Vapaat markkinat 2: Tehokkuuden myytti

En usko oikeistolaiseen kilpailuun ja vapaaseen talouteen perustuvaan yhteiskuntaan parhaana tai edes toimivana mallina. Aloitin sarjan kirjoituksella Ahneudesta perusarvona ja jatkan nyt sarjaa toisella kapitalmin ongelmalla: Kapitalismin tehokkuuden myytillä.

Tämän sarjan tarkoituksena ei ole ehdottaa yhteiskuntajärjestyksen alasajoa, vaan koskettaa kapitalistisen yhteiskunnan ongelmakohtia ja hieman murtaa tiettyjä myyttejä sen toiminnasta.

Vapaat markkinat - markkinatalouden kyseenalaistaminen
1. Ahneus
2. Tehokkuuden myytti
3. Epäreilu kilpailu
4. Kulutus - kun mikään ei riitä
5. Loppusanat 

Vapaan kilpailun markkinamenetelmän puolestapuhujat väittävät  mallin oleva tuottavin ja tehokkain tapa saada maksimaalisesti onnea ja maallista hyvää mahdollisimman monelle. Tätä väitettä pidetään itsestään selvänä, sillä eihän mikään muu yhteiskuntamalli ole koskaan tuottanut yhtä hyvinvoivia yhteiskuntia kuin kapitalismi. Tämä väite on itseasiassa yllättävän vaikea todistaa todeksi. Hyvinvoivat länsimaat ovat nykyisessä pisteessä koska milloinkaan historiassa ei olla saavutettu nykyistä teknologista tasoa. Pohjatyö tälle tasolle päästäkseen tehtiin yhteiskunnissa jotka olivat monarkioita ja diktatuureja. Esimerkiksi natsien ansiosta monikin tieteen ala nytkähti merkittävästi eteenpäin. Ei ole lainkaan mahdotonta etteikö samaa teknologista kehitystä ja hyvinvointia voitaisi kokea vaikkapa monarkiassa tai diktatuurissakin jos sellainen yhteiskunta kohoaisi nykyisen kaltaisiin oloihin. Markkinatalous ei siis välttämättä ole nykyisen hyvinvointimme takana, se vaan sattui paikalle oikeaan aikaan.

Seuraavat kolme periaatetta puhuvat kapitalistisen markkinatalouden tehokkuutta vastaan:

On tuottoisampaa kopioida kuin kehittää itse. Tutkimustyöhön investoiminen ja ymmärryksemme kehittäminen ovat lopulta toissijaisia tavoitteita markkinataloudessa. Parempi vain laittaa resurssit entistä pienempien iPodien kehittelyyn.

On tuottoisampaa varastaa kuin tuottaa itse. Jos joku muu on jo tehnyt jotain, rahallisesti sen hankkiminen muuten kuin tekemällä itse perässä on huomattavasti halvepaa. Tietysti häiritsevien lakien kanssa varastamisen joutuu tekemään kulissien takana ja käyttää siitä jotain hienompaa nimeä, mutta se ei muuta tosiasioita.

On tuottoisampaa kohottaa keinotekoisesti tuotteen arvoa kuin myydä se reaaliarvolla. Jos sato on hyvä koko alueella, ruokaa olisi tarjolla paljon ja se tietysti laskisi sen hintaa. Mutta mitä jos osa kerätystä sadosta heitettäisiinkin ns. huitsinnevadaan ja saataisiin näin tilanne jossa osan tuotannosta tuhoaminen tekee lopusta tuotannosta arvokkaampaa? No, juuri näin monet viinintehtailijat toimivat.

Kapitalistisen markkinatalouden tehokkuutta heikentää nimenomaisesti se, että rahassa mitattavaa menestystä on monesti helpompi tuottaa muuten kun tekemällä mitään mistä on kenellekään muulle hyötyä - ja yleensä nämä toimet nimenomaisesti haittaavat useita muita. Keinottelu erilaisilla osakkeilla ja valuutoilla ovat esimerkkejä toimista joista voi tehdä satumaisiakin voittoja mutta josta ei hyödy kukaan voittojen saajien lisäksi.

Markkinoita manipuloidaan jatkuvasti keinotekoisesti oman hyödyn vuoksi ja näin viilataan silmään parhaimmillaan tuhansia. Ruoan hinnalla keinottelu on hyvä esimerkki tästä: tuhannet nääntyvät nälkään koska ruoan hintaa on keinoteltu ylöspäin. Moraalisesti täysin kestämätöntä maailmassa jossa sadat tuhannet näkevät nälkää.

Yritykset siirtävät kulujaan mielellään muille ja välttävät maksuja ja kustannuseriä viimeiseen asti - samalla tietysti pyrkien nauttimaan ilmaisista eduista. Tämä vastenmielinen ilmiö näkyy nykypäivänä jatkuvasti, yhtenä esimerkkinä on GE joka äskettäin teki melkoisen voiton, mutta maksoi Yhdysvaltoihin (josta tulee leijonanosa GE:n voitoista) veroja tasan nolla dollaria. Yritys joka siis nauttii verovaroin maksetuista teistä, pystyy harjoittamaan liiketoimintaa verovaroin kustannetun rauhallisen yhteiskunnan sisällä, ei halua maksaa osuuttaan näistä veroista joilla kyseisen yhteiskunnan toiminnot kustannetaan. Yritykset käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja tehdä voittoa ja yksi tapa on olla maksamatta asioista. Yritys voi maksaa paljonkin rahaa näistä toimista, esimerkiksi juuri GE:llä on massiivinen luovan kirjanpidon yksikkö jonka tehtäviin kuuluu rahavirtojen ohjailu verotuksellisesti hyödyllisillä tavoilla. Resursseja käytetään siis muiden muroihin kusemiseen.

Tietysti se ettei maksa turhasta voi olla hyödyllistä, mutta yhteiskunnan kannalta tällainen on tuhoisaa. Yritys tarvitsee yhteiskuntaa toimiakseen, mutta yleisesti pyrkii olemaan maksamatta siitä. Tietyt yritykset näkevät paljon vaivaa juuri verojen ja maksujen kiertoon. Työnantaja säästää käyttämällä vuokratyövoimaa ja tuntityöläisiä: ei tarvitse maksaa turhia lomia ja eroonkin pääsee vartin varoitusajalla! Yksityinen terveydenhuolto tarjoaa helppoja ja tuottoisia palveluita, mutta usein referoi rahallisesti huonotuottoiset ja kalliit leikkaukset takaisin julkiselle puolelle. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Lyhyesti yrityksen perspektiivistä on järkevää toimia tavalla jossa muiden työstä hyödytään maksimaalisesti maksaen siitä minimaalisesti. Kuten sanoin: on tuottoisampaa varastaa kuin tuottaa itse.

Markkinatalouden malli pakottaa yrityksen toimimaan tuottavalla tavalla. Tuottavalla itselleen, ei muulle maailmalle. Rahallisesti tuottavaksi yritys pääsee monella keinolla ja suuri osa näistä keinoista on kaikkea muuta kuin hyvän tuotteen tekeminen ja sen avulla menestyminen.

Kommentit

  1. Hei, hyvä kirjoitus(sarja).
    Tässä lienee kirjoitusvirhe:
    "kalliit leikkaukset takaisin yksityiselle puolelle"
    Pitäisi olla:
    "kalliit leikkaukset takaisin julkiselle puolelle"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän korjauksesta, lipsahdus ajatuksenjuoksussa tapahtunut tuossa. Korjasin.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.