Uskonnollinen oikeus vastata väärin

Eräillä hyvin fundamentalistisilla uskovaisilla on pitkään ollut ongelmia koulun tiedeopetuksen kanssa. Heidän kun on pitänyt vastata kysymyksiin kuten "kuvaile ihmislajin kehitys" tai "selitä mikä on maailman ikä ja miten se mitataan". Vastaamalla "jumala" tai "6000 vuotta" on tähän asti saanut reputuksen.

Mutta ei enää.

Yhdysvaltojen Oklaholmassa, tässä tieteen Mekkassa nimittäin tapahtuu: siellä säädettiin äskettäin laki jonka ansiosta tämä ei enää ole ongelma. Esitys HB1674 äänestettiin voimaan 19.2.2013 voimaan ja sisältö onkin herkkua. Korostettuna on se oleellinen kohta.
"The measure requires the State Board of Education, district boards of education and administrators to endeavor to create an environment that encourages students to explore scientific questions and respond appropriately to differences of opinion about controversial issues. Educational authorities will endeavor to assist teachers to find more effective ways to present the science curriculum where it addresses scientific controversies and teachers will be permitted to help students analyze the scientific strengths and weaknesses of existing scientific theories. No student will be penalized because the student subscribes to a particular  position on scientific theories. "
Oleellinen kohta on lopussa. Oppilaita ei voi rangaista heidän uskontonsa asettamien oppien seuraamisesta. Tätä luonnollisesti ollaan rummutettu eteenpäin uskonnonvapauden ja akateemisen vapauden alla, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin voitto kansalaisoikeuksille.

Oklaholmassa laki velvoittaa opettajia antamaan oppilaille täydet pisteet kokeessa uskonnollisista vastauksista tiedekysymyksiin. Tämä käytännössä tarkoittaa että Oklaholman koulujen antamat arvosanat tiedeaiheista muuttuvat täysin merkityksettömiksi haettaessa jatkokoulutusta, sillä miten voimme erottaa kenen A-arvosana on siitä että hän ymmärtää oikeasti tiedettä ja kenen pitkistä "Jeesus teki sen"-vastauksista.

Lain takana Gus Blackwell-niminen baptistifanaatikko republikaaniedustaja, joka vei lakiesityksen kuvailee lain tarkoitusta suorastaan viihdyttävästi.
"I proposed this bill because there are teachers and students who may be afraid of going against what they see in their textbooks. A student has the freedom to write a paper that points out that highly complex life may not be explained by chance mutations."
Kyllä, ne oppikirjathan aina ovat mahdottoman väärässä. Blackwellin linja on omalla tavallaan ymmärrettävä, sillä nuoren maan luomisoppia ei ole saatu puskettua oppikirjoihin, melkoisista yrityksistä huolimatta. Hänen tarkka tavoitteensakin on juuri tämä: evoluution kieltäminen ja nimenomainen luomisopin tuominen osaksi koulujen opetusmateriaalia. Luomisoppia ei saatu koulujen tiedeopetukseen sen ilmiselvän uskonnollisen luonteen takia, joten hienovaraisempia keinoja kuten tämä kehitellään ja oma uskonto puetaan valinnanvapauden viittaan.

Toisaalta, tässä on potentiaalia melkoiseen hupiin. Nämä uskontoa tuputtavat lakiesitykset kun eivät ole oikein loppuun ajateltuja. Muistamme äskettäin miten Louisianassa tapahtui. Siellä luotiin voucher-järjestelmä että vanhemmat voisivat lähettää lapsensa uskonnollisiin kouluihin veronmaksajien rahoilla. "Ikävä" kyllä proverbiaalinen kakka lensi tuulettimeen kun selvisi että myös muslimit pystyivät käyttämään tätä hyväkseen - ja käyttivätkin.

Ja niin tämänkin lain kohdalla voi hyvin käydä. Miksei skientologi voisi psykologian kokeissa syyttä thetaneita? Miksei muslimi voisi historian kokeissa kieltää holokaustin tapahtuneen? Miksei katolinen voisi väittää ehkäisyvälineiden levittävän aidsia? Ei kun hetkinen, kaikki näistä menevät tämän lain sateenvarjon alle. Ja ketään ei näistä mielipiteistä saa rangaista reputtamalla koetta tai muuta sellaista.

Sehän rikkoisi uskonnonvapautta ja akateemista vapautta.

Kommentit

  1. Eikös tuon lain voi helposti kiertää muuttamalla hieman koekysymyksiä.

    Ei kysytäkään "kuvaile ihmislajin kehitys" vaan "kuvaile ihmislajin kehitys evoluutioteorian mukaan".

    Voidaanhan kokeessa tasapuolisuuden nimissä kysyä sama myös tietyn kristinuskon tulkinnan mukaan. Ei varmasti ole uskonnottomallekaan vaikea opetella sinänsä turhaa tietoa, että "jumala teki sen".

    Onneksi tuo hulluus ei ole yhdysvalloissa mennyt läpi kuin muutamassa osavaltiossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä, mutta samalla tavalla kun kysymyksen voi muotoilla tiettyyn muotoon, voi vastauksenkin muodon laittaa sellaiseksi missä päästään takaisin "Goddidit"-tyyliin. Sitten tarvitaan lopulta oikeudenistunto päättämään missä rajat ovat.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.