Vapaat markkinat 5: Loppusanat

En usko oikeistolaiseen kilpailuun ja vapaaseen talouteen perustuvaan yhteiskuntaan parhaana tai edes toimivana mallina. Aloitin sarjan kirjoituksilla Ahneudesta perusarvona, tehokkuuden myytistä, epäreilusta kilpailusta ja kulutuksen kaikkivoipaisuudesta. Tässä muutama loppusana.

Vapaat markkinat - markkinatalouden kyseenalaistaminen
1. Ahneus
2. Tehokkuuden myytti
3. Epäreilu kilpailu
4. Kulutus - kun mikään ei riitä
5. Loppusanat 


Kulutukseen ja vapaaseen kilpailuun perustuvat yhteiskunnat perustuvat epäterveisiin perusarvoihin. Ne eivät ole erityisen tehokkaita tuottamaan maksimaalista hyvää. Kilpaileminen niissä ei oikeasti ole reilua millään tasolla ja ne aiheuttavat kestämätöntä kulutusta.

En tosin sano ettei vapaiden markkinoiden päällä toimiva talousmalli olisi hyvä tai paraskin - en voi sanoa tietäväni. Käytännössä yhteiskuntamallien vertailu on hankalaa, sillä meillä ei ole mahdollista kokeilla vastaavista lähtökohdista lähtevien yhteiskuntien kanssa toimisiko mikä parhaiten. Jos voisimme ottaa yhteiskunnan ja asettaa sen tiettyyn hallitusmuotoon, sitten palauttaa sen alkupisteeseen ja kokeilla toista hallitusmuotoa, voisimme ehkäpä sanoa jotain varmaa kyseisen mallin toimimisesta. Tosiasia kuitenkin on, ettei meillä ole todellista vertailutietoa sanoa miten länsivaltojen kehitys olisi muuttunut toisen yhteiskuntajärjestyksen avulla. Parempaan vai huonompaan.

Voimme kuitenkin osoittaa nykyisen mallin ongelmat ja yrittää toimia niitä vastaan. Jopa vapaassa markkinataloudessa elettäessä voidaan yrittää hillitä joitakin sen ongelmista. Ehkä voisimme mitata elämämme laatua muuten kuin rahalla. Lakata palvomasta tyhjiä julkisuuden henkilöitä, joiden saavutuksiin kuuluu vihamieliset osakekaupat tai miljoonaomaisuus valuuttakaupoilla. Ehkä voisimme alkaa pitää ahneita mulkeroita juuri niinä: ahneina mulkeroina. Ehkä voisimme lakata käyttämästä brutaalien ja likaisten yritysten tuotteita ja hankkia niiden sijaan tarvitsemamme tarvikkeet kestävien arvojen päälle pelaavilta yrityksiltä ja yhteisöiltä. Ehkä voisimme tuottaa joitain tarpeitamme paikallisesti, jopa kommunaalisesti ja jakaa niitä ystäviemme kesken. Tarvitsevatko kaikki talosi asukkaat oman porakoneen, ehkä joka kerros voisi jakaa yhden. Ehkä voisimme ajatella hankintojamme ja todella miettiä mitä oikeasti tarvitsemme ja mitä vain haluamme. Ehkä voisimme olla parempia ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.