Windows 8 ensitunnelmia - Työpöytä

Windows 8 ensitunnelmia
Asennus
Työpöytä
Sovellukset
Loppumielipide

Kirjoitin lyhyesti Windows 8:n asentamisesta, mutta menen seuraavana siihen mikä varmasti kiinnostaa ihmisiä: uusittu työpöytä ja sen käyttö.

Tämä odottaa ensimmäisenä Windowsin käynnistyessä.
Kun Windows 8 on asennettu on ensikontakti työpöytää varmasti häkellyttävä. Oletustyöpöytä ei ole se perinteinen (vaikka sekin löytyy) vaan Windows Phone-laitteiden Metro-käyttöliittymän mukainen. Virtuaalikoneen sisällä ajettuna työpöydän latausaika ei hirvittävästi poikennut Windows 7:n latausajasta, mutta toisaalta parhaisiin tuloksiin päästäkseen tarvittaisiinkin SSD-levy ja muuta.

Metro-käyttöliittymää selataan sivulta toiselle vierittämällä. Tämä näkymä oli mielenkiintoinen mutta myös selvästi keskeneräinen developer-versiossa. Monet painikkeista palauttivat käyttäjän perinteiselle työpöydälle (josta lisää kohta) ja pakottivat käyttämään kuitenkin tavallista käyttöliittymää.

Joka tapauksessa, oletuskäyttöliittymä oli siis erilainen, mutta tuttuunkin pääsi käsiksi. Napsauttamalla Desktop-linkkiä, avautui tuttu Windows 7:n työpöytää muistuttava työpöytä. Oletustaustakuvaakaan ei oltu paljoa muutettu Developer-versioon.


Työpöytä kuitenkin oli muuttunut ratkaisevilla tavoilla. Ensimmäinen muutos oli häkellyttävä: Windows logolla varustetun Start-napin painaminen ei avannutkaan valikkoa vaan palautti Metro-käyttöliittymään. Jonkinasteisen toimintovalikon sai kaikissa tiloissa auki vetämällä hiiren kursorin vasempaan alanurkkaan.


Hetken tutkailun jälkeen selvisi, että alussa nähty Metro-paneelinäkymä onkin Start-valikon korvike! Kaikki asennetut ohjelmat ja niiden selailu sekä oikeastaan kaikki muukin mitä Start-valikon kautta ennen tehtiin, tehdään nyt Metro-käyttöliittymässä joka onkin kuin onkin käytännössä täyden ruudun Start-valikko. Tämä asennemuutos vaati hetken ihmettelyä.

Kun ohjelman siis halusi käynnistää, avattiin Start-valikko ja selattiin täyden ruudun tilassa haluttua sovellusta. Ohjelmia pystyi myös järjestellä raahaamalla niitä paikasta toiseen. Uudessa valikossa haku toimi yllättävän mielyttävästi: aina kun Start-valikko oli auki, käyttäjä pystyi alkaa kirjoittamaan suoraan ja kirjoitettu teksti muuttui hakutermeiksi ja tuotti ohjelmat ja asetukset jotka vastasivat kirjoitettuja termejä. Ohjelmia siis pystyi käynnistämään pelkällä haulla kuten Windows 7:ssä.

Hakutoiminto. Käytössä oleva hakutermi on "co"
Mielenkiintoisesti eri käyttöliittymien (ja ehkä virtuaalityöpöytien?) välillä pystyi vaihtamaan viemällä hiiren kursorin näytön oikeaan laitaan jolloin kuva seuraavasta näytöstä ilmestyi kursorin alle. Napsauttamalla tätä, vaihtui näkymä toiselle näytölle.

Huomaa pieni kuva oikealla
Toisella käynnistyksellä sisään pääsi vasta kirjautumisruudun jälkeen ja mielenkiintoisesti sisään kirjauduttiin Windows Live ID:llä, hieman kuin yritysympäristöön kirjauduttaessa. Lisäksi käyttäjälle lähtetään erillinen sähköpostiviesti jossa hänen kirjautumisensa varmennetaan - eli käyttäjä tietää jos hänen identiteettinsä kytketään tiettyyn tietokoneeseen.

Kirjautumisruutu
Kirjautumisruutua käytetään hieman eri tapaan kuin ennen: se raahataan ylös hiirellä kuten kosketusnäyttölaitteella konsanaan. Vanha "kunnon" Ctrl+Alt+Delete ei ole enää siis ainoa vaihtoehto.

Asetuksiin ja sensellaiseen pääsi edelleen ohjauspaneelin kautta. Ohjauspaneeli avautui uuteen näkymään jossa vasemmalta valittiin asetusryhmä ja oikealta itse asetukset. Näkymä ja sen toiminnot olivat hyvin puhelinkäyttöjärjestelmän tapaan jaettu ja esitetty.
Ohjauspaneeli muistuttaa mobiililaitteiden vastaavia ja on suhteellisen selkeä.

Kaikki asetukset eivät avautuneet kuitenkaan tämän uuden käyttöliittymän puolelle, vaan lisäasetukset valittaessa päädyttiin takaisin perinteiseen Ohjauspaneeliin joka ei ollut muuttunut mihinkään. Osa asetuksista avautuu myös muuten paremmin uuteen käyttöliittymään soveltuvalla tavalla. Esimerkiksi langattomiin verkkoihin liittyminen avautuu tilasta riippumatta varsin kookkaana ja selkeänä paneelina:


Microsoftin mainostamaa kosketuskäyttöä en pystynyt täysin virtuaaliympäristön takia kokeilemaan, mutta palaan siihen aiheeseen kunhan järjestelmä on kypsempi ja sen uskaltaa asentaa oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.