Saako Koraanin polttaa?

Viime aikoina erityisesti Ruotsissa on poltettu Koraaneita ja muslimimaailma on tästä suuttunut. Tilanne on eskaloitunut siihen pisteeseen, että Ruotsin suurlähetystöt ovat vaarassa. Mutta miten on, saako Koraaneita polttaa?

Koska tämä ei ole clickbait-artikkeli, kerron vastauksen tähän heti. Saako Koraaneja polttaa? Laillisessa mielessä saa, mutta niitä ei pitäisi silti polttaa. Polttamiseen ei yleensä ole mitään järkevää syytä, ja ainoa mitä sillä saavutetaan on mielipahaa.

Mitä saavutamme?

Mitä nimittäin saavutamme jos tuikkaamme Koraanin tuleen? Kaatuuko Islam? Osoitammeko vastustavamme sen kulttuuri-imperialistisia pyrkimyksiä? Vähennämme kenties Islamilaisen terrorismin uhkaa? Autammeko Islamia muuttumaan yhteensopivammaksi läntisen yhteiskunnan ja modernien arvojen kanssa?

Vastaus jokaiseen näistä kysymyksistä on ehdoton ei. Koraanien polttaminen ei auta yhdessäkään näissä, mutta voi päinvastoin haitata niitä. Polttamalla koraaneja annamme Islamin sisällä oleville äärimmäisille äänillä oikein hyvää polttoaineitta vihan liekkeihin. Loukkaamalla heitä näin, suututamme heitä entistä enemmän ja teemme todennäköisemmäksi, että joku esimerkiksi inspiroituu terrorismiin. Lisäksi annamme heille uskottavuutta ja tukijoita. 

Syömme myös mahdollisuuksia maallistaa Islamia kohti nyky-yhteiskunnan kanssa paremmin yhteensopivaa uskontoa. Kun luomme asetelman, jossa pahat länsimaiset arvot nähdään arvoina, jotka mahdollistavat pyhistä pyhimmänkin häväisyn, teemme hyvin vaikeaksi hyväksyä niitä länsimaisia arvoja. Islamin sisällä on paljon erilaisia suuntia, liikkeitä ja kuppikuntia, joista osa on edistyksellisiäkin. Niiden kyky toimia heikkenee jos uskovien syvät rivit pitävät länsimaisilta vaikuttavia arvoja vihamielisinä.

Kaikenkaikkiaan Koraanin polttaminen on huono idea, koska se on loukkaus ja loukkaamalla ei saa aikaan vuoropuhelua tai ymmärrystä. Mitä sillä saa aikaan on vihamielisyyttä, pahaa mieltä ja tietysti lujitamme sillä käsitystä länsimaista vihamiehenä Islamille. Ja vihamiestä vastaan on helppo perustella myös vihamielisiä toimenpiteitä.

Laillisessa mielessä on naurettavaa, ettei Koraania saisi polttaa. Jos haluat hävittää omaisuuttasi, etkä riskeeraa muita, asialla ei pitäisi olla väliä.  Islamin omat säännöt ehkä kieltävät sen, mutta ne säännöt koskevat vain niitä, jotka kyseiseen kerhoon kuuluvat. Minäkään en voi perustaa uskontoa ja ilmoittaa kaikille, että vaikka paastoaminen on syntistä ja loukkaus ja vaatia muita tottelemaan tätä sääntöä. Islamin sisällä olevat säännöt voivat koskea vain ihmisiä Islamin sisällä, muille ne ovat korkeintaan ehdotuksia.

Mutta vaikka laki ei ehkä kieltäisikään Koraanin polttamista, järjen pitäisi se kieltää. Mitään järkeviä tavoitteita sillä ei aikaansaada. Ainakaan jos sen polttamisesta tekee samalla numeron.

On täysin eri asia jos esimerkiksi entinen muslimi haluaa osoittaa itselleen vapautuneensa tämän uskonnon hallinnasta polttamalla Koraaninsa yksityisesti. Tästä näissä ison profiilin Koraaninpolttajaisissa tosin ei ole ollut kyse.

Todellisia seurauksia

Mutta entä jos viihdytämme hetken ajatusta siitä, että Koraanin polttelijoilla ei ehkä olekaan puhtaita jauhoja pussissaan? Toki mukana on rehellisiäkin, esimerkiksi niitä, jotka ovat paenneet Islamin pahimpia puolia ja purkavat pahaa mieltään uskontoa kohtaan ja haluavat polttamisella osoittaa, miten uskonnolla ei ole enää heistä otetta.

Mutta sitten ovat ne epärehelliset, joiden tavoite on nimenomaan kylvää vihaa. Äärioikeistolle Islam oli pitkään se ykköstyökalu: he tekivät jotain mikä loukkaa Islaminuskoisia ja sitten kun jotain pahaa tapahtuu sen seurauksena, he voivat kertoa vakavalla naamalla tämän olevan osoitus Islamin pahuudesta. Vähän kun löisit kissaa kepillä ja sitten vaatisit kissan lopettamista koska se puri sinua.

Nämä idiootit pitäisi vain ymmärtää idiooteiksi. Vaikken itse usko Islamin kirjoituksiin, ymmärrän että ne ovat monille ihmisille hyvin tärkeitä, pyhiä jopa. Ajatus että tietentahtoen loukkaisin ihmisiä sylkemällä heille tärkeiden asioiden päälle tuntuu tarpeettomalta. Se on mitä kiusaaja tekisi alakoulun pihalla: haukkuu ja ärsyttää toista, kunnes toisen pinna palaa, minkä jälkeen kiusaaja menee kertomaan opettajalle, että toi löi. 

Sitten on näkyvyys. Koraaninpolttelulla saa sitä ja paljon, niin medianäkyvyyttä kun myös somenäkyvyyttä. Näkyvyys on nykyisin suoraan muutettavissa rahaksi, joten monelle tämä on varmasti enemmän tapa pumpata vihakatseluita kun todellista idealismia.

Toisaalta näille Koraaninpolttajille on tärkeää lietsoa vihan liekkejä. He nimittäin toivovat terrori-iskuja ja ääri-Islamia. Heille ajatus lännen ja muslimimaailman välisestä sodasta on niin kuumottava, että he ovat valmiita edistämään sitä. He ovat niitä tosiuskovia, joiden maailmankuvassa ydinpilvellä Lähi-Idän päällä on hopeareunus ja heillä on kova kiire tätä maailmaa kohti.

Kommentit