Lumia - menestystarina vai kärsimysnäytelmä


Analyytikot ovat äskettäin kommentoineet Nokian Lumia-myyntejä ja kommentit ovat olleet hieman pettyneitä paljastuneiden lukujen takia. Myyntiä on kuvattu pettymykseksi tai jopa täydeksi katastrofiksi: Nokia itseasiassa myi merkittävästi enemmän Symbian-laitteita kuin Windows-puhelimia.

Suomessa tätä myynnin heikkoutta ei olla merkittävästi huomattu. Itseasiassa tänä vuonna olen nähnyt sarjan oudosti otsikoituja uutisointeja Lumia-puhelimien menestyksestä. Uusin oli Ruotsalaiset innostuivat Nokia Lumiasta Digitodayssa, joka kertoi miten paljon Lumia oli innostusta aiheuttanut Ruotsissa. Artikkelin teksti kuitenkin saman paljastaa oudon virheen kun muukin "Lumiasta villiinnyttiin maassa X" uutisissa on ollut:

Kun artikkelin lukee, Lumia on aina myyntilistojen top 5:n sisällä, mutta ykköspaikalla on käytännössä aina iPhone 4 ja/tai 4S ja välissä ennen Lumiaa on myös yleensä Samsungin Galaxy S2. Ja niin tässäkin artikkelissa, kaava toistuu yllättävän identtisenä artikelista toiseen: otsikko viittaa Lumia-villitykseen, teksti paljastaa muiden valmistajien lippulaivojen myyvän paljon paremmin. 

Suomessa Lumia on tosiaan noussut myydyimmäksi puhelimeksi, mutta muualla se on toki näkynyt listoilla, mutta harvoin ykköspaikoilla, joita kautta linjan hallitsevat länsimaissa samat aiemmin mainitut nimet: iPhone ja SGS2. En väitä ettei se olisi ollut ykkösenä missään muualla, vain että valtaosa uutisoinnista antaa sen kuvan kuin Lumia olisi todella ollut ykkösenä vaikka missä, olematta todella villitys muualla kuin Suomessa. 

Muutamia vastaavia artikkeleita:
Ilmiöön liittyen: Mielenkiintoisesti Ranska ykköspaikan ottamiseen riitti suomalaisille journalisteille yhden puhelinkaupan tilastojen kärjessä oleminen. Lumian ykköspaikkaa hehkutettiin kaikissa artikkeleissa perustuen vain Phone Housen myyntiin:
Nämä esitetyt artikkelit maalaavat todellisuutta ruusuisempaa kuvaa. Toki Lumia on myynyt suhteellisen hyvin Suomessa, mutta siitä kirjoitetut hehkutusartikkelit ovat olleet hieman harhaanjohtavia vähintään otsikointinsa kanssa. Lumia-kriittinen uutisointi ei ole täysin olematonta, mutta Lumia-positiivinen tuntuu olevan liioittelevaa. Uutisoinnin takana tuntuisi olevan jotain muuta kuin vain objektiivisten faktojen rummuttaminen ja jakaminen eteenpäin. Artikkelit tuntuvat kaikki perustuvan samaan malliin, niin kuin joku olisi kirjoittanut artikkelin ja muut kopioineet ilman merkittävää lähdekritiikkiä... mutta eiväthän modernit journalistit niin tekisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.