavirtaa. Rentouttavaa kai, käyttöä en löytänyt.


Ohjelmassa ei sinällään ollut mitään vik

NearMe
Paikkatietoa hyödyntävä palvelu joka osaa näyttää tapahtumia ja asioita käyttäjän naapurustossa.


NearMe näyttää halutun kategorian mukaan (Seikkailu, kulttuuri, jne) asioita käyttäjän lähellä. Sijainnit saa näppärästi myös kartalle.Ohjelma itsessään vaikutti periaatteessa mielenkiintoiselta, mutta nykyisen sijainnin määrittäminen ei onnistunut (tai en moista löytänyt) joten se jätti NearMen tilaan NearlyUseless. Toistaiseksi ainakin.


moPod
Visuaalinen podcastien kuunteluun tarkoitettu ohjelma. Antaa selkeän näkymän erilaisiin tilattuihin Podcasteihin.
Alarms
Windowsin hälytysohjelma ei ole niin uhkaava kuin miltä vaikuttaa: tällä ohjelmalla voi laittaa Windowsin hälyttämään tiettyyn kellonaikaan kuin herätyskellon.


Windows Store
Windows 8:n mukana tulee ohjelmakauppa josta ohjelmia voi ostaa käyttöjärjestelmälle. Tässä vaiheessa siitä ei voi sanoa paljoa muuta kuin että katsotaan koska kauppa ei vielä ollut toiminnassa.


Vanhat ohjelmat
Työpöytäympäristön kautta Windows 8:an voi asentaa muitakin ohjelmia. Periaatteessa Windows 7:llä toimivat ohjelmat toimivat myös Windows 8:n kanssa. Ohjelmat tulevat näkyviin Start-valikossa, mutta eivät näytä yhtä suloisilta kuin natiivit Windows 8:n ohjelmat.

Kommentit