Arvio: Nokian Lumia 800

Nokian siirtyminen Windows-puhelimiin alkoi Lumia-malleilla, jotka tulevat vuoden vaihteen jälkeen myyntiin Suomessakin. Sain käsiini yhden Lumia 800-laitteen ja tässä mielipiteeni siitä.

Ulkoasu
Lumia on kaunis. Muotoilu on komeaa ja minimalistista, mutta linjoiltaan laite on hyvin tyylikäs. Lisäksi laitteen pinta tuntuu miellyttävältä kädessä. Myyntipakkauksessa tuli mukana muovisuojus, joka tekee pinnasta ehkä hieman epämiellyttävämmän, mutta ote paranee ehkä hieman. Käyttöliittymän ulkoasu on sama kuin kaikilla muillakin Windows Phone-laitteilla, mitä nyt värimallin sininen on piirun verran erilainen kuin muiden puhelimien sininen vaihtoehto.

Näytön kuva on myös hyvä ja kirkas, eikä siitä keksi valittamista. Tarkkuus on nykylaitteelle riittävä vaikkei Retina Displayn tasolle ylläkään.

Käytettävyys
Näyttö on hyvin reagoiva ja herkkä. Kosketukset ja hipaisut menevät perille helposti. Virhepainalluksia tulee vähän, mutta satunnaisesti näyttö on liiankin herkkä ja reagoi yhteen sormeen kahtena, esimerkiksi zoomaten vieritettäessä. Näitä ongelmia sattuu kuitenkin harvoin.

Soittaminen on hieman kaksijakoinen. Toisaalta alkuruutuun on näppärä kiinnittää tärkeimpien ihmisten yhteystietoja pikaista yhteydenottoa varten. Lisäksi viimeisimpiin yhteystietoihin pääsee suhteellisen nopeasti. Toisaalta taas tiettyyn numeroon soittaminen vaatii monta painallusta ennen kuin käyttäjälle näytetään perinteinen numeronvalinta.

Laitteen suunnittelussa tuntuu voimakas form over function-ajattelutapa, aivan kuin Microsoft käyttöjärjestelmää suunnitellessaan olisi pitänyt tärkeimpänä tavoitteenaan tehdä jotain esteettisempää kuin iPhone. Nätti se tosin kyllä on.

Käyttöjärjestelmä
Lumian eniten kohua aiheuttanut ominaisuus on tietysti Windows Phone 7.5 käyttöjärjestelmä. Käyttöliittymä on hyvässä ja pahassa Windows Phone. Nokia on pakannut mukaan muutamia omia ohjelmiaan ja Lumiaan voidaan helposti lisätä esim. Nokia Mail-tilejä, mutta ne pois lukien paljoa Nokia-keskeistä toiminnallisuutta puhelimessa ei ole.

Windows Phone-käyttöjärjestelmä on ulkoasultaan varsin elegantti. Mukautettavuutta ei käytännössä ole (ellet laske mukautettavuudeksi aloitusnäkymän kuvakkeiden lisäämistä ja järjestelyä) mutta sentään käyttöliittymä on selkeä ja suhteellisen nätti. Osa Android-toteutuksista on mielestäni nätimpiä, mutta kyseessä on makuasia.

Käyttöjärjestelmässä ehdottomana puutteena on heikko vaakanäyttö. Alkuruutua ei saa vaakaan edes käännettyä ja monesti kun puhelinta käyttää vaaka-asennossa jää ruudun reunoihin tarpeettoman leveät palkit syömään turhaan tilaa näytöltä. Ongelmaan törmää aina kun haluaa kirjoittaa mitään vaaka-asennossa: Virtuaalinen näppäimistö on ok-tasoinen pystysuunnassa, mutta vaakasuuntaisessa käytössä on hirvittävä suunnitteluvirhe. Vaakasuuntaisesti käytettäessä jää näppäimistön laidoille paksut mustat palkit ja vaikutelma on hieman klaustrofobinen. Lisäksi kun näppäimistö ei käytä koko näytön leveyttä hyväkseen, jäävät monet näppäimet tarpeettoman pieniksi ja tämä hankaloittaa niihin osumista ja näin koko näppäimistön käyttöä. Lumian vaakasuuntainen virtuaalinäppäimistö häviää jo kuolleeksi julistettujen Symbian-laitteiden vastaaville.

Pienenä hankaluutena monissa toiminnoissa tärkeitä asetuksia on piilotettu tai laitettu hankaliin paikkoihin. Esimerkiksi Exchange-postilaatikkoa määritettäessä palvelimen asetuksia ei edes saa näkyville ennen kuin on yrittänyt antaa automatiikan epäonnistua niiden automaattisessa haussa kaksi kertaa.

Ohjelmat
Nokia on pakannut muutamia omia ohjelmiaan puhelimeen mukaan. Näistä merkittävimmät ovat Nokian Kartat, Nokia Navigointi ja Nokia Musiikki. Näistä Nokian Kartat on parhaita ilmaisia karttaohjelmia mitä Windows-puhelimeen saa. Nokian Kartat ovat selkeitä ja nopeita ja toimivat erittäin hyvin pikaisen kokeilun perusteella. Nokia Navigointi on mitä voisi odottaakin, näppärä navigointisovellus, joista Nokialla on jo pitkä kokemus. Nokia Musiikki oli positiivinen yllätys. Se toistaa musiikkia omista kokoelmista ja osaa toistaa näppärällä radiomiksaus-toiminnolla musiikkia halutusta genrestä suoraan Nokia suhteellisen kookkaasta valikoimasta.


Verkon selaaminen onnistuu varsin hyvin toteutetulla Internet Explorer-selaimella. Selaimen vahvuutena on Androidin ja iOS:n sisariaan huomattavasti parempi vieritys ja skaalaus (esim. zoomaus on tyylikkäämpi ja selkeämpi). Käyttömukavuudesta selain saa lähes täydet pisteet ja Nokian oletusselaimeen tottuneille on varmasti kuin auringonpaiste hehkulampun jälkeen. Pienenä ärsyttävyytenä selain haluaa väkisin näyttää osoitepalkkinsa jatkuvasti viemässä tilaa ruudulta ja tämä heikentää varsinkin vaakasuuntaista käyttöä.

Lyhyesti muutamat sovellukset: Tekstiviestien lukeminen ja kirjoittaminen onnistuu iPhonen kaltaisessa keskustelunäkymässä. Kalenterisovellus on varsin mukava ja päihittää kokeilemani vakiokalenterit (tosin, ylivoimaisesti paras mobiilikalenteri on edelleen Androidille erikseen asennettavissa oleva Business Calendar).

Oletuksena hakukoneena on järjestelmässä Bing-haku ja puhelin ei tarjoa työkaluja sen vaihtamiseen. Vaihtaminen ei ole mahdollista (ilman järjestelmätiedostojen manuaalista muokkaamista) joten lasken tämän merkittäväksi puutteeksi. Haussa tosin on mahdollista käyttää visuaalisen haun lisäominaisuuksia, kuten hakea käännös kuvassa olevaan tekstiin. Tämä olisi hieno ominaisuus jos se toimisi luotettavasti.

Office-ohjelmat
Windows-puhelimet on kytketty Microsoftin palveluihin ja niiden käyttö onnistuu suhteellisen hyvin. Puhelin kykenee ottamaan vastaan sähköpostitilejä mm. Exchange-, Live Mail- ja Google Mail-ympäristöistä. Lisäksi jopa kevyt Office-asiakirjojen (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) muokkaus onnistuu. Muokkausominaisuudet eivät vastaa täyden Office 2010:n vastaavia, eli täydellinen muokkaus ei onnistu, mutta periaatteessa asiakirjoihin ainakin pääsee käsiksi. Varsinainen muokkaus oli hyvin kömpelöä ja epäkäytännöllistä, enkä muokkaisi sillä dokumentteja kuin äärimmäisessä hädässä - tämä oli puhelimelta tosin odotettavissa. Muokkaus on myös erittäin rajoittunutta. Esimerkiksi PowerPoint-applikaatiossa diojen sisältöä voi muokata, mutta uusia dioja ei voi lisätä.

Lumia osaa avata tiedostoja suoraan SharePoint-sivuilta ja Skydrive-tileiltä. Tämä toimii erittäin hyvin ja Skydrivea käyttää mielellään tiedostojen säilytyspaikkana Lumian kanssa. Lisäksi työkäyttöä ajatellen mainittakoon Marketplacesta löytyy ilmainen Lync-sovellus.

Zune - tietokoneeseen kytkeminen
Tietokoneeseen yhdistäminen on Nokialla mennyt vuosikymmenen taaksepäin. Nokian Suite on ollut vuosia monipuolisin puhelimen hallintaympäristö ja Microsoftin Zune-ohjelmisto ei pääse sitä lähellekään.

Zune tarjoaa työkaluja lähinnä mediasisällön hallintaan ja synkronointiin. Musiikin siirtäminen Zunella on suhteellisen näppärää ja Zune osaa myös konvertoida videot puhelimen ymmärtämään muotoon. Monille tutun Nokia Suiten tärkeimmät työkäytön ominaisuudet kuten Outlook-synkronointi tai puhelimen hallinta tietokoneella puuttuvat kokonaan.

Sovelluksia voi myös asentaa Zunen kautta helposti, mutta verkkoselaimen kautta etäasentaminen Android Marketin tapaan ei onnistu. Käytännössä Marketplace voi lähettää puhelimeen tekstiviestillä ohjelman asennuksen linkin, mutta suora asentaminen ei näin onnistu.

Toiminnot
Windows Phone on uusi käyttöjärjestelmä ja siitä puuttuu vielä joitain oleellisia toimintoja. Moniajo tuli mukaan Mango-päivityksessä muutamien muiden toimintojen kanssa, mutta valitettavasti kaikkea laite ei vielä osaa. Anteeksiantamaton puute on laitteen kyvyttömyys toimia modeemina muille laitteille. Yksi tärkeimpiä toimintoja älypuhelimella on toimia pisteenä mistä tietokoneen ja muut laitteet saa verkkoon ja helpoin tapa toteuttaa tämä, on tehdä matkapuhelimesta wlan-tukiasema johon laitteet langattomasti yhdistävät. Tämä toiminto uupuu ja se haittasi itseäni suuresti.

Ehkä wlan-hotspotin pystytys tulee päivityksenä myöhemmin (löytyy nimittäin osasta wp7-puhelimista), mutta tällä hetkellä lasken sen puutteeksi. Tähän on vielä lisättävä se, ettei Lumiaa voi käyttää yhteyslaitteena muutenkaan: tietokonetta ei voi yhdistää Internetiin Lumialla tällä hetkellä ollenkaan. Tämä toiminto on tulossa joskus myöhemmin päivityksenä.

(Päivitys 28.6.2012: Nokia on lopulta ilmoittanut tämän puutteen korjaamisesta. Kesä-heinäkuussa 2012 saataville tulee päivitys joka lisää wlan-tukipisteenä käyttämisen puhelimen ominaisuuksiin)

Laitteessa oli muitakin outoja lastentauteja ja toiminnan kummallisuuksia. Esiemerkiksi multimediaviestit eivät toimineet (Soneralla ainakaan) ennen kuin erityinen Verkkoasetus-ohjelma oli ajettu (kuuleman mukaan jotkut käyttäjät ovat joutuneet lataamaan sen erikseen Marketplacesta, eikä ohjelmaa siis löytynyt puhelimesta oletuksena). Toisena ärsyttävyytenä puhelimen akun loppuessa laite ei laturiin kytkettäessä suostunut heräämään lainkaan ennen kun laite oli ladannut jonkin aikaa.

Mainintana vielä: Oman soittoäänen määrittäminen on myös todella helppoa. Oman äänen voi laittaa, kunhan tiedosto on alle megatavun, alle 40 sekuntia ja sen genre on ringtone. Helppoa?

Marketplace
Windows-puhelimet hakevat ohjelmansa Marketplacesta, jonka sisältä löytyy tällä hetkellä vielä varsin vaatimattomasti ohjelmia Applen App Storeen tai Android Market Placeen verrattuna. Ohjelmista merkittävä osa on maksullisia samaan tapaan kuin Applen App Storessa, mutta Androidin tuhansiin ilmaisiin ohjelmiin tottuneelle Marketplace on kalliin tuntuinen. Toki maksullisten ohjelmien hintataso on muiden puhelinjärjestelmien tapaan hyvin edullinen.

Ohjelmien asentaminen on suhteellisen yksinkertaista - onhan prosessi häkellyttävän suoraan kopioitu iOS-laitteista (asennuksen jälkeen palataan ohjelmavalikkoon jonne asennettava ohjelma ilmestyy ja sen alle tulee latausindikaattori ja valmistumisen jälkeen sovellusta voi käyttää). Puhelin tosin haluaa odotella pitkän aikaa ennen kuin asentaminen alkaa.

Suosittelen muuten lämpimästi asentamaan ConnectivityShortcuts-ohjelman. Korjaa yhden puutteen, eli tuo yhteyksille (wlan, bluetooth, datayhteys, lentokonetila) omat paneelit alkuruutuun.

Kamera
Nokian tapaan, laitteen kamera on hyvälaatuinen. Sitä ei voi sanoa markkinoiden parhaaksi, mutta kelvoton se ei missään nimessä ole, varsin hyvä puhelimen kameraksi, tosin parempiakin on nähty - myös Nokian puhelimissa. Itse kuvanotto-ohjelma on mukava ja osaa tarkentaa haluttuun kohtaan kosketusnäytön avulla.


Kameran makro on myös varsin toimiva ja läheltä tarkentaminen onnistuu enimmäkseen hienosti.


Kamerassa on itsessään useita ohjelmia eri valotusolosuhteisiin ja kuvia on korjailla myös jälkikäteen. Laajempaa korjailua ja kikkailua varten Marketplacesta löytyy Photofunia, jolla kuviin voi halutessaan lisätä tehosteita.


Yhteenveto
Lumia on periaatteessa ihan hyvä puhelin. Laite toimii luotettavasti ja tekee ne asiat mitä osaa. Toisaalta se ei tarjoa mitään yllätyksiä tai merkittävämpää uutta. Vanhasta S60-puhelimesta Lumiaan siirtyvälle käyttäjälle Lumia on varmasti miellyttävä käytettävä, mutta ominaisuuksien määrässä se ottaa taka-askelia uusiin Symbian-puhelimiin verrattuna. Lumia tulee olemaan varsin yllätyksetön käyttäjälle joka on tottunut iPhoneen tai modernimpaan Android-laitteeseen. Laitteen mukauttaminen on minimaalista, mikä Android-laitteisiin tottuneelle voi olla ikävä piirre. Toisaalta jos puhelintaan ei tahdo mukauttaa omaan käyttöönsä, ei tämä välttämättä ole haittapuoli.

Lumia erottuu muista Windows-puhelimista kahdella tavalla: ensinnäkin se on kirkkaasti parhaimman näköinen Windows-puhelin (ja itse pidän sen muotoilua jopa iPhonea parempana). Toisekseen siinä on mukana muutamia lisäohjelmia. Erojen lista on lyhyt ja pääasiallisesti Lumia 800 on puhtaasti tavallinen Windows Phone 7.5-puhelin, eikä toiminnoiltaan eroa muista Windows-puhelimista. Tämä on Nokialle ongelma, sillä jos Nokiaan tottuneet suomalaiset yritykset nyt tottuvat Windows-puhelimiin, ei niillä ole oikeastaan mitään erityistä tarvetta ostaa nimenomaan Nokian puhelimia seuraaviksi laitteikseen. Mitään etua Nokiaan sitoutumisesta ei ole, sillä kaikki Windows-puhelimet ovat toiminnoiltaan lähes identtisiä.

Kotikäyttäjät saavat hieman lisäarvoa Lumian navigointitoiminnoista, mutta yrityskäytössä vastaavaa etua ei toistaiseksi ole. Kotikäyttöä ajateltaessa pitää kuitenkin muistaa ettei Nokia kilpaile niinkään muita Windows-puhelimia vastaan, vaan iPhone ja Android-laitteet on myös huomiotava ja kun laitetta verrataan niihin, tilanne on Nokialle hankala: Windows Phone ei omaa mitään mitä muutkin alustat eivät pystyisi tekemään. Android-puhelimet ja iPhone ovat aivan yhtä hyviä valtaosassa toiminnoista.

Kaikenkaikkiaan Lumia jättää jälkeensä hyvän ensivaikutelman - onhan laite nätimpi kuin lauma sikoja pienenä - ja erittäin responsiivinen. Hetken käytön jälkeen alun ilotulitus hieman lieventyy tasolle tässäkö se olikin? ja paras into laantuu. Laite ei missään nimessä ole huono, enemmänkin tavallinen: se tarjoaa kaiken saman mitä olen nähnyt älypuhelimissa jo vuosia, ilman ensimmäistäkään todella uutta toimintoa tai oivallusta. Se tekee joitain asioita hyvin ja on sanalla sanoen ihan kiva, mutta aitoja se ei kaada.

Nokia, odotin teiltä paljon enemmän.

Lue myös:
Windows Phone-vinkit
Lumia - puuttuvat MMS ja Internet-asetukset

Kommentit

  1. Tiedätkö miten tuohon lumia 800 saa laitettua musiikkia? Jos se ei kerta tietokoneen kautta onnistu, ainakaan ite en saanut sitä toimimaan.
    Haluaisin omalta tietokoneelta siihen musiikkia, mutta en tiedä miten se käytännössä onnistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googleta "regedit lumia". Toimi ohjeiden mukaan ja lumia näkyy oma tietokeella tavallisena massamuistina piuhan perässä.

      Poista
    2. Voidaa muuten periaatteessa takuun. Omalla vastuulla.

      Poista
  2. Zunen avulla. Musiikin siirtäminen ei onnistu valitettavasti ilman. Zunesta pitää avata omat kokoelmat ja sitten raahata sieltä kappaleet puhelimen kuvan päälle (alanurkassa).

    VastaaPoista
  3. tiedätkö saako (ja miten?) tuohon vaihdettua oman kappaleen soittoääneksi?

    VastaaPoista
  4. Saa, mutta hiton hankalasti. Joudut ennen siirtoa tekemään kappaleesta sellaisen minkä Windows Phonen täysin jälkeenjäänyt järjestelmä viitsii ymmärtää soittoääneksi. Eli käyttäen jotain äänieditoria, leikkaa kappale korkeintaan 40 sek mittaiseksi ja varmista ettei tiedostokoko ylitä megatavua. Sitten määrität genreksi "ringtone" ja lopuksi siirrät kappaleen puhelimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elisa Shopitissa olleen Nokian työntekiän mukaan biisi vain laitetaan Soittoäänet-osiossa soittoääneksi eikä sitä pidä muunnella. Totta?

      Poista
    2. Tavallaan totta, mutta hieman kierosti ilmaistu. Soittoäänet-osiosta voi valita soittoääneksi minkä tahansa soittoäänen. Soittoääneksi oman kappaleen saanti edellyttää tekstissä mainitsemiani toimia, eli puhelimeen siirretyt kappaleet eivät näy valittavina soittoääninä jos ne eivät ole alle megatavun, max 40s. pitkiä, genreltään Ringtone.

      Poista
  5. Moi ! Sulla kun on kokemusta ilmeisesti tosta Lumiasta, niin tiedätkö miten tyhjät kansiot saa poistettua puhelimesta? Esim; laitat koneelta kuvia, tulee tyhjä kansio mukana. Puhelimesta ei poisto valikkoa löydy ja Zunen kautta koko tyhjä kansio ei edes näy..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kosketa / Paina sormella tyhjän kansion päällä pidempään -> poista.

      Poista
  6. Hei, saako tuon navigoinnin toimimaan kunnolla muualle kuin lähialueelle. Esim. asun turussa ja tarkoituksena olisi suunnata vaikkapa helsinkiin tiettyyn kohteeseen niin en saa navigointiohjelmaa löytämään kuin helsingin kohteeksi. Ei siis löydä lainkaan tarkkoja osoitteita kuin Turun- ja lähialueilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turun suunta ei ole kyllä kauhean tuttua joten hankala kommentoida. Pikaisesti mieleen tulee vinkkinä esiladata kartat puhelimeen sen sijaan että lataisit niitä sitä mukaan kun karttaa tarvitaan.

      Poista
  7. Olen ladannut puhelimeen Suomen kartat. Onnistuuko sinulla auto navigointi ohjelma löytämään suomen muusta kaupungista jonkin osoitteen vai löytääkö vain oman alueesi osoitteet? Itsellä siis tämä ei toimi ja tuntuu melko käsittämättömältä ratkaisulta.

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa toistaiseksi sen verran vajaavaiselta ja monimutkaiselta laitteelta, että Nokia C7-00 tuntuu riittävältä omiin käyttötarkoituksiin toistaiseksi :) Toivottavasti tekevät tuohon näppäimistöongelmaan päivitykseen pikimmiten Lumialle. Kiitos kattavasta arvostelusta.

    -Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko että tekevät. Kyseessä on nimittäin Windows Phonen vakionäppäimistö ja Nokialla ei ole siihen asiaan paljoa sanottavaa.

      Poista
  9. Miten Nokia Lumialla näin kirjaimellisesti soitetaan ja miten saa esim. facebookin pois, kun painaa "ihmiset" kohtaa, kun sieltä aina tulee facebook

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soittaminen tehdään puhelin-applikaation kautta. Siellä on alalaidassa nappi mistä voi näpyttää numeroita sisään. Kontaktien alta avautuvat kaikki kontaktit joita laitteeseen on tallennettu, mukaanlukien Facebookin kautta haetut. Jos FB-tilin tahtoo poistaa, sen voi poistaa asetuksista (Asetukset / Sähkööposti +Tilit) painamalla pitkään Facebook-tiliä ja valitsemalla Poista. En tekisi sitä kylläkään, kontaktien kaikki tiedot synkkautuvat kaikki samaan applikaatioon, olivat ne fb-kontakteja tai itse tallennettuja kontakteja.

      Poista
    2. Kiitos paljon tuosta tiedosta.

      Poista
    3. Tosi paljon kiitoksia Facebook kontaktien poistovinkistä. Hullua, että käyttöohje ei kerro mitään asiasta?

      Poista
  10. Hei!
    Onko Lumia mielestäsi paras Nokian älypuhelin?
    Itselläni on tällähetkellä Nokian c5-03 malli, ja mieleni tekisi vaihtaa puhelimeni johonkin parempaan/tehokkaampaan älypuhelimeen. Suosittelisitko mielummin Nokia Lumiaa vai jotakin Androidlaitetta, esim. HTC ??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu pitkälti miten paremmuuden määrittää. Ominaisuuksiltaan Lumia on merkittävää takapakkia ja sillä ei pysty tekemään läheskään yhtä paljon asioita kuin edes Symbian-pohjaisilla älypuhelimilla. Suhteellisen mukava se on kuitenkin käyttää vaikka varsin rajoittunut onkin ominaisuuksiltaan.

      Poista
    2. Windows Phone on suljettu käyttöjärjestelmä ja sinällään näppärä käyttää. Android-laitteet ovat yhtä näppäriä ja eivät ole läheskään yhtä rajoittuneita. Henkilökohtaisesti ottaisin jonkin uusista Android-laitteista Lumian yli. Spesifejä suosituksia en tee.

      Poista
    3. On paras. 1.4ghz prosessori, täydellinen koko, sovelluksia enemmän, nokian paras näyttö ja varsinkin facebook"integrointi"- facebook viestit näkyy tekstiviesteissä, yhteystiedoista yhellä vierityksellä näkee seinän ym.ym

      Poista
    4. Prosessorin megahertsitaajuus ei ole ominaisuus mitä hehkuttaisin - lähinnä silloin kun se vaikuttaa käytettävyyteen. Sovellusten määrä ei myöskään ole niin sanottu, sillä Windows Phone Marketplacella ei lopulta ole vielä hirvittävästi ohjelmia.

      Poista
    5. ei ne megahertsit vaan arkkitehtuuri. mainitaanpa esimerkkinä (vaikkakin tietokoneen prossuja) bulldozer vs. sandy bridge, jos kukaan vähäkään revikoita katsellut on huomannut sen eron, että 4-ytiminen vie 8-ytimistä kuin pässiä narussa kaikessa, niin tajuaa ettei ne megahertsit enään merkkaa.

      Poista
    6. Jep. Esimerkiksi tiettyjä kaukoidästä tulevia halpoja Android-tabletteja hehkutetaan sisältävän 1Ghz suorittimen... kuitenkin kaksi vuotta vanhassa HTC Desiressäni oleva kivi on näitä merkittävästi tehokkaampi on tehokkaampi, kiitos paremman tekniikan. EI se yksin megahertsit ole, tosin nekin vaikuttavat.

      Poista
  11. Et puhunut mitään wp:n ehkä parhaasta ominaisuudesta, ihmisistä. Tekstiviestit tulee tekstiviesteihin ja keskustelun voi lennosta vaihtaa facesta tekstariks, yhteystiedot synkronoituu facesta ja yhteystiedoista pääsee yhellä vierityksellä näkemään facebook seinän.
    Ja tosta etusivusta(vai mikä koti onkaan), liikkuvat kuvakkeet, joista yks esim näyttää uusimpia faceen päivitettyjä kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *facebook visetit tulee tekstiviesteihin

      Poista
    2. Vältin hieman Windows Phone-laitteiden normiominaisuuksien esittelyä, sillä ne on ehditty purkaa jo aiempien WP-laitteiden arvioiden kanssa. Yritin mahdollisimman paljon keskittyä Lumia-spesifeihin ominaisuuksiin. ihmiset-appi ei myöskään ole mitenkään ainutlaatuinen. HTC:n Android-laitteiden vastaava on hyvin identtinen.

      Etusivun liikkuvat kuvakkeet eivät myöskään tehneet minuun suurta vaikutusta. Ne ovat kuin Androidin tai Symbianin widgetit, mutta rajoittuneempia ja standardimuotoisia.

      Poista
  12. Hei! kirjauduin sisään äitini lumia Xbox sovellukseen ja nyt se sitten tallens kaikki mun numerot Iphonesta ja osan sähköpostista! miten saan poistettua Hotmail tilini mutsin puhelimesta ja onko se edes mahollista vai pitääkö tehdä tehdasasetukset siihe puhelimeen! Ps Kun poistettii yks mun numero puhelimesta nii se poisti samalla numeron mun Iphonesta. vastauksia pliiisss!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on käynyt köpelösti. Jos laitteessa ei vielä ollut Live-tiliä (hotmail, tjsp) ennen kun laitoit omaasi sinne, et voi poistaa tiliä tyhjentämättä koko puhelinta. Eli tehdasasetusten palautus edessä.

      Jos puhelimessa oli jo pääasiallinen tili, voit poistaa tilin Asetuksien Tilit + Sähköpostit-alueelta (paina tiliä pitkään ja vaihtoehto tulee näkyviin).

      Kun numerot tallennetaan Liveen tai Googlen mailiin, yhteystiedon poistaminen yhden laitteen kautta poistaa sen kyseisestä palvelusta ja näin myös kaikista laitteista jotka kyseisestä palvelusta sitä hakevat. Numero on mennyttä.

      Poista
    2. siin kyl oli joku tili olikohan joku Out look mut ei taida siltikää auttaa! kokeilin ja ei natsannu! eli tehdas asetukset! mutta kiitos näistä tiedoista!

      Poista
    3. Outlook-tili on eri. Live-tili on Windows-puhelimen ytimessä ja kun sellaisen sinne kerran laittaa, ei se pois lähde. Kaikki sovellukset ostetaan sen avulla ja tiedot liitetään siihen.

      Poista
  13. Ei ala mulla synkronoimaan musiikkia Lumiaan vaikka miten raahaan niitä sen puhelimen päälle. Sen jälkeen vielä hiiren kakkosella painan siinä "aloita synkronointi" mutta mitään ei tapahtu eikä sen jälkeen enää edes tule mitään esille hiiren kakkoselle sen puhelin kuvakkeen päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teknisiä neuvoja en laitteen toimimattomuuteen voi millään järkevällä tavalla antaa. Suosittelen heittämään tämän kysymyksen jollekin asiaan sopivalle foorumille, esim:
      http://www.matkapuhelinfoorumi.fi/

      Poista
  14. Vein Lumian tänään korjattavaksi. 13 päivän ajan se toimi, tänään se ei auennut, sanoi vain kohteliaasti näkemiin. DNA:n kundi kertoi korjaamiseen kuluvan kaksi viikkoa. Että sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietty yksi mahdollisuus on, että luuri on vaan rikki. Sekään ei ole mahdotonta.

      Poista
  15. Osaisitko kertoa miten saan numeroni Iphonesta Lumiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen synkkaamaan ne johonkin pilveen ja sieltä Lumiaan. Gmailiin kontaktit saa vietyä iPuhelimesta ja sieltä ne saa avattua myös Lumiassa.

      Poista
  16. Mitenköhän ihmeessä saan siirrettyä samsung galaxysta yhteystiedot lumiaani? bluetooth siirto ei onnistu millään ilveellä edes toisella nokialla tulee vaan teksti "ei tuettu" tjs.. ?what a fuck.. paskan möivät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen samaa kuin edelläolevalle iPhone-käyttäjälle: synkkaa vanhan luurin data Google-tiliin (gmailliin) ja sitten lisää sama Gmail-tili Lumiaan. Säilytän itse käytännössä kaikki numeroni gmailin alla, eivät katoa tai muutu vaikka laitteet vaihtuisivat.

      Poista
  17. Kiva lelu, mutta työkäytössä hyödytön, kun ei ole Outlook-yhteensopiva.
    Vanhojen Nokialaisten ominaisuudet olivat paljon paremmat, jos ei kaatumatauti ole yllättänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumia ja muut Windows-puhelimet eivät suoraan synkkaa Outlookin kanssa, mutta itse en pidä sitä puutteena. Nykyaikaisempaa on synkata data suoraan palvelusta puhelimeen, eikä kierrättää sitä tarpeettomasti Outlookin kautta.

      Tietysti jos käytössä on offline-kalentereita tai jotain vastaavaa, tuottaa tämä ongelmia.

      Olet tosin oikeassa siinä, että toimintojen määrä on Lumiassa laskenut ja pidän sitä myös aika puutteellisena puhelimena.

      Poista
    2. Synkronisoidaksesi yhteystietoja ja kalentereita voit käyttää Windows phonen appseja luodaksesi puhelimellesi google tilin ja sitten kopioida ja liittää yhteystietosi Gmailiin. Gmail voi sitten synkronisoida tietosi PC kanssa. Jos käytät Outlook 2010:tä tai 2007:ää, tämä ei välttämättä onnistu, siinä tapauksessa voit kokeilla EVO Collaborator for Outlookia jolla voit synkronisoida tietoja sekä kahden eri laitteen että kahden eri pilvipalvelun välillä. Lisätietoja blogissani: https://matti-korhonen.blogspot.de/2016/01/kuinka-synkronisoida-hotmail-outlookin.html

      Poista
  18. Onko tietoa miten saisin lumian liitettyä tietokoneeseen tiedostojen siirtämistä varten, kun tietokoneessani on ubuntun käyttöjärjestelmä? Jos ei mitenkään niin itse voisin vetää pytystä alas tämän ahdasmielisen puhelimen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhelimen saa periaatteessa sarjaporttitilaan, mutta siihen ei ymmärtääkseni ole ajureita. Ehkä mahdollista olisi asentaa Windows virtuaalikoneeseen ja hoitaa koneen kanssa viestintä sen avulla? Linux-käyttäjälle Windows-puhelin ei tosin ole paras kumppani... todella huonosti tuettu.

      Poista
  19. Moro, tiedätkö miten saa multimediaviestit näkymään suoraan ilman nettiin menemistä jne.? Eli jos joku lähettää mulle multimediaviestin niin miten nään sen kuvan heti? Ei viittis ton takii mennä käymään liikkeessä

    VastaaPoista
  20. Terve! Vaikutat aika asiantuntevalta, niinpä kysyisin sinulta ongelmaani vastausta: yritän siirtää Zunen avulla kuvia tietokoneesta juuri tuohon Lumia 800:aan, Zune alkaa synkronoimaan, mutta sitten lukee ''Ei lisätty puhelimeen'' ja valittaa synkronointivirheestä. Virhekoodi C00D11CD (80004003).
    http://www.zune.net/fi-FI/support/webhelp/C00D11CD.htm?&webhelp_mpver=4.8.2345.0&webhelp_id=C00D11CD&webhelp_contextid=0&webhelp_originalid=80004003&webhelp_locale=fi-fi
    Enkö siis voi laittaa edes omia kuvia tietokoneelta puhelimeen? Kuvat on .jpeg-muotoa ja ihan hyvin siirsi musiikkia ja videota ja pari muuta kuvaa, mutta ei noita tiettyjä. Iso kiitos jos osaat auttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todenäköisesti kuvissa on jotain mitä Zune-ohjelmisto ei tajua. Arvaisin että kuvissa itsessään on jotain hassua, kuten 16-bittiset värit tai vain korruptiota. Tämän perusteella on vielä hankala diagnosoida.

      Poista
    2. Minun .jpeg:t olivat 24-bittisiä ja .png:t 48-bittisiä, mutta ongelman sainkin jo korjattua, en vain ymmärrä miten. Äsken kun liitin puhelimen koneeseen niin huomasin kuvien olevan jo puhelimessa. Eilen niitä ei ollut, vaikka kuinka yritin saada Zunen synkronoimaan niitä, mutta nyt se tosiaan oli ne pistänyt.
      Kiitos kuitenkin, ja hyvä blogi sulla ;).
      ps. Tiedätkö onko Lumia 800:n saatavilla jotain muuta tiedostonhallintasovellusta/-ohjelmaa puhelimeen tai tietokoneeseen?

      Poista
    3. Hyvä että ongelma ratkesi! En ole selvittänyt vaihtoehtoisia ohjelmia. Lumian saa kytkettyä tietokoneeseen tarvittaessa sarjaporttitilassa ja näin käytettyä jopa ilman Zunea, mutta kyseinen tila saattaa vaikuttaa takuun saamiseen.

      Poista
  21. Tietääkö kukaan miten 920 paskalla soitetaan?
    Tuo pelkästään facbook hotmail ja google tiliä mutta ei perkeleen numeroita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole 920:a tullut testattua, mutta veikkaisin että kontaktien hallinnan alta pitäisi löytyä nämä numeroiden lisäämiset kontakteihinkin.

      Poista
  22. Tietäisitkö sattumalta että saako tähä Lumia 800:n Instagrammia,sanajahtia jne jne? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Instagrammia ei, mutta sitä ei kyllä yksityisyysongelmien takia voi suositella. Nokian omista apeista löytyi yksi simppeli kuvanmuokkain (jonka nimi nyt unohtuu, mutta löydät sen Noksun app highlightsista) joka on varsin kelvollinen.

      Sanajahdista en tiedä, Words with Friends löytyisi.

      Poista
  23. Voi kun ei saa vaihdettua hakukonetta Bing Googleen.
    Bing ei ole koskaan toiminut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi ja mielipiteesi. Debaatti on tervetullutta ja otan mielelläni vastaan eriävät mielipiteet. Jos huomaat asiavirheitä tai huteja teksteissäni, otan mielelläni vastaan huomautuksia. Haluan tietää jos jokin sanomani on suoraan väärin, sillä mielestäni on parempi saada osoitus virheellisyydestään ja korjata asia kuin jäädä tyhmäksi.

Sensurointia en harrasta muuten kuin roskapostin ja mainosten kanssa. Täydet asiattomuudet saavat olla aika asiattomia ennen kuin ne joutuvat poistolistalle, mutta jankkaaminen ja puhdas haukkuminen saattaa herättää poistovasaran päiväuniltaan.

Niin ja hengitäthän syvään ennen kommentointia. Yritetään pitää keskustelu asiallisena, yritetään ymmärtää miten mielipide-eroja voi olla ja yritetään olla alentumatta nimittelyyn ja lapsellisuuteen.