Lumia ja itsensä pettämisen jalo taito

Kauppalehdessä oli äskettäin artikkeli siitä miten LG luopuu toistaiseksi Windows Phone-laitteiden tekemisestä. Artikkeli lyhykäisyydessään kertoi miten LG on pettynyt Windows Phonen myyntimääriin ja ei toistaiseksi aio valmistaa Windows-puhelimia. Artikkeli itsessään ei kuitenkaan ollut se mielenkiintoinen kohta, mutta sen kommentit olivat.

Artikkelin saamat kommentit olivat todella outoja. Käytännössä jokainen kommentoija sivuutti sen miten tuhoisaa mobiiliekosysteemille on jos merkittävä valmistaja jättää sen ja että tilanne on oikeastaan vaan edullinen.

Käydään läpi ensimmäiset artikkelin saamat kommentit.

Luopuu käytöstä, varsin vahva otsikointi. Kirjoitusten perusteella näyttäisi varmemmalta, että panostetaan vahvemmin uuden WP8 rakentamiseen.

Kommentoijan mielestä kyseinen uutinen olikin positiivinen ja luopuminen kääntyi kommentoijan mielessä sitoutumiseksi alustaan myöhemmin. Mielenkiintoista tässä on ettei artikkelissa mitenkään erityisemmin luvattu valmistaa WP8-laitteita. Artikkelissa eräs analyytikko teki oletuksen, että jos WP8-alusta menestyy, jatkaisi LG alustan tukemista.

Melko sairaalloista otsikointia Kauppalehdeltä. Lisäksi tuon Indersin Mikaen Rautasen höpö höpö juttuihin ei kannata luottaa. Kaveri vain kuolaa omistamaansa vanhanaikaista sardiinipurkkiaan iPhonea!

Kommentaattori lyttää jutun koska sen jälkimmäisessä puolikkaassa on kommentteja analyytikolta joka kommentaattorin mukaan pitää iPhonesta. En tunne kyseistä analyytikkoa, mutta artikkelissa tämä ei esittänyt mitään Apple-myönteisiä kommentteja, eikä hän ollut se joka artikkelin nimen tai suunnan valikoi. Kyseinen analyytikko lähinnä huomautti sen harmittavan tosiseikan, ettei yksikään Microsoftin strateginen mobiilikumppani ole hyötynyt tästä kumppanuudesta.

Lisäksi väite että otsikointi olisi sairaanloista on outo. Kauppalehden otsikointi ei ollut myöskään mitenkään sairaanloinen, vaikkakin aavistuksen verran dramaattinen. Otsikko oli: Isku Windows Phonelle: LG luopuu WP:n käytöstä.

Tämä on tarkka otsikko sillä kyseessä on aivan vähintään pr-tappio Windows Phonelle kun LG luopuu WP-laitteiden valmistamisesta. Jokainen valmistaja joka ei valmista tietyn ekosysteemin puhelimia ja markkinoi niitä, valmistaa vastaavasti toisen ekosysteemin puhelimia ja markkinoi vastaavasti niitä.

Taisivat huomata, että eivät osaa tehdä puhelimia ja parempi laittaa pillit pussiin. Keskittyvät jatkossa littu telkkareihin.

Tämä kommentaattori päätti lytätä LG:n. Oli LG:n laitteista mitä mieltä tahansa, valmistajien määrän vähentyminen WP:n takaa vähentää myös WP-ekosysteemiin käytettyä markkinointia. Ja jos LG:n myynnin ongelma olisi heikko tuotteiden laatu, näkyisi se myös ongelmina muiden laitteiden myynnissä ja tämähän ei LG:llä korjautuisi lopettamalla WP-laitteiden tekemistä.

Minun korvissani tuo uutinen Windows -kilpailun vähenemisestä kuulostaa tässä vaiheessa hyvältä Nokian kannalta. En tosin ole alan asiantuntija.

ja vastauksena tähän joku kommentoi:

Se on juuri sitä eli tuosta päätöksestä Nokia tulee hyötymään.


Nämä kaksi kommenttia olivat outoja. Käyttäjät olettavat, että nimenomaisesti Windows Phonelle olisi omat markkinat ja kun kilpailijat vähenevät, tarkoittaa se Nokialle parempia mahdollisuuksia menestyä. Tämä olisi totta, jos Windows Phone olisi olemassa jossain tyhjiössä jossa ei ole muita matkapuhelimia. Mutta näin ei ole ja Windows Phone taistelee markkinatilasta Androidin ja iOS:n kanssa. Tämä on se todellinen haaste. Ei ole väliä vaikka Nokia myisi tuhat kertaa enemmän Windows-puhelimia kuin kilpailijat, jos kilpailivat myyvät yhteensä kymmenen kappaletta kyseisiä puhelimia.

Kun valmistajista harvempi tukee Windows Phone-järjestelmää, antaa se toki enemmän mahdollisuuksia jos maailmalla olisi tarpeeksi kiinnostusta nimenomaisesti Windows Phoneen. Näin ei kuitenkaan ole. Windows Phone ei ole kaapannut ihmisten sydämiä ja maailmanlaajuiset myyntitilastot kuvaavat tätä hyvin: kärjestä löytyy lähes kaikkialla iPhone ja Samsungin Galaxy SII.

Jatkossa LG ei myöskään poistu mobiilimarkkinoilta, vaan panostaa enemmän muihin alustoihin - tai tässä tapauksessa yhteen alustaan, Androidiin, kasvattaen sen näkyvyyttä ja ihmisten mielenkiintoa siihen. Kilpailu Windows Phone-kentällä siis kevenee, mutta matkapuhelinten kanssa ei, enemmänkin Nokian tukema jalusta on jäämässä marginaaliin entistä voimakkaammin.

Kun valmistaja hylkää alustan, mielenkiinto alustaan vähenee sillä kuluttajille tämä näkyy alustan floppaamisena ja harva tahtoo tukea alustaa jonka tulevaisuus on epävarma. Tämän takia Symbian romahti:  Elop laukoi kommentteja sen lopettamisesta ja siitä miten Symbian on tulessa oleva lautta. Ihmiset eivät halua sitoutua uppoavaan laivaan. Kun valmistajat hylkäävät alustan, se on ihmisille merkki uppoavasta laivasta. Windows Phonen myyntiluvut eivät myöskään ole olleet rohkaisevia, eivätkä auta tässä yhtään. Monien käsitys Windows Phone-alustasta on kuitenkin "Ihan kiva, mutta kukaan ei käytä" ja se ei innosta käyttämään.

LG:n päätös lopettaa Windows Phone-laitteiden tekeminen ei siis ole mitään mitä artikkelia kommentoineet henkilöt väittivät. Se ei ole ollut hyvä juttu Nokialle, se ei ollut keskittymistä WP8-laitteisiin, eikä Applen palvontaa. Kommentoijat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä miten tämä on vain hyvä asia Nokialle ja suorastaan merkki siitä miten Windows Phone-ekosysteemi vaan paranee. Suomessa tuntuu tietyissä piireissä olevan tarve, toive tai vaatimus Nokialle menestyä ja kun jotain päinvastaista tapahtuu, se silti rationalisoidaan positiiviseksi.

Ilmiö on hieman tuttu Apple-fanien käytöksestä. Vitsihän sanoo, että jos Apple päättäisi vaatia heitä uhraamaan esikoisensa Applelle edellytyksenä saadakseen ostaa seuraava iTuote, faneista suuri joukko lähtisi puolustamaan tätä politiikkaa ("Sehän käytännössä vahvistaa vain tuotteiden toimintaa!" tai "Kuka sitä esikoistaan tarvitsee kun on iPad 4!").

Samalla tavalla tässä selvästi negatiivinen kehitys Windows Phone-ekosysteemille kääntyy positiiviseksi, ainakin sopivasti ajattelevan mielessä. Sen suorastaan näkee miten kognitiivinen dissonanssi käynnistyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.