Yhteinen kakkumme kasvaa, mutta sen syövät vain rikkaat

"Sijoittaminen voidaan verrata siihen, että laitetaan rahaa uusiin hankkeisiin, työntekijöihin ja muihin resursseihin, jotka auttavat kakun kasvattamisessa ja sen myöhemmässä jakamisessa. Kuitenkin, veroprogression nykytasolla säilyttäminen tai kiristäminen voi heikentää tätä dynamiikkaa ja kutistaa tuota jaettavaa kakkua."

Eli, että rikkaille ja yrityksille oikeastaan kannattaisi antaa rahaa, se sitten auttaa koko järjestelmää, ikäänkuin valuu alaspäin eräänlaisena tihkumisena?

Tuttu juttu

Erässä somekeskustelussa eteen tuli tällainen väittämä, että jos varakkaammille annettaisiin vähemmän veroja ja enemmän rahaa, he sijoittaisivat enemmän. Tästä seuraisi talouskasvua, jossa se meidän yhteinen kakku kasvaa.

Ovelat teistä saattavat tunnistaa tuon yhdeksi klassisen trickle down economicsiksi, jonka ei ole itseasiassa osoitettu koskaan olevan paikkaansapitävä juttu. Mutta tämä on ehkäpä taas uusi muoto vanhalle konseptille, mitä neoliberaaleilta kuulee.

Mutta tuollainen kakkuanalogia on kuitenkin näppärä meemi. Se on sellainen simppeli konsepti ujuttaa ajatteluun, yksinkertainen ja naseva. Joten sen sijaan, että lähtisin purkamaan tätä aihetta, annetaan tälle konseptille vastalääke. 

Se menee näin: nykytilanteessamme varakkaat syövät sen kakun ja muille jää lautanen nuoltavaksi. Ihmisille riittäisi mainiosti pienempikin kakku, jos se vaan jaettaisiin tasaisemmin.

Vastameemi

Yhteiskunnan hyvinvoinnille tasainen jakautuminen on paljon tärkeämpää kun kakun koko ja Suomessakin olemme tiellä jossa ne joilla on saavat enemmän ja muilla on vähemmän. Pitkällä tähtäimellä se kehityskulku tarkoittaa lopulta, että ne joilla on on kaikki ja muilla ei ole mitään. Mikä tahansa järjestelmä joka ei jaa vaurautta joko romahtaa, tapahtuu vaurauden pakkojako tai järjestelmä säilytetään muuttamalla se brutaaliksi diktatuuriksi.

Tämä ei ole mikään mielipidekysymys, vaan puhdasta matematiikkaa. Jos joku saa enemmän kun muut, jollain aikavälillä sillä on kaikki. Ja se on asiantila, mikä ei ole vakaa, koska kun ihmisiltä loppuu ruoka, järjestelmä kaatuu. Silloin ne joilla ei ole mitään, syövät ne joilla on.

Kommentit